Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

Ποιες ελληνικές μετοχές έχει το κρατικό Fund της Νορβηγίας

Σε 36 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο  έχει συμμετοχές το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με δύναμη πυρός 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα.

Την ίδια ώρα , η αξία των θέσεών της ξεπερνά τα 775 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ποιες τράπεζες και εταιρείες ενέργειας  είναι οι μεγαλύτερες σε αξία θέσεις του

Τρεις είναι οι τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) στις οποίες είναι μεγαλύτερες σε αξία θέσεις του. Επιπλέον, στη ένατη θέση βρίσκετα η Alpha Bank, στην οποία κατέχει ποσοστό συμμετοχής 0,80%. Παράλληλα, κατέχει υψηλές θέσεις αξίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας .

 Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Metlen, στην οποία κατέχει περίπου το 1,53% του μετοχικού κεφαλαίου με την αξία της θέσης να υπερβαίνει τα 81 εκατ. δολάρια.

Το κρατικό ταμείο έχει επίσης τοποθετηθεί σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Κατέχει το 2% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και συμμετοχή στην IntrakatΙΝΚΑΤ -0,77%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι το fund το τελευταίο διάστημα στρέφει την προσοχή του στην ενέργεια. Αύξησε τη θέση του στις τρεις μεγαλύτερες ενεργειακές της συμμετοχές — Exxon Mobil Corp., Shell Plc και BP Plc — ενώ περιόρισε την έκθεσή του σε Tesla και Volkswagen.

Το fund παρέχει παραδοσιακά ετήσια ενημέρωση για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου του, αλλά θα το κάνει δύο φορές το χρόνο στο εξής. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εξωτερικό.

Κατέχει μερίδια σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες παγκοσμίως με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου, με περίπου το 72% του συνόλου των επενδύσεων να είναι σε μετοχές και το 26% σε σταθερό εισόδημα.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις εταιρείες στις οποίες κατέχει το ποσοστό συμμετοχής:

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Κέρδη $138 δισ. για το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 36,9 δισ. στο 7μηνο – Στα 5,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Χρηματιστήριο: Με ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, τράπεζες, κοιτάζει την αντίσταση των 1.440 μονάδων