Αγοράζοντας τη μετοχή της ΕΧΑΕ, αγοράζει κανείς την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς που αναμένεται να γίνει σάρκα και οστά οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Σεπτέμβριο είτε από τον FTSE, είτε τον MSCI, είτε την S&P και κυρίως τις εισροές κεφαλαίων που θα εισέλθουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Στο πλαίσιο αυτό πάνω από το… 30% της μετοχής της ΕΧΑΕ φαίνεται να έχει αλλάξει χέρια από τις 16/5.

Η πιο ισχυρή μεταβολή ήταν αυτή της μείωσης της θέσης που κατείχε η Goldman Sachs, ποσοστό άνω του 6% το οποίο στις 12/6 μειώθηκε περαιτέρω σε 3,75%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος οίκος έχει μειώσει κι άλλο, αν δεν έχει αποχωρήσει πλήρως από τη μετοχή, δίνοντας τη δυνατότητα να τοποθετηθούν νέοι επενδυτές.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ αποτελεί τον… «λαγό» αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται καθ’ οδόν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται πιο μετριοπαθής σε σχέση με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η αναβάθμιση έρχεται μέχρι τέλος του χρόνου και ο κ. Στουρνάρας ότι είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι θέμα ημερών μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Και όχι μόνο η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Αλλά και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Χθες, σε μία μέρα που οι αγορές γκρεμίζονταν (σχεδόν 450 μονάδες ο Dow ενδοσυνεδριακά και πάνω από 1% ο S&P) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ήταν η μόνη που… υποχωρούσε.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε χθες 0,75% σε 3,923%, όταν το γερμανικό σημείωνε άνοδο στην απόδοσή του 6,19% το γαλλικό και του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από 5% το ιταλικό και το ισπανικό πάνω από 4%, με την απόδοση του ιταλικού σε 4,35%.

Σε κάθε περίπτωση μεταξύ 25- 30 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των σχεδόν 85 δισ. ευρώ ή αύξηση 15%, σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα για το  Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός είναι ο λόγος που έχει ανεβάσει την τιμή της μετοχής της ΕΧΑΕ κατά… 82,5% από την αρχή του χρόνου και κατά 90% από τα χαμηλά των 52 εβδομάδων (2,98 ευρώ) που είχε γράψει με αφορμή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

O επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει την εξής διαπίστωση: Σε σχέση με το AEΠ, ο μέσος όρος κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών διαμορφώνεται σε 79,6%. Αυτό, όταν στην Ελλάδα, το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται σε… 28,6%!

Η AΧΙΑ προβλέπει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.

Από την πλευρά της, τέλος, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι όγκοι και η μεσαία κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, ενισχυμένοι περαιτέρω από την αυξημένη όρεξη για IPO και εταιρικές ενέργειες.

Η καλά παρουσιασμένη πιθανή επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένας πιθανός καταλύτης, έστω και σε βάθος διετίας.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και οικονομία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Lamda Development: Στο 1,55% το ποσοστό ιδίων μετοχών

Premia Properties: Αγορά ιδίων μετοχών