Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Pantelakis Securities για Jumbo: Υψηλό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή – Η αγορά υποεκτιμά τα περιθώρια EBITDA, μακροπρόθεσμα

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo

H Pantelakis Securities και ο Σπύρος Τσαγκαλάκης διατηρούν την τιμή στόχο των 36 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo και τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας για τα έσοδα Ιουνίου και πρώτου εξαμήνου.

«Η τιμή στόχος των €36 προσφέρει μεγάλο περιθώριο ανόδου 37%. Η Jumbo φαίνεται ελκυστικά τιμολογημένη με 10,1 φορές τον δείκτη Ρ/Ε για το 2025 (8,9 φορές πλην μετρητών) και 6,8 φορές τον δείκτη EV/EBITDA.

Η ισχυρή απόδοση ταμειακών ροών το 2025 σε 8% και οι γενναιόδωρες, βιώσιμες πληρωμές μερισμάτων (6,9%) ενισχύουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της αποτίμησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στα τρέχοντα επίπεδα η αγορά προεξοφλεί μια μακροπρόθεσμη πτώση του περιθωρίου EBITDA στο 17,8% από 36,8% το 2023, κάτι που δεν δικαιολογείται σχεδόν καθόλου, πιστεύουμε», εξηγεί ο Τσαγκαλάκης.

Με τα στοιχεία πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση βλέπει αύξηση σε έσοδα και καθαρά κέρδη κατά 8% φέτος (δηλαδή στο χαμηλότερο άκρο των προηγούμενων προβλέψεών της), επικαλούμενη καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων και την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του δεύτερου καταστήματος της Τιμισοάρα στη Ρουμανία μέχρι τις αρχές του 2025.

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα 84 εκατ. ευρώ (spot on), έναντι +10% τον Μάιο και +14% σε σχέση το 2023.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία παρουσίασαν σταθερή αύξηση των πωλήσεων κατά 17% και 19% σε ετήσια βάση στα €15,8 εκατ. (εντός προβλέψεων) και €6 εκατ. (9% καλύτερα), αποτελώντας το 19% και 7% του συνολικού όγκου του ομίλου, αντίστοιχα. Ακολουθώντας τα χνάρια της Βουλγαρίας, η Κύπρος επιφύλαξε θετική έκπληξη, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στα €10,1 εκατ. τον Ιούνιο, μετά την καταγραφή οριακών αυξήσεων κατά τους δύο προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (περιλαμβάνει επίσης την εξαγωγική δραστηριότητα νοτιοανατολική Ευρώπη και Ισραήλ) ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 6% σε ετήσια βάση στα €52 εκατ. τον Ιούνιο, που υπολείπεται κατά 2% (ή €1,2 εκατ.) των προσδοκιών της χρηματιστηριακής.

Αυτό υποδηλώνει επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων όταν εξετάζεται σε σχέση με τον Μάιο +10%, τον Απρίλιο +13% και τον Μάρτιο +18%, η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί στην εφαρμογή επιλεκτικών μειώσεων τιμών και στην εξασθένηση του εγχώριου καταναλωτικού κλίματος.

Σε όρους εξαμήνου 2024, τα έσοδα της Jumbo διευρύνθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα 461 εκατ. ευρώ, +37% υψηλότερα από τα προ-Covid επίπεδα.

Η Ρουμανία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 90 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του συνόλου του ομίλου. Με τη σειρά τους, τα έσοδα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% και 7% σε ετήσια βάση στα €42 εκατ. και €277 εκατ. αντίστοιχα, με την Κύπρο να αυξάνεται κατά 4% στα €51 εκατ.

H Κύπρος και η Βουλγαρία αντιπροσωπεύουν το 11% και 9% του συνόλου το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί σημαντικό σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Ιδρύθηκε τομέας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Γιάννης Χατζηπατέρας: Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και μπόνους για την διοίκηση της Dorian LPG

Ozempic: Αποτελεσματικό σε άνοια, κάπνισμα και αλκοολισμό; – Τι διαπιστώνει νέα μελέτη