• Μετοχές

    Pantelakis Securities για Jumbo: Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τη μετοχή

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    Η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσανγκαλάκης στην τελευταία τους έκθεση για τη Jumbo επισημαίνουν ότι η μετοχή μετά την πτώση 23% έναντι των €30,1 τον Μάιο είναι σε επίπεδα distress, προσφέροντας ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου.

    Η τιμή στόχος είναι στα 36 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55% και η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight).

    «Η Jumbo φαίνεται να είναι ελκυστικά αποτιμημένη σε 9,0 φορές για το 2025 στον δείκτη P/E (7,8x ex-cash) και 5,9 φορές στον δείκτη EV/EBITDA, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι αναθεωρημένες προβλέψεις της εταιρείας για τα κέρδη τοποθετούν τη μετοχή σε ένα άνετο δείκτη 10,4 φορές για φέτος», εξηγεί ο Τσανγκαλάκης.

    «Οι πωλήσεις του Ιουλίου αυξήθηκαν μόλις κατά 2% σε ετήσια βάση (+7% στους επτά πρώτους μήνες το 2024) υποδεικνύοντας μια δύσκολο να αγνοηθεί επιβράδυνση, η οποία οφείλεται μόνο εν μέρει στις δύσκολες συγκρίσεις.

    Παρότι μειώνονται οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2024 σε +4%/0% έναντι +8%/+8%, εμείς παραμένουμε στις εκτιμήσεις για +10%/+8%, προς το παρόν», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

    Δεν ανησυχεί η επιβράδυνση της δυναμικής των πωλήσεων

    Η Jumbo δημοσίευσε τη μηνιαία εμπορική της ενημέρωση δηλώνοντας ότι οι πωλήσεις του Ιουλίου αυξήθηκαν κατά μόλις 2% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με +9% τον Ιούνιο και +14% το 2023.

    «Εμβαθύνοντας στις τέσσερις χώρες δραστηριοποίησης, οι πωλήσεις του Ιουλίου στην Ελλάδα (περιλαμβάνοντας επίσης την εξαγωγική δραστηριότητα ΝΑΕ/Ισραήλ) σημείωσαν μια χλιαρή αύξηση 3% σε ετήσια βάση στα €57 εκατ.

    Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διατήρησε την πτωτική τάση των πωλήσεων για τέταρτο συνεχή μήνα: Ιούνιος +6%, Μάιος +10%, Απρίλιος +13% και Μάρτιος +18%.

    Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε οι δύσκολες συγκρίσεις, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2023, ωστόσο υποψιαζόμαστε ότι η εφαρμογή επιλεκτικών μειώσεων τιμών και η εξασθένηση του εγχώριου καταναλωτικού κλίματος έπαιξαν επίσης ρόλο στην επιβράδυνση», σημειώνει ο αναλυτής.

    «Πιο ανησυχητικά, τα έσοδα στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 10 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, μετά από μια θετική έκπληξη τον προηγούμενο μήνα (αύξηση 6%), η οποία όμως αποδείχθηκε βραχύβια.

    Και ενώ οι πωλήσεις στη Βουλγαρία παρέμειναν αμετάβλητες στα €11,6 εκατ. τον Ιούλιο, η καλύτερη στην κατηγορία Ρουμανία παρουσίασε αύξηση 7% σε ετήσια βάση στα €21 εκατ. ευρώ, που εξακολουθεί να απέχει πολύ σε σύγκριση με το +17% του Ιουνίου.

    Σε επταμηνιαία βάση, τα έσοδα του ομίλου προχώρησαν κατά 7% σε ετήσια βάση στα €560 εκατ. ευρώ, ευρισκόμενα 37% πάνω από την αντίστοιχη προπανδημική μέτρηση.

    Ξεχωρίζοντας από το πλήθος, η Ρουμανία παρουσίασε σταθερή αύξηση των εσόδων της κατά 13% σε ετήσια βάση κατά 111 εκατ. ευρώ στο 7μηνο του 24, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του συνόλου της Jumbo.

    Την ίδια στιγμή, τα έσοδα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9% και 7% σε ετήσια βάση σε 54 εκατ. ευρώ και 334 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με την Κύπρο να υστερεί κατά πολύ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1% σε 61 εκατ. ευρώ.

    Συνεπώς, η Κύπρος και η Βουλγαρία παρήγαγαν το 11% και 9% των συνολικών εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, με την Ελλάδα να συνεισφέρει λίγο λιγότερο από το 60%», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Δεν πέρασε τις 1.400 μονάδες παρά την επιθετική άνοδο από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς και Εθνική

    Deutsche Bank για ΟΤΕ: Το πρώτο στίγμα της νέας διοίκησης – Τιμή στόχος τα 19,5 ευρώ ανά μετοχή

    Νέες απώλειες στις ευρωαγορές, βουτιά 23,5% για την Universal Music – H Unilever «έσωσε» τον FTSE 100



    ΣΧΟΛΙΑ