ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρηματικές διανομές στους μετόχους συνολικού ύψους 1,387 δισ. ευρώ έχουν κάνει στη μέχρι τώρα διάρκεια της εφετινής χρονιάς οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.
Συνολικά 52 είναι οι εταιρείες που έχουν προσφέρει μερίσματα, προμερίσματα, και επιστροφές κεφαλαίου. Αν ληφθεί υπόψη ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται 142 εταιρείες, τότε εκείνες που φρόντισαν να…αποζημιώσουν τους μετόχους τους είναι η μειοψηφία. Σε μια αναλογία 10 ανά 27…
Εξηγήσιμο αυτό ως ένα βαθμό, καθώς στην ετήσια οικονομική χρήση του 2020 μόνο 77 ήταν οι εταιρείες με κερδοφόρο αποτέλεσμα στην τελική γραμμή του ισολογισμού τους. Μάλιστα, στην εξαιρετικά δύσκολη περσινή χρονιά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το αθροιστικό αποτέλεσμα των οικονομικών επιδόσεων του «καλαθιού» των κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών έδειξε κέρδη 696,1 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 16,3% σε σύγκριση με τα 831,6 εκατ. ευρώ του 2019. Εξαιρουμένων, και στις δύο χρήσεις, των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η εφετινή χρονιά έχει καταδείξει τους δυο αδιαφιλονίκητους γίγαντες των μερισμάτων, που είναι ο ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Διότι από αυτούς προέρχεται το… 38,5% του συνόλου των παροχών που έχουν γίνει από τις 52 εταιρείες.
Μάλιστα, αν προστεθεί και η πολυεθνική Coca Cola που εδρεύει εκτός των ελληνικών συνόρων, τότε η επιχειρηματική αυτή τριπλέτα έχει προσφέρει στους μετόχους 771,85 εκατ. ευρώ σε μερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι από τις τρείς αυτές εταιρείες έχει προέλθει το… 55,6% των εφετινών χρηματικών διανομών.
Πάει για ρεκόρ όλων των εποχών ο ΟΤΕ
Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται ο ΟΤΕ, με το συνολικό ύψος των μερισμάτων να έχει ανέλθει στα 312,9 εκατ. ευρώ. Περίπου 0,687 ευρώ ανά μετοχή προ της φορολογίας των μερισμάτων, η οποία είναι 5%. Με τα τρέχοντα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ αγγίζει το 4,3%. Όσα αποδίδει δηλαδή μια μεγάλη προθεσμιακή κατάθεση, σε 14 χρόνια…
Όμως, τα καλά νέα για τους μετόχους του ΟΤΕ δεν σταματούν εδώ. Διότι ακολουθεί και συνέχεια. Καθώς όπως λένε οι αναλυτές θα υπάρξει πιθανότατα μέχρι τα τέλη του έτους και μια εξτρά χρηματική διανομή της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ (περί τα 0,40 ευρώ ανά μετοχή). Ως απόρροια ενός σημαντικού τμήματος που θα προκύψουν από τα καθαρά έσοδα πώλησης της συμμετοχής (54%) στην Telekom Romania, έναντι 268 εκατ. ευρώ. Στο βαθμό που θα γίνει αυτό εντός του έτους, τότε ο ΟΤΕ θα φτάσει να μοιράσει σε μερίσματα, το 2021, το ποσό ρεκόρ των 492,9 εκατ. ευρώ. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη μέχρι τώρα χρηματιστηριακή ιστορία του. Με την αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση να ήταν τα 367,6 εκατ. ευρώ. Μοιρασμένα στους μετόχους τα έτη 2008 και 2009.
Το ξεκίνημα της νέας πολιτικής έγινε στις αρχές του 2018, όταν η διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική των γενναίων αμοιβών προς τους μετόχους. Με δύο συνδυαστικές κινήσεις: από τη μια πλευρά διανομή μερισμάτων και από την άλλη ένα στιβαρό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την ακύρωσή τους. Γεγονός που αυξάνει τις χρηματικές παροχές προς τις υπάρχουσες μετοχές, καθώς αυτές γίνονται αριθμητικά λιγότερες.
Με την ακύρωση, επίσης, των μετοχών που επαναγοράζονται, αυξάνονται αναλογικά και τα ποσοστά όσων διακραττούν τις μετοχικές τους θέσεις. Κυρίως της Deutsche Telekom που έχει φτάσει να ελέγχει το 47,9% .
Κεντρικός άξονας της πολιτικής αμοιβών για τους μετόχους είναι οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις ελεύθερες ταμειακές του ροές. Οι οποίες απεικονίζουν τα μετρητά που δημιουργεί μια επιχείρηση, μετά από την αφαίρεση των λειτουργικών και κεφαλαιακών δαπανών.
Ο ΟΠΑΠ έχει δώσει 1,8 δισ. στους μετόχους σε 7 χρόνια
Εξίσου σημαίνουσα θέση στις χρηματικές διανομές έχει και ο ΟΠΑΠ. Ήδη στην πρώτη παροχή των 186,77 εκατ. ευρώ (0,55 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου) προστίθενται τώρα και 34,9 εκατ. του προμερίσματος για τη νέα χρήση (0,10 ευρώ ανά μετοχή). Έτσι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση, η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στο 4,74%. Και είναι από τις μεγαλύτερες στην αγορά. Με το συνολικό ύψος των παροχών προς τους μετόχους να διαμορφώνεται στα 221,7 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή αξίζουν στο χρηματιστήριο, εταιρείες όπως είναι ο Φουρλής και η ΕΧΑΕ…
Μιλώντας προ ημερών στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επιδόσεις του ομίλου. Τονίζοντας ότι στο εξής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διατήρηση της ισχυρής θέσης στην αγορά . Με εμπροσθοφυλακή την περαιτέρω ψηφιοποίηση του δικτύου των καταστημάτων, την επέκταση της online παρουσίας και την εξέλιξη του προϊόντικού χαρτοφυλακίου. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως δημιούργησε η δέσμευση της διοίκησης για τη διανομή ετήσιου μερίσματος τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή, στα επόμενα χρόνια.
Τουλάχιστον με βάση τα εφετινά δεδομένα, οι επερχόμενη μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ θα είναι αυξημένη κατά 54%… Λόγω της δυνατότητας επανεπένδυσης των μερισμάτων, οι χρηματικές εκροές της εταιρείας είναι σημαντικά μειωμένες. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 60% της πρόσφατης μερισματικής παροχής ανταλλάχθηκε με νέες μετοχές, οδηγώντας το ποσοστό του Sazka Group στο 46,25%. Και πιθανότατα κοντά στο 50% στο εγγύς μέλλον.
Οι νέες μετοχές παραχωρήθηκαν στους δικαιούχους του μερίσματος στην τιμή των 11,14 ευρώ η μία. Ενώ τώρα η τιμή στο χρηματιστήριο είναι… 23,8% ψηλότερα (στα 13,79 ευρώ).
Αρχής γενομένης από το 2014 που ήταν η πρώτη χρήση για τους ιδιώτες μετόχους του ΟΠΑΠ, το σύνολο των μερισματικών παροχών ανέρχονται στα 1,842 δισ. ευρώ. Μαζί και τις 2 εφετινές διανομές. Έτσι, το συνολικό μπόνους στους μετόχους αντιστοιχεί στο 38% της τρέχουσας αγοραίας αξίας του ΟΠΑΠ. Με τη μέση ετήσια μερισματική απόδοση στα τελευταία 7 χρόνια να είναι στο 5,4%.
Η Coca Cola και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις στα μερίσματα
Ισχυρή βεβαίως είναι και η παρουσία της Coca Cola στον… μερισματικό στίβο, καθώς οι εφετινές της χρηματικές διανομές αγγίζουν τα 237,2 εκατ. ευρώ. Με τα 0,64 ευρώ που δόθηκαν ανά μετοχή να αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση 2,2%
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι εκείνη που έπεται στην κλίμακα των μερισμάτων. Με τα 94,6 εκατ. ευρώ να αποτελούν μια σύνθετη παροχή, στηριζόμενη και στη διανομή μετοχών της Cenergy.
Από εκεί και πέρα, η Jumbo, η Prodea, η Μυτιληναίος και η ΕΥΔΑΠ είναι οι εταιρείες που έχουν κάνει μερισματικές παροχές άνω των 50 εκατ. ευρώ. Χωρίς φυσικά να αναιρούνται και οι αξιόλογες επιλογές όλων των άλλων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μερισματική τους απόδοση.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 52 εταιρειών που έχουν κάνει χρηματικές διανομές στους μετόχους είναι στα 43,6 δισ. ευρώ, τότε η μέση μερισματική απόδοση είναι στο 3,18%. Για το συγκεκριμένο «καλάθι» εταιρειών.
Το ποσό των 1,387 δισ. ευρώ που έχει δοθεί ως τώρα είναι 22,7% χαμηλότερο σε σύγκριση με τα πεπραγμένα του 2020. Αλλά ο ΟΤΕ μπορεί να περιορίσει τη διαφορά…
Διαβάστε επίσης
ΟΤΕ και Grid Telecom (ΑΔΜΗΕ)-Tέρνα Ενεργειακή μονομαχούν για τα 700 εκατ. του Ultra-Fast Broadband
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα