Αέρα στα πανιά της… μετοχής του ΟΤΕ έχει προσφέρει ο Κώστας Νεμπής, που από τις 28 Ιουνίου είναι ο νέος διοικητικός ηγέτης του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας.

Σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες και έπειτα από 35 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις το «χαρτί» δείχνει να έχει αφήσει πίσω του τις δύσκολες καταστάσεις, που έφερναν γκρίνιες στους μετόχους.

Την ημέρα που ο Κώστας Νεμπής ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) η μετοχή του ΟΤΕ ήταν στα 13,44 ευρώ. Χθες και έπειτα από μια «ατροφική» συνεδρίαση, η μετοχή έκανε τη μεγάλη διαφορά κλείνοντας με άνοδο 2,22%, στα 15,20 ευρώ.

Με τα σωρευτικά κέρδη να ανέρχονται σε 13,1% και τον ΟΤΕ να υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη, που έχει ενισχυθεί κατά 2% στο ίδιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η θετική πορεία που καταγράφει η μετοχή, αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό και το ενδιαφέρον που δείχνει ο νέος τιμονιέρης του Ομίλου. Ο οποίος μάλιστα στις 8 Αυγούστου προχώρησε σε αγορά 10.000 μετοχών, συνολικής αξίας 145.941 ευρώ. Κίνηση που σαφώς και εκφράζει εμπράκτως  την εμπιστοσύνη του για τις προοπτικές του ΟΤΕ.

Πλέον η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 15,25 ευρώ, όπου είχε αναρριχηθεί πρίν μεσολαβήσει το sell off στις αγορές, στις 2 και τις 5 Αυγούστου.

Μετά από το χθεσινό κλείσιμο η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα επίπεδα των 6,27 δισ. ευρώ, γεγονός που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες. Με πρώτη την Coca Cola και με την Εθνική να περνάει δεύτερη, καθώς ξεπέρασε χθες την αποτίμηση της Eurobank.

Επί ημερών Νεμπή και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που ακυρώθηκαν μέσα στο Ιούλιο, η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ έχει αυξηθεί κατά 726 εκατ. ευρώ. Με το μεγαλύτερο μερίδιο των υπεραξιών να εγγράφονται στο χαρτοφυλάκιο της Deutsche Telekom, το ποσοστό της οποίας έχει ανέλθει στο 53,45%.

Σημαντικά όμως είναι τα οφέλη και για τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 38,27% του ΟΤΕ. Ενώ το ελληνικό Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ κατέχουν αθροιστικά το 7,75%

Παλινόρθωση της μετοχής με αυξημένες συναλλαγές

Σημείο καμπής για τη μετοχή ήταν η κατάκτηση της κορυφής των 18,40 ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου του 2022.

Έκτοτε το «χαρτί» μπήκε σε μια παρατεταμένη τροχιά υποαπόδοσης, οδηγούμενο μέχρι το χαμηλό των 12,65 ευρώ, στις 9 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς. Η δυστοκία στο να ανταποκριθεί στις επενδυτικές προσδοκίες αντιμετωπίστηκε με γκρίνια από την πλευρά των μετόχων, αλλά και με…θεωρίες συνομωσίας περί τεχνητής συγκράτησης της τιμής.

Η έλευση του Κώστα Νεμπή φαίνεται να θέτει τις βάσεις για την… παλινόρθωση της μετοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες 35 συνεδριάσεις η άνοδος της τιμής κατά 13,1% συνδυάστηκε και με αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών κατά 32%. Καθώς αυτές διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, από τα 5,3 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή της εφετινής χρονιάς μέχρι και τις 28 Ιουνίου. Διάστημα κατά το οποίο η μετοχή είχε κερδίσει 4,1%.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει απορροφηθεί και η πρόσφατη διανομή μερίσματος των 0,7216 ευρώ ανά μετοχή.

Οι τιμές στόχοι και τα περιθώρια ανόδου

Μια βδομάδα πριν ο Κώστας Νεμπής διαδεχθεί τον Μιχάλη Τσαμάζ, η Deutsche Bank είχε δώσει τιμή στόχο για τον ΟΤΕ τα 19,5 ευρώ. Αξιολογώντας τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με βάση το μοντέλο προεξόφλησης των διευρυμένων ταμειακών ροών.

Μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εφετινού πρώτου εξαμήνου, η αμερικανική J.P.Morgan έδωσε τιμή στόχο τα 18,40 ευρώ. Τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση  κάτω από τις μακροπρόθεσμες τάσεις αποτίμησης του, ενώ οι δείκτες του είναι ελκυστικοί.

Η J.P. Morgan  εκτιμά ότι οι ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίες προέρχονται από την επερχόμενη πίεση στα έσοδα χονδρικής είναι υπερβολικοί. Ενώ, προσθέτει ότι υπάρχουν αρκετές θετικές προοπτικές που θα οδηγήσουν τα έσοδα σταθερής σταθερής τηλεφωνίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά το P/E επισημαίνεται πώς η μετοχή του ΟΤΕ είναι υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση 22% έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου της.

Από τη δική του πλευρά ο νέος διοικητικός ηγέτης του ΟΤΕ Κώστας Νεμπής τόνισε στους αναλυτές μετά τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου ότι ‘’παραμένουμε σε σωστή τροχιά και η στρατηγική μας αποδίδει’’. Δίνοντας έμφαση  στις κινήσεις ενίσχυσης του brand ΟTΕ, με επενδύσεις σε οπτική ίνα και συνδρομητική τηλεόραση.

 Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Nova για αθλητικό περιεχόμενο, τόνισε ότι είναι θεμελιώδης για την καταπολέμηση της πειρατείας και την ενίσχυση των εσόδων.

Η χρηματιστηριακή πριμοδότηση της μετοχής, φαίνεται να έχει ώς γενεσιουργό αιτία τη δυνατότητα του νέου CEO και Προέδρου να ξεκλειδώσει αξία για τον ΟΤΕ.

Κρίνοντας τουλάχιστον από τις τιμές στόχους, που δίνουν η Deutsche Bank και η J.P. Morgan, τα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 28,3% και 21,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Deutsche Bank, Citi και J.P. Morgan αγοράζουν τη μετοχή

Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, αυξημένα κατά 5,3% το α’ εξάμηνο