ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι θα γίνει με τράπεζες και METLEN, ο εκνευρισμός του ΜΜ, η economy του Σταϊκούρα, η Ημέρα Καριέρας της Κεραμέως, ο Χατζημηνάς και τα μηνύματα, ένα επιχειρηματικό quiz και 3 hot εφοπλιστικά καλέσματα
Πιέσεις από θεσμικούς επενδυτές για μείωση της συμμετοχής της στην εταιρεία Πλαίσιο δεχόταν η οικογένεια Γεράρδου.
Οι επενδυτές, λέγεται, συναντούσαν όμως την επίμονη άρνηση του ιδρυτή της εταιρείας (από το 1969 με το εμβληματικό κατάστημα επί της οδού Στουρνάρη) κ. Γιώργου Γεράρδου, ο οποίος θεωρούσε την εταιρεία «παιδί του».
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο κ. Γεράρδος αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για την έξοδο του Πλαισίου από το Χρηματιστήριο, προκειμένου να διαφυλάξει την κυριότητα της εταιρείας για τον ίδιο, αλλά και τον γιο του. Και, το σημαντικότερο, να μην είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για τις αποφάσεις του στους μετόχους της μειοψηφίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Γιάννος Κοντόπουλος, εκφράζει την άποψη ότι πολλές εισηγμένες με υψηλά ποσοστά υπό την κατοχή των βασικών μετόχων θα πρέπει να μειώσουν τη συμμετοχή τους και να αυξήσουν το free float της μετοχής. Αυτό άλλωστε, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών, είναι και ένας από τους λόγους που θα μπορούσαν να φέρουν μια μελλοντική αναβάθμιση της αγοράς από «αναδυόμενη» σε «ώριμη».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τον κ. Γεράρδο ποτέ δεν έλκυαν χρηματιστηριακές πρακτικές και παίγνια, ακόμα και την εποχή που το Πλαίσιο πρωτομπήκε στο Χρηματιστήριο, τον Οκτώβριο του 1999. Μάλιστα τότε η μετοχή είχε σημειώσει χρηματιστηριακό άλμα, με τους επενδυτές (αλλά και τους χρηματιστές) να αξιώνουν split, όρο τον οποίο δεν ήθελε να ακούει.
Σήμερα, έχει αλλάξει χέρια στο Χρηματιστήριο τo 30% του free float της Πλαίσιο, με τους βασικούς μετόχους, κ.κ. Γιώργο και Κωνσταντίνο Γεράρδο να ελέγχουν σχεδόν το 82% ή 18,1 εκατ. τεμάχια.
Από τα 3,9 εκατ. τεμάχια ελεύθερης διασποράς έχουν διακινηθεί 1,2 με 1,3 εκατ. τεμάχια αυτή την ώρα με την μετοχή στο +45%, ή στα 4,58 ευρώ, όσο και η τιμή της δημόσιας πρότασης.
Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακές πηγές, οι επενδυτές δεν περιμένουν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους και σπεύδουν από σήμερα. Η μέση σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών τιμή το τελευταίο εξάμηνο είναι στα 3,17 ευρώ.
Μάλιστα, τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο δύο φορές βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 στα 4,63 ευρώ και σε κάποιες συνεδριάσεις τον Ιανουάριο του 2018. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις μέρες της πανδημίας το 2020, η μετοχή έγραψε και χαμηλά στα επίπεδα των 2 ευρώ.
Η πλευρά του Γιώργου Γεράρδου θέτει ζητήματα υποτίμησης της μετοχής στο χρηματιστήριο δεδομένου ότι έχει αρνητικό δανεισμό με καθαρό ταμείο σχεδόν 28 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο προκαλεί κόστος ανά τρίμηνο, ενώ ανά τρίμηνο εγκλωβίζεται και η στρατηγική της, τη στιγμή που χρειάζονται άμεσες αποφάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της αγοράς, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, είναι το κόστος παραμονής τους!
Αν και τα τιμολόγια έχουν να «πειραχτούν» από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου σε ότι αφορά στο κόστος παραμονής των εισηγμένων εδώ και δώδεκα χρόνια, δεν παύουν να είναι ακριβά, σε επίπεδα που να αντιστοιχούν ακόμα και στο 3% του ετήσιου τζίρου μιας μεγάλης εταιρείας!
Για την ακρίβεια εκείνη την εποχή είχαν μειωθεί σχετικά μήπως το Χ.Α. «άντεχε» τους μνημονιακούς κραδασμούς των αγορών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα έσοδα νέων εισαγωγών στο ΧΑ καθώς και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και λοιπές μεταβολές επ’ αυτών αναγνωρίζονται και επιμερίζονται σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα παρέχεται η υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Γεράρδος (Πλαίσιο): Γιατί αποφασίσαμε την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών