• Μετοχές

    Optima bank: Ισχυρό το εξάμηνο στις ελληνικές τράπεζες – Συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Η Optima bank και ο Πέτρος Τσούρτης διατηρούν τις συστάσεις αγοράς και τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες αμετάβλητες, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, 2,41 ευρώ για τη Eurobank, 10,84 για την Εθνική Τράπεζα και 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

    «Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το β’ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, την αποτελεσματική συγκράτηση του κόστους και τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, ενώ το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) ήταν οριακά χαμηλότερο σε διαδοχική βάση.

    Επιπλέον, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων (RoaTBV) διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη και η ποιότητα του ενεργητικού και η δυναμική των κεφαλαίων παρέμειναν θετικές. Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και την αναβάθμιση των στόχων χρήσης, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τις ελληνικές τράπεζες και θα αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους μας», εξηγεί η Optima bank.

    Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,88 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Παρόλα αυτά, θα δημιουργήσουν μέσο RoaTBV 14,9% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο.

    Όλες οι τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τους στόχους κερδοφορίας για το 2024, λόγω των υψηλότερων από τα αρχικά αναμενόμενα επιτοκίων Euribor και του καλύτερου από το αναμενόμενο μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και beta.

    Αναλυτικότερα, η Eurobank στοχεύει πλέον τα βασικά λειτουργικά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ από πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και το adj. RoTBV στο 16,5% από 15,0% προηγουμένως, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει τα βασικά καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και η βασική αποδοτικότητα RoTBV πάνω από 16,0% από 15,0% προηγουμένως, η Πειραιώς στοχεύει τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,06 δισ. ευρώ και η αποδοτικότητα RoTBV πάνω από 16,0% από 15,0% προηγουμένως.

    Από την πλευρά της, η Alpha Bank στοχεύει τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα 776,4 εκατ. ευρώ έναντι 729,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως και το κανονικοποιημένο RoTE σε πάνω από 13,5% από 13,0% προηγουμένως και τέλος η Optima bank στοχεύει τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 134 εκατ. ευρώ από πάνω από 124 εκατ. ευρώ προηγουμένως και το RoTE σε πάνω από 24% από πάνω από 20%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού φτάνουν οι ετήσιες αποδοχές των εργαζόμενων σε 62 εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες

    Eurobank Equities για Coca Cola HBC: Ισχυρή εκτέλεση του guidance αλλά στροφή σε Hold από Buy

    Goldman Sachs: Μειώνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ – Οι νεότερες εκτιμήσεις για επιτόκια, πληθωρισμό και ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ