ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τσίπρας είναι σαν τον λεκέ. Όσο μένει, τόσο απλώνει… Η πικρόχολη αυτή διαπίστωση γίνεται από διαχειριστή ισχυρού fund, ο οποίος έχει μακρά επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά και επιχειρεί να δώσει τη δική του, κυνική, εξήγηση, για τις χρηματιστηριακές επιπτώσεις μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Όσο δηλαδή η κυβέρνηση επιμένει στη χρονικά ξεχειλωμένη προσφυγή στις κάλπες, μετατοπίζοντας συνάμα την (αναπόφευκτη δημοσκοπικά) αλλαγή σκυτάλης στο πολιτικό σκηνικό, άλλο τόσο θα πυκνώνουν οι «αρρυθμίες» και οι αλυσιδωτές παρενέργειες στον «ναό του χρήματος».
Όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο πιστοποιείται ήδη με τον πλέον παραστατικό τρόπο και από τη «συμπεριφορά» των τραπεζικών μετοχών. Οι οποίες στην παρούσα φάση επηρεάζουν κατά 19% περίπου τη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη, ενώ έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό συμμετοχής στον συναλλακτικό τζίρο. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν τις τράπεζες ως ένα ιδιότυπο βαρόμετρο που, ανάλογα με την πορεία των τιμών, «δείχνουν» και το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές…
Στο διάστημα από τις 21 Ιανουαρίου έως και την πρώτη μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) αντίκρισαν τα πρόσφατα χαμηλά τους. Με τη συνολική τους χρηματιστηριακή αξία να πέφτει στα ευτελή επίπεδα των 3,474 δισ. ευρώ. Ήτοι 74,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των 13,7 δισ. που είχαν λάβει από τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις, στα τέλη του 2015.
«Ολιγαρκής αφθονία» και… «εμπλουτισμένη απαξίωση»
Ο 45χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μόλις προ ημερών ενστερνίστηκε τη βερμπαλιστική άποψη περί «ολιγαρκούς αφθονίας», θα μπορούσε μάλλον εύκολα να χαρακτηρίσει την καθίζηση των τραπεζών και ως «εμπλουτισμένη απαξίωση»…
Ο ίδιος πάντως, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν είχε μετοχικό χαρτοφυλάκιο όταν ανέλαβε την εξουσία.
Ούτως ή άλλως και σε ό,τι φορά τις τραπεζικές μετοχές, οι έντονες πιέσεις των τιμών, έδωσαν τη θέση τους σε ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ. Έτσι, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας εξακοντίστηκε στα 5,386 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η αποτίμησή τους, η οποία και διαμορφώθηκε την πρώτη μέρα του Μαρτίου. Δηλαδή 55% άνοδος, από τα αμέσως προηγούμενα χαμηλά…
Το χρηματιστηριακό boom στις τράπεζες ήρθε από έναν συγκερασμό τριών βασικών λόγων. Ο πρώτος ήταν ότι οι εκλογές και η συνακόλουθη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 26 Μαΐου. Μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές. Ο δεύτερος λόγος ήταν οι χαμηλές τιμές και ο τρίτος αφορούσε την αίσθηση που δημιουργήθηκε με τον Ευρωπαίο επόπτη. Ότι δηλαδή ο SSM αφήνει χώρο και χρόνο στις ελληνικές τράπεζες για να επιλέξουν τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα της θεώρησης των εξελίξεων, τα ξένα funds βγήκαν αγοραστές στις τράπεζες, δίνοντας ισχυρή ανοδική ώθηση στις τιμές. Τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, οι ξένοι «παίκτες» από τους οποίους και έγιναν κατά σειράν οι μεγαλύτερες «καθαρές» εισροές κεφαλαίων στη διάρκεια του «καυτού» Φεβρουαρίου, είχαν ως έδρες τη Μεγάλη Βρετανία (35 «κωδικοί» αγορών) τα νησιά Κέιμαν (με 13 «κωδικούς») και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσω 16 «κωδικών» που ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά. Όλα αυτά, βεβαίως, όχι μόνο για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για άλλους τίτλους.
Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, το τραπεζικό ράλι ανόδου έκοψε ταχύτητα. Με βάση τα διαδοχικά υψηλά που έφτασαν οι τραπεζικές μετοχές, η συνολική τους κεφαλαιοποίηση πήγε μέχρι τα 5,799 δισ. ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο 7,7% από την προηγούμενη «στάση».
Η μειωμένη ένταση του δεύτερου ανοδικού «γύρου» των τραπεζικών μετοχών ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία άρχισαν να γίνονται ολοένα και περισσότερες οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.
Ορισμένες τράπεζες είχαν ήδη ξεκινήσει να υποχωρούν, ενώ την προχθεσινή Παρασκευή, μετά από μια βροντώδη πτώση, η συνολική χρηματιστηριακή αξία και των τεσσάρων συστημικών ομίλων βρέθηκε να είναι στα 5,251 δισ. ευρώ. Χάνοντας 9,4% από την προηγούμενη κορυφή τους…
Η προχθεσινή βουτιά των τιμών συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της HSBC, η οποία ήταν ανάδοχος και στις δύο πρόσφατες ελληνικές εκδόσεις ομολόγων. Μεταξύ των άλλων, η διεθνής τράπεζα τόνιζε στην έκθεσή της ότι το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν τoν Οκτώβριο…
Αργούν οι κάλπες, κάνουν πίσω οι τραπεζικές μετοχές
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως επειδή το συναλλακτικό ενδιαφέρον των ξένων funds περνάει από τις τραπεζικές μετοχές, υπάρχει και άτυπος συσχετισμός με το πότε θα σημάνει η ώρα των εκλογών. Διότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων παίζουν το «στοίχημα» της ανόδου στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας («Mitsotakis trade») η οποία και θεωρείται φιλική πολιτική δύναμη για τις αγορές.
Συνεπώς, το ράλι στις τράπεζες έδειξε να προεξοφλεί πρωτίστως και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όταν όμως αυτή η εκδοχή άρχισε να εξασθενεί και να απομακρύνεται, οι τραπεζικές μετοχές έκαναν πίσω, καθώς ήταν μάλλον ανέφικτο να υπάρξει ένα πολύμηνο ανοδικό κρεσέντο μέχρι τον Οκτώβριο. Ειδικά μάλιστα καθώς η πολιτική Τσίπρα μπορεί να κλιμακώσει και το επενδυτικό ρίσκο. Είτε με την προεκλογική παροχολογία, προκειμένου να γίνει πιο αντιμετωπίσιμη η διαφαινόμενη εκλογική συντριβή του Σύριζα, είτε με καθυστερήσεις στις συμφωνίες με τους θεσμούς, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να πάνε πίσω και τα κρίσιμα ζητήματα για τις τράπεζες. Όπως είναι αυτά του νέου νόμου Κατσέλη, αλλά και της τελικής έγκρισης των σχεδίων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι αν τυχόν αλλάξουν και πάλι τα σενάρια και επισπευσθεί η ημερομηνία των εκλογών, τότε οι πρώτες που θα το «οσμιστούν» θα είναι οι τραπεζικές μετοχές…
Εκ των πραγμάτων, το ανοικτό ερώτημα είναι αν η χρηματιστηριακή υποχώρηση των τραπεζών θα συνεχιστεί ή αν γρήγορα θα βγει κάποια αντίδραση.
Ορισμένοι από τους επαγγελματίες της αγοράς λένε ότι, παρά την παρατεταμένη όπως φαίνεται προεκλογική περίοδο, οι τράπεζες έχουν λόγους να μην οπισθοχωρήσουν πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί, η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων έχει μειωθεί, ενώ από την άλλη πλευρά η άνοδος των τιμών των ακινήτων (τα οποία αποτελούν πάνω από το 80% των τραπεζικών καλύψεων έναντι δανείων) επιδρά θετικά στη κεφαλαιακή δομή των χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Πέραν τούτων, διαφαίνεται ότι αυτήν τη φορά, και σε αντίθεση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, όταν οι τράπεζες κάνουν πίσω βγαίνει αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγάλη πτώση της προχθεσινής Παρασκευής συντελέστηκε με τζίρο που ήταν σχεδόν ο μισός από την προηγούμενη, ανοδική μέρα. Κάτι που δείχνει ότι η πίεση των πωλητών ήταν συγκριτικά μικρή. Η μείωση επίσης της συναλλακτικής δραστηριότητας αποδίδεται εν μέρει και στην απουσία Αμερικανών «παικτών» οι οποίοι βρίσκονται σε εβδομάδα αργιών…
Ακονίζουν τα μαχαίρια οι Short
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της αγοράς που εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία των τραπεζών. Φοβούμενοι ότι η ενδεχόμενη αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι προβληματισμοί που μπορεί να αναπτυχθούν στο εσωτερικό «μέτωπο», θα ενεργοποιήσουν εντονότερα τους short «παίκτες». Ειδικά μάλιστα, όταν στη διάρκεια της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που ξεκινά από μεθαύριο, Τρίτη, θα ολοκληρωθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για την περσινή ετήσια χρήση.
Η Eurobank ανακοίνωσε πρώτη τα οικονομικά αποτελέσματα, με τον CEO της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία να δηλώνει ότι «το επιχειρηματικό μας μοντέλο λειτουργεί αποτελεσματικά».
Την ερχόμενη Πέμπτη 28 του μηνός ανακοινώνουν αποτελέσματα η Εθνική και η Alpha Bank, ενώ την επόμενη μέρα είναι η σειρά της Πειραιώς. Με τους τρεις CEOς των τραπεζών, Παύλο Μυλωνά, Βασίλη Ψάλτη και Χρήστο Μεγάλου, να δίνουν το δικό τους στίγμα των εξελίξεων.
Οι αναλυτικές επιδόσεις για κάθε τράπεζα
Η μέχρι τώρα πάντως «ακτινογραφία» των χρηματιστηριακών επιδόσεων των τραπεζών, δείχνει ότι:
- Από την πρώτη μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου έως και τις 7 Μαρτίου η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε από το χαμηλό των 0,57 ευρώ, μέχρι το υψηλό των 1,428 ευρώ. Σημειώνοντας άνοδο… 150,5%. Προχθές η μετοχή έκλεισε στα 1,2 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 15,96% από την κορυφή της. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας πήγε από το χαμηλό των 248,9 εκατ. ευρώ, στο υψηλό των 623,5 εκατ. ευρώ και τώρα είναι στα 524 εκατ. ευρώ.
- Το «χαρτί» της Εθνικής τράπεζας έκανε μια διαδρομή από τα 0,92 ευρώ (στις 21 Ιανουαρίου) μέχρι τα 1,715 ευρώ, στις 18 Μαρτίου. Καταγράφοντας άνοδο 86,41%. Πλέον η μετοχή βρίσκεται στα 1,535 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 10,49% από το επίπεδο όπου κορύφωσε. Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής κινήθηκε από τα 841,5 εκατ. ευρώ μέχρι τα 1,569 δις, για να βρεθεί τώρα στα 1,404 δισ. ευρώ.
- Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε αρχικά κατά 59,65%, καθώς από τα χαμηλά των 0,87 ευρώ όπου βρέθηκε την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, έφτασε μέχρι τα 1,389 ευρώ στις 15 Μαρτίου. Από εκεί, υποχώρησε κατά 10,36%, αφού είναι πλέον στα 1,245 ευρώ. Με όρους κεφαλαιοποίησης η Τράπεζα πήγε από τα 1,343 δις, στα 2,144 δισ. για να βρεθεί τώρα να αποτιμάται στα 1,922 δις ευρώ.
- Η Eurobank ήταν στις 21 Ιανουαρίου στα 0,476 ευρώ και μετά από μια άνοδο 40,54% έφτασε στα 0,669 ευρώ, στις 28 Φεβρουαρίου. Τώρα έχει βρεθεί στα 0,641 ευρώ, με απώλειες 4,18%. Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κινήθηκε από τα 1,041 δισ. μέχρι τα 1,462 δισ., ενώ τώρα είναι στα επίπεδα των 1,401 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε τράπεζα υπάρχουν επί μέρους διαφοροποιήσεις, ως προς τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, οι οποίες είναι απόρροια και των επενδυτικών «στοιχημάτων» που συγκεντρώνει κάθε μία.
Όλες βέβαια εντάσσονται στο μεγάλο «κάδρο» των μεταβολών των τιμών τους, με φόντο το προεκλογικό τοπίο. Άλλωστε, ακόμη και με διαφορετικό χρονισμό, ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. Ανοδική ή καθοδική.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στις 28 Ιουλίου θα κλείσει τα 45 του χρόνια, το πρόσφατο δημοσίευμα του Economist λέει ότι «βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εκλογικής του εξαφάνισης» και ότι «φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγή πολιτικού σκηνικού προεξοφλεί το αθόρυβο ράλι του 1 δισ. στις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Κι όμως, οι εκλογές κάνουν… καλό στο ελληνικό χρηματιστήριο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη ρεβάνς των τραπεζιτών και τι κρύβει το χρηματιστηριακό «Big Bang» σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»