• Μετοχές

    Jefferies: Μερισματικές αποδόσεις 10% το 2026 φέρνει το πράσινο φως από SSM για τη διανομή μερισμάτων

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Alex Demetriou εξηγούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τις εποπτικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις για τις διανομές προς τους μετόχους τους (μείγμα μερισμάτων και επαναγορών) και εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα έτη θα αυξηθούν σημαντικά.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας για να τα επιστρέψουν στους μετόχους τους.

    «Αν και οι αρχικοί δείκτες διανομής είναι χαμηλοί (10% έως 30%), αναμένουμε ότι αυτοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα ευθυγραμμιστούν με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 50% περίπου μέχρι το 2026. Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση, αναμένουμε ότι η τρέχουσα απόδοση 4% θα αυξηθεί σε περίπου 10% το 2026, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ», εξηγεί ο Demetriou.

    Πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές

    Η ΕΚΤ και ο SSM έδωσαν στις ελληνικές τράπεζες τις εγκρίσεις για την επανέναρξη των διανομών στους μετόχους μετά από 16 χρόνια.

    Όσον αφορά τα επόμενα βήματα πρέπει να εγκριθούν από τις ΓΣ και θα πρέπει να καταβληθούν στους μετόχους τον Ιούλιο.

    Σημειώνουμε ότι η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank έχουν λάβει εγκρίσεις και αναμένεται για την ΕΤΕ (η οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα).

    «Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια το 2026 θα της τάξης του 30% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μετά τη διανομή μερισμάτων εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι αυτές οι τράπεζες θα έχουν 30% περίπου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς τους με τη μορφή πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τους στόχους CET1. Η Alpha έχει το υψηλότερο με 40% περίπου, ενώ η Πειραιώς έχει το μικρότερο με 20%», εξηγεί ο Demetriou.

    «Για την Alpha Bank, το μείγμα μερισμάτων και επαναγορών είναι σε ισχύ. Η Alpha θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (πληρωμή 20% των κερδών του 2023). Τα μισά από αυτά ή 61 εκατ. ευρώ θα είναι επαναγορά, ενώ τα υπόλοιπα (0,03 ευρώ ανά μετοχή) θα είναι με τη μορφή μερίσματος. Η Alpha έχει δεσμευτεί να διανείμει στους μετόχους το 30 % της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024-2026. Εκτιμούμε ότι θα έχει πλεονάζον κεφάλαιο ύψους 40% περίπου της κεφαλαιοποίησης της το 2026, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για διανομές στους μετόχους», συνεχίζει ο αναλυτής του οίκου.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμά ότι θα διανείμει 79 εκατ. ευρώ (δείκτης διανομής 10%) ή μέρισμα ανά μετοχή 0,06 ευρώ. Η Πειραιώς αναμένει να αυξήσει τον δείκτη διανομής από 10% σε 50% το 2026 (υποτιθέμενο μέρισμα 0,40 ευρώ περίπου το 2026).

    Η Eurobank θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ (ποσοστό διανομής 30%) ή μέρισμα ανά μετοχή 0,09 ευρώ. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2024 και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων. Η Eurobank αναμένει να αυξήσει τον δείκτη διανομής από το τρέχον 30% σε περίπου 50% το 2026.

    «Για την Η Εθνική Τράπεζα, αναμένουμε τις εγκρίσεις από την ΕΚΤ και προβλέπουμε ότι θα ληφθούν σύντομα. Η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει 30% διανομή των κερδών του 2023 και αναμένουμε ότι αυτό θα αυξηθεί στο 50% με την πάροδο του χρόνου. Το 2026, εκτιμούμε ότι θα έχουν ένα μαξιλάρι 5,5% πάνω από τον εσωτερικό στόχο τους για τον δείκτη CET1 ή 35% περίπου της κεφαλαιοποίησης στην αγορά», καταλήγει ο οίκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Μέρισμα στους μετόχους μετά από 16 χρόνια – Τι θα δώσουν Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς

    Goldman Sachs: Αυτοί είναι οι τραπεζίτες που θα δώσουν το παρών στο roadshow της Μαδρίτης – Πώς θα πείσουν τους fund managers

    Alpha Bank: Πράσινο φως από SSM για τη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ