Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan και η ομάδα ανάλυσης των αγορών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική υπό τον David Aserkoff επισημαίνει ότι είναι υπερεπενδεδυμένοι (overweight) στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας και δεν αλλάζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους επί του παρόντος.

Ωστόσο, μετά το ισχυρό ράλι από τα χαμηλά των αγορών της 27ης Οκτωβρίου πέρυσι, η ομάδα της JPM ετοιμάζεται να «πάρει» κάποια από τα κέρδη της από τις αγορές της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Πολωνίας, όπως επισημαίνει.

«Πιστεύουμε ότι οι μετοχές της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) έχουν κινηθεί πολύ υψηλά με άνοδο 13% από τα χαμηλά των μετοχικών δεικτών στις 27 Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο από το +8,2% του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM και θα επιδιώκαμε να πάρουμε κέρδη σε καίριες αγορές και μετοχές που έχουν υπεραποδώσει, όπως στην Ελλάδα με +16,9%, στη Σαουδική Αραβία με +17,9%, στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με +28,1%, τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις με απόδοση +19%», υπογραμμίζει ο Aserkoff.

Στον αντίποδα, όμως, ο Aserkoff αναγνωρίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών μετοχών και παραμένει πολύ αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα για τις ελληνικές μετοχές.

«Η Πολωνία και η Ελλάδα έχουν ‘τρέξει’, αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φθηνές έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ανησυχούμε βραχυπρόθεσμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αφήνουμε τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές μας.

Ενώ ήμασταν υπερεπενδεδυμένοι και bullish για την Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, εξακολουθήσαμε να είμαστε θετικά έκπληκτοι από την υποκείμενη ζήτηση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως συνέβη με την εξαγορά του 9,9% της μετοχής της Alpha Bank από την ιταλική τράπεζα UniCredit, αλλά και την ισχυρή υπερκάλυψη στη δευτερογενή τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας που υπερκαλύφθηκε κατά οκτώ φορές.

Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές που παρακολουθούσαν μόνο περιστασιακά την ιστορία της ελληνικής ανάκαμψης υπέθεταν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μετοχές σε μέγεθος με μεγάλη έκπτωση σε κάποιο sell-off στην πορεία και αυτή η υπόθεση ήταν πολύ λανθασμένη», συνεχίζει η τράπεζα.

«Η υποκείμενη μεσοπρόθεσμη αφήγηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή. Σημειώνει την καλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, με μια κυβέρνηση που θέλει οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια και κέρδη και εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλές αποτιμήσεις.

Και οι τοποθετήσεις του τετάρτου τριμήνου δείχνουν ότι περισσότεροι από τον κόσμο (δηλαδή τόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όσο και οι στρατηγικοί επενδυτές) έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αφήγηση.

Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύστασή μας overweight και θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία για να προσθέσουμε θέσεις.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, για τις οποίες έχουμε σύσταση overweight, εξακολουθούν να βρίσκονται σε discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης παρά την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης. Η σύστασή μας σηματοδοτεί ισχυρή ζήτηση για μετοχές», καταλήγει η J.P. Morgan.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities: Το νέο στόρι των ελληνικών τραπεζών – Κορυφαία επιλογή η Τράπεζα Πειραιώς

Eurobank Equities για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ και νέα τιμή στόχος στα €45,20

Τράπεζα της Ελλάδος: Με πρωτογενές πλεόνασμα €3,7 δισ. έκλεισε το 2023