• Μετοχές

    J.P. Morgan: Υποβαθμίζει τις μετοχές στην Ελλάδα, διατηρεί τη θετική σύσταση για τα ομόλογα

    Jamie Dimon, CEO J.P. Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Η αμερικανική τράπεζα προχωρά σε αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο των μετοχικών της επιλογών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις  ελληνικές μετοχές σε «ουδέτερη» από σύσταση «υπεραπόδοσης» πριν. Παράλληλα, διατηρεί ανοιχτό το trade που προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, αλλά και τη συνολικά θετική της στάση για τα εγχώρια ομόλογα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η τράπεζα προειδοποιεί για τον «κίνδυνο απογοητεύσεων» στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο. Στις αρχές του χρόνου, οι μετοχές ευνοούνταν από την οικονομική δραστηριότητα και την προσδοκία των μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο η σχέση μεταξύ ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο.

    Ειδικά για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, ο αμερικανικός οίκος μειώνει τη σύστασή του για την εγχώρια αγορά μετοχών για το δεύτερο εξάμηνο σε ουδέτερη σύσταση (neutral) από τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight).

    Η αλλαγή αυτή γίνεται με αφορμή την αναβάθμιση της μετοχικής αγοράς της Νότιας Αφρικής σε σύσταση υπεραπόδοσης από σύσταση υποαπόδοσης, λόγω των εκλογών στη Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς.

    «Η πρόσφατη αναβάθμιση της Νότιας Αφρικής από σύσταση υποαπόδοσης σε υπεραπόδοση μας οδηγεί να υποβαθμίσουμε τη σύσταση για την Ελλάδα από σύσταση υπεραπόδοσης σε ουδέτερη, καθώς και την αγορά της Πολωνίας από ουδέτερη σε σύσταση υποαπόδοσης.

    Η στρατηγική μας έχει θέσεις υπεραπόδοσης στη Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες στη Σαουδική Αραβία, ουδέτερη σύσταση για Ελλάδα, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Κουβέιτ και συστάσεις υποαπόδοσης σε Πολωνία και εμπορεύματα σε Σαουδική Αραβία.

    Οι ξένες εισροές στις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν σταματήσει τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ οι αποτιμήσεις και τα κέρδη ανά μετοχή είναι οι βασικές ανησυχίες με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να αποτελούν αυξημένο ρίσκο στην περιοχή», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

    Ο οίκος εκτιμά ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρές αποδόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την αναμενόμενη σταθεροποίηση του νομίσματος, ενώ είναι πολύ νωρίς για να αναβαθμίσει τις μετοχές της Ευρωζώνης σε σύσταση υπεραπόδοσης έναντι των μετοχών των ΗΠΑ.

    Αναφορικά με τα εγχώρια ομόλογα, η J.P. Morgan διατηρεί τις overweight θέσεις της. «Αν και διαπραγματευόταν σε φθηνές αποτιμήσεις για χρόνια, η Ελλάδα έχει αρχίσει τώρα να προβάλλεται συγκρατημένα ακριβά στο πλαίσιό μας, αντανακλώντας τη σχετική πολιτική σταθερότητα της χώρας και τα ισχυρά μακροοικονομικά/δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη.

    Έχουμε επισημάνει, σε γενικές γραμμές, την εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και έχουμε επίσης συστήσει overweight θέσεις για την Ελλάδα έναντι της Ιταλίας ως πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου», καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx Χρηματιστηριακή για Παπουτσάνης: Υψηλό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή

    Δολοφονία στο Ψυχικό: Το «χρυσό» λόττο, τα ακίνητα σε Μύκονο και Ίο και οι ισχυρές φιλίες του Παναγιώτη Στάθη – Αποκάλυψη mononews

    Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες μετά τα χθεσινά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ