Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Οι εννέα μετοχές που ξεχωρίζουν οι αναλυτές από το ΧΑ

Estelle Weingrod , Cihan Saraoglu , Maksim Nekrasov , Νίκος Αθανασούλιας , Κωνσταντίνος Ζούζουλας

Estelle Weingrod , Cihan Saraoglu , Maksim Nekrasov , Νίκος Αθανασούλιας , Κωνσταντίνος Ζούζουλας

Η κινητικότητα στις τάξεις των αναλυτών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγάλο αριθμό reports να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις μεγεθών και τις τιμές στόχους για σημαντικές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από το εξωτερικό οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, HSBC και Citi καθώς και οι εγχώριες Eurobank Equities, Piraeus Securities, Pantelakis Securities και ΑΧΙΑ αναβάθμισαν τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Alpha Bank, Jumbo, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, Lamda Development και IDEAL Holdings.

Tι προτείνουν οι ξένοι οίκοι από το ΧΑ

J.P. Morgan προχώρησε σε νέες εκθέσεις για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο Ajay Soni που αναλαμβάνει την κάλυψη της μετοχής του ΟΤΕ, αναβαθμίζει τη σύσταση για τον ΟΤΕ σε υπεραπόδοση (overweight) από ουδέτερη σύσταση πριν (neutral), μειώνοντας την τιμή στόχο στα 17,30 ευρώ από 17,70 ευρώ πριν, για τον Δεκέμβριο του 2025.

Η μετοχή του ΟΤΕ είναι ελκυστικά αποτιμημένη με βάση τους τρέχοντες δείκτες αποτίμησής της και οι ανησυχίες από την ανταγωνιστική ελληνική αγορά και την πίεση στα έσοδα χονδρικής είναι υπερβολικές. Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους Ρ/Ε είναι στις 10,3 φορές, παρόμοιος με τον μέσο όρο, αλλά σε όρους δείκτη EV/EBITDA είναι στις 4,1 φορές, ενώ ο μέσος όρος είναι διαπραγματεύσιμος στις 5,4 φορές.

Η Estelle Weingrod παραμένει αισιόδοξη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τη μετοχή του με τιμή στόχο τα 20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 30%, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πλούσια μερισματική απόδοσή του. Η εκτίμηση της JPΜ για το μέρισμα είναι στα 1,55 ευρώ, το οποίο δίνει μερισματική απόδοση 10% και η εξαγορά μετοχών ύψους 150 εκατ. ευρώ είναι σε εξέλιξη, με περίπου 50 εκατ. ευρώ να απομένουν για το 2024.

Goldman Sachs αναμένει ισχυρή δυναμική στα κέρδη EBIT της Coca Cola HBC (CCH) και ότι θα επιτύχει πάνω από 12% οργανική αύξηση των πωλήσεων το β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με +10% που εκτιμά το consensus των αναλυτών. Η αμερικανική τράπεζα παραμένει αγοραστής για τη μετοχή με τιμή στόχο τις 32 βρετανικές λίρες (περίπου 37,87 ευρώ). Η CCH διαπραγματεύεται επί του παρόντος με μη απαιτητικό δείκτη P/E 13,5 φορές για το 2024 (ή 17 φορές χωρίς τη Ρωσία).

-H HSBC και ο Cihan Saraoglu επισημαίνουν την υποαπόδοση της μετοχής της Alpha Bank και προχωρούν σε γενναία αύξηση της τιμής στόχου στα 3 ευρώ ανά μετοχή από 2,3 ευρώ πριν. Η σύσταση παραμένει αγορά (buy) και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα προσεγγίζει το 83%.

Η Alpha Bank τοποθετείται σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση σε όρους P/TBV και Ρ/Ε, σε 0,5 φορές και 5,3 φορές αντίστοιχα για το 2025, το οποίο δεν δικαιολογείται από τις προβλέψεις της HSBC για την πορεία των κερδών και της αποδοτικότητας της τράπεζας τα επόμενα έτη.

· H Citi και ο Maksim Nekrasov διατηρούν την τιμή στόχο για τη Jumbo στα 32,50 ευρώ με σύσταση αγορά (buy). Η αναμενόμενη απόδοση από την τιμή στόχο είναι 23,9% και η αναμενόμενη μερισματική απόδοση στο 9,1% που αθροιστικά φέρνει την αναμενόμενη συνολική απόδοση της μετοχής στο 33% μετά την ανακοίνωση των εσόδων για τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο.

Η τιμή στόχος των 32,5 ευρώ προκύπτει με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, εκτιμώντας ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται στις 9 φορές τον δείκτη το 2025 και με μικρό premium σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Η τιμή στόχος αποτιμά τη Jumbo με δείκτη Ρ/Ε στις 14 φορές για φέτος.

Οι συστάσεις των Ελλήνων αναλυτών από την αγορά μετοχών

· Η Eurobank Equities και οι αναλυτές Μάριος Μπουραζάνης, Νίκος Αθανασούλιας και Σταμάτης Δραζιώτης συστήνουν αγορά (buy) και τιμή στόχο στα 12,70 ευρώ για τη Cenergy Holdings. H αποτίμηση είναι σε ελκυστικά επίπεδα στις 8 φορές περίπου τον δείκτη fwd EV/EBITDA, με μικρό discount έναντι της διάμεσης τιμής της ομάδας των ομοειδών εταιρειών. Η τιμή στόχος στα 12,7 ευρώ τοποθετεί τη μετοχή ουσιαστικά σε αποτίμηση σε 9,8 φορές περίπου τον δείκτη fwd EV/EBITDA.

· Σε έτερο report της η Eurobank Equities και ο Ανδρέας Σουβλερός διατηρούν την εποικοδομητική τους στάση για τη μετοχή της ΕΧΑΕ και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 6,60 ευρώ από 6,40 ευρώ πριν με τη σύσταση αγοράς να διατηρείται. Οι μετοχές της ΕΧΑΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος χαμηλότερα από 8,7 φορές τον δείκτη forward EV/EBITDA, ένα τεράστιο discount 41% έναντι των ομοειδών, το οποίο είναι υψηλότερο από το ιστορικό μέσο discount και δεν συνάδει με το σχετικό προφίλ ανάπτυξης.

· Η Piraeus Securities και οι αναλυτές Βασίλης Ρουμαντζής και Γιώργος Βρεκός ξεκινούν την κάλυψη της IDEAL Holdings με σύσταση υπεραπόδοσης (οutperform) με βάση μια τιμή στόχο στα 8,5 ευρώ, που συνεπάγεται απόδοση 42% περίπου από το τρέχον επίπεδο της αγοράς. Ο όμιλος της IDEAL Holdings έχει δεσμευτεί να διανέμει τουλάχιστον το 35% των κερδών στους μετόχους, το οποίο μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί από τις πληρωμές των θυγατρικών προς την holding εταιρεία. Υποθέτοντας ότι όλα τα έσοδα εξόδου θα επανεπενδυθούν (σύμφωνα με την πρόθεση της διοίκησης), οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αμοιβές προς τους μετόχους θα αυξηθούν από 0,20 ευρώ ανά μετοχή το 2023 σε 0,30 ευρώ το 2028.

· H Pantelakis Securities και ο Σπύρος Τσαγκαλάκης διατηρούν την τιμή στόχο των 36 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo και τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας για τα έσοδα Ιουνίου και πρώτου εξαμήνου. Η τιμή στόχος των 36 ευρώ προσφέρει μεγάλο περιθώριο ανόδου 37%. Η Jumbo φαίνεται ελκυστικά τιμολογημένη με 10,1 φορές τον δείκτη Ρ/Ε για το 2025 (8,9 φορές πλην μετρητών) και 6,8 φορές τον δείκτη EV/EBITDA.

· H επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Στάθης Καπάρης, Αλέξης Χαϊδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζούζουλας στην έκθεσή τους για την Lamda Development καταλήγουν σε τιμή στόχο στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει περίπου 65% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Οι αναλυτές διερευνούν επίσης ένα αρνητικό σενάριο που εξακολουθεί να προσφέρει περιθώριο ανόδου 36%, ενώ η τιμή στόχος του θετικού σεναρίου είναι 16,0 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 129% περιθώριο ανόδου. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ‘αδικαιολόγητα’ τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.

Διαβάστε επίσης

AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί η επόμενη μέρα στον όμιλο φέρνει αυξημένη αξία στους μετόχους – Νέα υψηλότερη τιμή στόχος στα €27,40

Alpha Bank: Nέα υψηλότερη τιμή στόχος από την HSBC στα 3 ευρώ

Citi για Jumbo: Παραμένει αγοραστής με στόχο τα €32,50 και ανοδικό περιθώριο άνω του 30%