Σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχωρά και η Goldman Sachs μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, ακολουθώντας τα βήματα άλλων επενδυτικών τραπεζών (Citi, Deutsche Bank, BofA Merrill Lynch) και κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου για μείωση των εσόδων τους.

Συνολικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι περισσότερες τράπεζες επεσήμαναν τη συνέχιση της μείωσης των εσόδων τους στο β΄ εξάμηνο. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων εξέπληξαν ανοδικά ωστόσο, (+16% έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs), λόγω μείωσης της τάξης των 23 μονάδων βάσης του κόστους κινδύνου (CoR), οδηγούμενα από τον μικρότερο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) για τον κλάδο, όπως προσθέτει.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα καθαρά έσοδα του κλάδου τα οποία είναι αρνητικά, και έναντι των εκτιμήσεων της αμερικάνικης τράπεζας, λόγω των ζημιών της Τράπεζας Πειραιώς που οφείλονται στις διακοπτόμενες δραστηριότητες.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υποστηρίζεται από τον καλύτερο σχηματισμό στις τάσεις και στις διαθέσεις assets. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είδαν καλύτερη δυναμική του σχηματισμού NPLs το β’ τρίμηνο επηρεαζόμενες από το χαρτοφυλάκιο πωλήσεων και τις χαμηλότερες αθετήσεις πληρωμών στους κλάδους των καταναλωτικών και των επιχειρηματικών δανείων.

Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμός τείνει να είναι σχετικά ασθενέστερος στα στεγαστικά δάνεια. Και οι τέσσερις τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους του SSM για το 2018-19, και η Eurobank ανέφερε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα νέο σχέδιο με νέο στόχο για τα NPEs στην περιοχή του 15% περίπου. (mid-teens).

H Goldman Sachs επισημαίνει επίσης πως η ρευστότητα συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι τράπεζες σημείωσαν σταδιακές εισροές καταθέσεων (περίπου 2 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (- 8 δισ. ευρώ) στο β’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει πλήρως απεμπλακεί από την ELA από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η Goldman Sachs ενσωματώνει έτσι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και τις τάσεις στις νέες της εκτιμήσεις και προχωρά στη μείωση των τιμών – στόχων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σε ορίζοντας 12μήνου κατά 1% έως 5% συνολικά, αντανακλώντας τους πιο ισχυρούς αντίθετους “ανέμους”, όπως αναφέρει, στα έσοδα.

Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,45 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 2,76 ευρώ από 2,90 ευρώ, για την Eurobank στα 1,03 ευρώ από 1,04 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 3,25 ευρώ από 3,25 ευρώ.

Επίσης προσαρμόζει (σε μέτριο βαθμό) τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα από τους τόκους, τα κόστη και τις προβλέψεις απώλειας δανείων (LLP) έτσι ώστε να τα προσαρμόσει στις τάσεις του β’ τριμήνου και το guidance των διοικήσεων.

Η Alpha Bank (σύσταση buy) παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα και το top pick της στο “στοίχημα” για την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Εκτιμά πως οι υψηλοί κεφαλαιακοί της δείκτες παρέχουν στον όμιλο πρόσθετη λειτουργική ευελιξία.

Παράλληλα, παραμένει ουδέτερη για τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Motor Oil: «Απογειώνει» την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Eurobank Equities

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Μειώνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει τη Eurobank