ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κρίσιμη απάντηση Μητσοτάκη, τα δώρα της Protergia, οι αστακοί και καραβίδες στον ΑΔΜΗΕ, η κριτική Νεμπή, ο Παπαλέκας και η Prodea, η εξομολόγηση του Μάριου Ηλιόπουλου, και ένα hot story με αφορμή ένα ROLEX
Δίνοντας σύσταση αγοράς (buy) και νέα τιμή στόχο για τη μετοχή τα 14,50 ευρώ και σημειώνοντας ότι οι νέες μετοχές αναμένεται να ανέβουν στο ταμπλό στις 16 Νοεμβρίου, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πως η αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε η Επιχείρηση διευκολύνει την επιθετική ανάπτυξη ισχύος στις ΑΠΕ και την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης διεθνώς, ενώ αυξάνει και την χρηματοοικονομική ευελιξία της ΔΕΗ.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η επιτάχυνση της επέκτασης της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για την πράσινη ατζέντα της χώρας, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση.
Συνολικά, επισημαίνεται ότι ο φάκελος κεφαλαιουχικών δαπανών της ΔΕΗ για την περίοδο 2022-2024 ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ με πάνω από 3 δισ. ευρώ επιπλέον να προγραμματίζονται για την περίοδο 2025-2026.
Μέσω αυτών, η ΔΕΗ προσβλέπει: 1) σε ισχύ ΑΠΕ 4,9 GW στην Ελλάδα (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) μέχρι το 2026, από 0,2GW σήμερα (μερίδιο 39% στην ελληνική αγορά ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών το 2026) και 2) προσαρμοσμένα EBITDA 1,3 δισ. ευρώ το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026 από 0,9 δισ. ευρώ το 2020-21 (περίπου 11% EBITDA CAGR για την περίοδο 2020-2026).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το business plan της Επιχείρησης φαίνεται εφικτό, με σχετικά χαμηλότερο ρίσκο από το ρίσκο που συνδέεται συνήθως με την ανάπτυξη ΑΠΕ, χάρη στην καθετοποίηση και τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ.
Ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σημαντικά χαμηλότερο εμπορικό κίνδυνο, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα μειωθεί στο μέλλον το μερίδιο αγοράς της.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης υποστηρίζει την ανάγκη επέκτασης στις ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια της προσφοράς, ενώ υπογραμμίζεται ότι, στο μεγαλύτερο μέρος της, η ισχύς από τις ΑΠΕ είναι πιθανό να εγκατασταθεί σε πρώην λιγνιτικές περιοχές όπου υπάρχει ήδη σύνδεση με το δίκτυο. Ως εκ τούτου, ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από τον υψηλό μονοψήφιο συντελεστή που ισχύει συνήθως για τα έργα ΑΠΕ.
Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή στόχο για τη ΔΕΗ τα 14,50 ευρώ ανά μετοχή, από 14,80 ευρώ προηγουμένως.
Διαβάστε επίσης:
Επιστολές της Επ. Κεφαλαιαγοράς στις ευρωπαϊκές αρχές για τυχόν σορτάρισμα στη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο