• Μετοχές

    Eurobank Equities για Aegean Airlines: Η μετοχή θα «πετάξει ψηλά» – Αύξηση τιμής στόχου σε €17,80 από €13,80

    Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean

    Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN


    Η Eurobank Equities και η Ναταλία Σβύρου-Σβυριάδη εκτιμούν ότι η Aegean Airlines έχει την ευκαιρία να ‘πετάξει ψηλά με τις μετοχές της’ και αυξάνει την τιμή στόχο στα 17,80 ευρώ από 13,80 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (buy).

    «Η αναβάθμιση των κερδών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του στόχου τιμής για το επόμενο δωδεκάμηνο στα €17,8 (από €13,8 ανά μετοχή προηγουμένως).

    Η αποτίμηση φαίνεται συναρπαστική, κατά την άποψή μας, με τη μετοχή σε έκπτωση 20% περίπου σε σχέση με τα επίπεδα EV/EBITDA του μέσου κύκλου. Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή μας ως Buy», εξηγεί η Σβυριάδη.

    Η χρηματιστηριακή προχωρά σε άλλη μια αναβάθμιση για πιο ανθεκτικές αποδόσεις για φέτος, καθώς η χρονιά φαίνεται να είναι πολύ πιο ανθεκτική από ότι ενσωματώθηκε στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης και των λογικών προσθηκών χωρητικότητας στο υπόλοιπο του έτους.

    «Οι βελτιωμένες προοπτικές εκδηλώνονται στην αναβαθμισμένη εκτίμησή μας για το 2024, όπου βελτιώνουμε την παραδοχή μας για τα μοναδιαία έσοδα, προβλέποντας τώρα σταθερές αποδόσεις σε ετήσια βάση.

    Από την πλευρά του κόστους, συνυπολογίζουμε τη συμφωνία με την Pratt & Whitney σχετικά με ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για την καθήλωση του στόλου της Airbus Family neo, τον υποκείμενο περιορισμό του κόστους και το χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος καυσίμων, προβλέποντας τώρα μόλις 0,5% αύξηση του CASK για φέτος.

    Ως εκ τούτου, αυξάνουμε το 2024 τα EBITDA κατά 14% στα 415 εκατ. ευρώ, αναμένοντας τώρα +4% περίπου ετήσια αύξηση σε σύγκριση με 9% περίπου μείωση που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη εκτίμησή μας, με το 2024 να σηματοδοτεί άλλο ένα έτος ρεκόρ για τον ελληνικό αερομεταφορέα», εξηγεί η αναλύτρια.

    Η Aegean πέτυχε αύξηση 46% στα EBITDA του 2023 (49% πάνω από τα επίπεδα του 2019) ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών αποδόσεων, της αύξησης κατά 20% περίπου των διαθέσιμων θέσεων, της επέκτασης των συντελεστών πληρότητας κοντά στα προ-COVID επίπεδα (83% περίπου) και της μείωσης του μοναδιαίου κόστους καυσίμων (-9%).

    Με τη βοήθεια ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών (περίπου 26 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη του 2023 διαμορφώνονται στα 170 εκατ. ευρώ. Οι σταθερές επιδόσεις συνεχίστηκαν και στο α’ τρίμηνο φέτος (ένα εποχικά μικρό τρίμηνο), με τα EBITDA της Aegean να αυξάνονται κατά 72% σε ετήσια βάση με +17% αύξηση των εσόδων.

    «Κοιτάζοντας μπροστά, προβλέπουμε συγκρατημένη αύξηση της χωρητικότητας της Aegean (+4-5% ετησίως) εν μέσω κυλιόμενης μηχανικής συντήρησης του στόλου, παρόμοια ετήσια 5% αύξηση περίπου στους επιβάτες και τους ναύλους, διαμορφώνοντας έτσι 5% περίπου ετήσια αύξηση των εσόδων.

    Έχοντας αυτά κατά νου, και δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε διαρθρωτική ανάπτυξη, δεν αναμένουμε ότι το συνολικό σκηνικό ζήτησης/προσφοράς θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμολόγηση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, και υποθέτοντας ότι η αντιστάθμιση του κόστους (λόγω της καθήλωσης του στόλου) θα συνεχίσει να μετριάζει το αυξημένο κόστος το 2025-2026, αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για τα EBITDA κατά 10-14% περίπου το 2025-26, προβλέποντας έτσι EBITDA το 2025 στα €438εκατ. και το 2026 στα €462εκατ.», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Από το χαμηλό επίπεδο του 2020, η Aegean έχει καταφέρει να αυξήσει την καθαρή χρηματοοικονομική της θέση σε μετρητά (εκτός μισθώσεων) σε πάνω από €430 εκατ. (πάνω από 40% της κεφαλαιοποίησης), επιβεβαιώνοντας όχι μόνο την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου (ευνοϊκή δυναμική του κεφαλαίου κίνησης) αλλά και την ικανότητα της διοίκησης να περιηγηθεί αποτελεσματικά σε δύσκολες εποχές.

    Το 2024 πραγματοποιήθηκε η επαναγορά των warrants (85 εκατ. ευρώ), η οποία θα απορροφήσει ένα μικρό μόνο μέρος της ρευστότητας (τέλος του α’ τριμήνου καθαρή ταμειακή θέση στα 510 εκατ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, η Aegean επανέλαβε την καταβολή μερίσματος (άνω του 40% διανομή, καταβλήθηκε τον Μάιο), επιστρέφοντας ουσιαστικά στην κανονικότητα.

    Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός ανάπτυξης και απόδοσης αποτελούσε βασικό μέρος της επενδυτικής θέσης της Aegean πριν από το COVID, και με τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών να παραμένει ισχυρή μετά το 2025, η Eurobank Equities εκτιμά ταμειακές αποδόσεις της τάξης του 6-7% τα επόμενα 3 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    ELVIAL: Πρωταγωνιστικός ρόλος στη διεθνή αγορά διέλασης αλουμινίου

    Συναντήσεις Χατζημανώλη με Απόντε και Ελβετούς εφοπλιστές για εγγραφή πλοίων στην κυπριακή σημαία

    Shein: Κατέθεσε εμπιστευτικά έγγραφα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου



    ΣΧΟΛΙΑ