ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Βραχυκύκλωμα» στην χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να προκαλέσει η…τιμολόγηση της αιφνιδιαστικής αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, που συνδυάζεται με τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά της ιδιωτικοποίησης.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις, οι οποίες ήρθαν λίγες μόνο μέρες μετά το deal εκχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που αποτιμήθηκε στα εντυπωσιακά επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ, ήρθαν να εξηγήσουν το γιατί η μετοχή της ΔΕΗ αντί να πριμοδοτείται με υπεραξίες κατρακυλούσε σε ζημιές.
Εκ των πραγμάτων και όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν στον αφρό της δημοσιότητας, προκύπτει ότι στην ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα κάνει χώρο για να μποuν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Με το σκεπτικό αυτό, οι δύο μεγαλύτεροι μετοχικοί πυλώνες της ΔΕΗ που τώρα έχουν το 51% ( Υπερταμείο με 34% και ΤΑΙΠΕΔ ΜΕ 14%) θα δουν το ποσοστό τους να υποχωρεί στο 34% όπως όλα δείχνουν.
Και φυσικά για να συμβεί αυτό δεν θα έχουν συμμετοχή στην κεφαλαιακή αύξηση.
Σήμερα η ΔΕΗ έχει 232 εκατ. μετοχές και εκ τούτου το 51% μεταφράζεται σε 118,3 εκατ. «κομμάτια».
Αυτή η τωρινή μετοχική θέση για να φτάσει να αποτελεί το 34% θα πρέπει το σύνολο των μετοχών της ΔΕΗ να ανέβει στα περίπου 348 εκατ. Να εκδοθούν δηλαδή άλλα 116 εκατ. μετοχές μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσό της ΑΜΚ και οι νέες μετοχές παραπέμπουν σε μια τιμή έκδοσης στα επίπεδα των περίπου 6,47 ευρώ ( 6,47Χ116 εκατ.= 750,5 εκατ. ευρώ).
Μάλλον σοκαριστικό για την αγορά, καθώς χθες η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε να κλείνει στα 9,02 ευρώ. Έχοντας μάλιστα καταγράψει ένα αρνητικό σερί οκτώ συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων η μετοχή έχει χάσει το 14% της αξίας της.
Με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 44,1 εκατ. ευρώ και τον συναλλακτικό όγκο στα 4,5 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 1,9% του συνόλου της ΔΕΗ…
Η σημερινή συνεδρίαση στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος θα είναι σαφώς πολύ κρίσιμη, με την έννοια ότι η αγορά θα κληθεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ. Η οποία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγω άντληση κεφαλαίων περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Αυτό το περίπου της παρέχει το δικαίωμα να πάει μέχρι και…30% ψηλότερα, αν αυτό κριθεί από τις συνθήκες της ζήτησης.
Οι διεθνείς βολιδοσκοπήσεις και οι Αυστραλοί
Προφανώς για την ΑΜΚ έχει προηγηθεί μια βολιδοσκόπηση των διαθέσεων των Funds, η οποία και σηματοδότησε τις χθεσινές ανακοινώσεις. Για τις οποίες ορισμένοι διέκριναν και μια βιασύνη, επειδή μπορεί κάτι να «διέφυγε προς τα έξω» με συνέπεια να επιταχύνει την κοινοποίηση των αποφάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το εάν οι Αυστραλοί της Macquarie μετά από τον ΔΕΔΔΗΕ θα θελήσουν να γίνουν και μέτοχοι της ΔΕΗ μέσω της ΑΜΚ.
Κάτι το οποίο ήδη συζητείται έντονα ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς, συνδυάζοντας τη μεγάλη προσφορά που προηγήθηκε από την πλευρά των Αυστραλών για τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ενέργειας.
Το σενάριο αυτό της επικείμενης εισόδου των Αυστραλών αποτελεί από χθες το βράδυ σημείο αναφοράς, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάτι που να το προδικάζει ως δεδομένο.
Αν πάντως οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς βγουν σωστές ως προς τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, τότε είναι σαν να αποτιμάται η εταιρεία στο 1,5 δισ. ευρώ, προ της ΑΜΚ… Όταν ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις των αναλυτές, μετά από την εκχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έδιναν τιμές στόχους στην περιοχή των 14,8 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.
Ανέβαζαν δηλαδή την «δίκαιη» αποτίμηση της εταιρείας στα 3,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Από τα περίπου 2 δισ. όπου βρέθηκε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής, χρηματιστηριακής συνεδρίασης.
Ξενίζει επίσης και το γεγονός ότι το Δημόσιο χάνει τον πλειοψηφικό έλεγχο χωρίς να εισπράξει το παραμικρό τίμημα. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει με ένα placement μετοχών.
Ούτως ή άλλως η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου θα είναι εκείνη που θα οριοθετήσει την τελική γραμμή πλεύσης. Χωρίς όμως να αναμένονται ουσιώδεις μεταβολές στην «κεντρική ιδέα» της ΑΜΚ που θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά) .
Η ΑΜΚ αναμένεται ότι θα δώσει την προτιμησιακή δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους ( πλην του Δημοσίου) να διατηρήσουν τα ποσοστά τους αν το θελήσουν. Επίσης σημασία έχει και το γεγονός ότι με τη επικείμενη ΑΜΚ η τιμή της μετοχής δεν θα αναπροσαρμοστεί στο «ταμπλό» αλλά θα συνεχίσει ως έχει.
Για τη χρηματιστηριακή αγορά όμως όλα τούτα δεν φαίνεται να είναι ότι το καλύτερο.
Γιατί εμφιλοχωρεί η υποψία ότι μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι κινήσεις αυξήσεων κεφαλαίου και από άλλες εισηγμένες, σε τιμές κατώτερες από τις τρέχουσες…
Διαβάστε επίσης
Νέα ΔΕΗ: Πώς η αύξηση κεφαλαίου, οι εξαγορές στα Βαλκάνια και τα πράσινα EBITDA αλλάζουν την επιχειρησιακή της αξία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία