ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Και μάλιστα με βάσιμες προσδοκίες ότι ο «ενάρετος κύκλος» των αποδόσεων για τους επενδυτές θα διευρυνθεί κι άλλο.
Όλα αυτά μέσα σε διάστημα περίπου 2 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου η ΔΕΗ αποκολλήθηκε από τον βυθό της απαξίωσης και βρέθηκε στον αφρό του επιχειρηματικού εξορθολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγο πριν η κυβέρνηση του Σύριζα αντικρίσει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία, η ΔΕΗ είχε φτάσει να δίνει την αίσθηση μιας (οιονεί) θνήσκουσας εταιρείας.
Στις 22 Αυγούστου του 2019 η γενική συνέλευση των μετόχων έδωσε το «πράσινο φως» για τη ανάληψη των διοικητικών ηνίων της ΔΕΗ από τον Γιώργο Στάσση. Επί των ημερών του οποίου και με την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτήθηκε αλλά και μετουσιώθηκε σε πράξη η… ολική επαναφορά της εταιρείας. Σιγά σιγά οι διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων κατά κύριο λόγο, οι οποίοι είχαν στρέψει τα νώτα τους στη ΔΕΗ, άρχισαν να αγοράζουν την αναπτυξιακή της στρατηγική, όπως αυτή είχε εκπονηθεί από τον 47χρονο σήμερα, έμπειρο, διορατικό και αποτελεσματικό μάνατζερ Γιώργο Στάσση.
Μια μέρα πριν αναλάβει εκείνος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (στις 21 Αυγούστου του 2019) η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στα 2,64 ευρώ και χρηματιστηριακή της αξία είχε διαμορφωθεί στα 612,5 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση στον «ναό» του χρήματος η μετοχή έκλεισε στα 10,5 ευρώ, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 6,06%. Ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι και 9,5% (στα 10,84 ευρώ). Στον απόηχο του deal εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τους Αυστραλούς της Macquarie. Tων οποίων η προσφορά έφτασε στα 2,116 δισ. ευρώ με όρους συνολικής αξίας (Enterprise Value), στην οποία περιλαμβάνεται και το καθαρό χρέος των 804 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Λειτουργώντας στην προκειμένη περίπτωση επιταχυντής των εξελίξεων, προς την κατεύθυνση της ισχυρότερης ανάπτυξης για τη ΔΕΗ. Η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έφτασε χθές να αποτιμάται στα 2,436 δισ. ευρώ.
Υπεραξίες 1,8 δισ. ευρώ επί ημερών Στάσση.
Με άλλα λόγια και σε διάστημα 25μηνών από τότε που ανέλαβε το διοικητικό της πηδάλιο ο Γιώργος Στάσσης, η μετοχή της ΔΕΗ έχει ενισχυθεί κατά 297,7% και το χρηματιστηριακό της εκτόπισμα έχει μεγαλώσει κατά 1,8 δις ευρώ περίπου.
Οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες για όσους τοποθετήθηκαν στις ακραία υποτιμημένες τιμές, μεσούσης της πανδημίας. Καθώς στις 16 Μαρτίου της περσινής χρονιάς και ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε καταπέσει στις 484,4 μονάδες, η μετοχή της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει στα ευτελή επίπεδα των 1,55 ευρώ. Από τότε μέχρι τώρα, η μετοχή καταγράφει τηλαυγή κέρδη 577,4%. Δηλαδή 6,6 φορές μεγαλύτερα από αυτά του βασικού χρηματιστηριακού Δείκτη…
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ είχε το μεγαλύτερο συναλλακτικό τζίρο από όλα τα άλλα «χαρτιά» των εισηγμένων εταιρειών. Με τα περίπου 10,8 εκατ. ευρώ των συναλλαγών της να αντιστοιχούν στο 17,5% ολόκληρης της αγοράς…
Σύμφωνα με πληροφορίας το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον εκφράστηκε σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από ξένα χαρτοφυλάκια. Τα οποία και απορρόφησαν την προσφορά που προήλθε κατά κόρον από Έλληνες επενδυτές. Η γενικά από θιασώτες της άποψης «αγοράζουμε στη φήμη και πουλάμε στο γεγονός» που δεν ήταν άλλο από τη μεγάλη προσφορά για τον ΔΕΔΔΗΕ, η ανακοίνωση της οποίας έγινε μετά από την ολοκλήρωση της περασμένης Παρασκευής.
Τα περιθώρια ανόδου μέχρι και 75,2% και ο… ΜSCI
Σε κάθε περίπτωση το επέκεινα για τη μετοχή φαίνεται να έχει δύο ανοδικά σκαλοπάτια. Όπως τουλάχιστον αυτά διαμορφώνονται από τις τιμές-στόχους που δίνουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ Ventures και της Eurobank χρηματιστηριακής. Η τελευταία τοποθετεί τον πήχη στα 14,8 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου 41% για τη μετοχή.
Η ΑΧΙΑ, η οποία πριν από πολύ καιρό είχε διακρίνει τις «κρυμμένες» υπεραξίες για τη ΔΕΗ, έχει δύο «διαβαθμίσεις» για τη μελλοντική πορεία της μετοχής. Αξιολογώντας το επιφυλακτικό σενάριο για τα οφέλη που θα έχει η ΔΕΗ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δίνουν τιμή-στόχο τα 14,9 ευρώ. Στο ρεαλιστικό σενάριο όμως ο στόχος ανεβαίνει στα 18,4 ευρώ. Δηλαδή 75,2% πιο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής…
Η νέα οπτική που έχουν πλέον οι αναλυτές για τη ΔΕΗ φαίνεται να ανοίγει- ατύπως επί του παρόντος- και το ζήτημα εισόδου της μετοχή στον δείκτη της Morgan Stanley. Eν όψει της περιοδικής αναδιάρθρωσης που θα λάβει χώρα, με βάση την αποτίμηση που θα έχει η ΔΕΗ μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του προσεχούς Οκτωβρίου. Βασική προαπαιτούμενο σε μια τέτοια περίπτωση (αλλά όχι και σίγουρο) είναι η αποτίμηση της ελεύθερης διασποράς -free float- φτάσει στην περιοχή των 1,45 δισ. ευρώ (ή 1,7 δισ. δολάρια). Αυτή η τάξη μεγέθους αφορά το περίπου 49% των μετοχών, καθώς το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος ελέγχει το 51%. Έτσι, εκ των πραγμάτων, αν μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ενισχυθεί κατά 22% και φτάσει στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, τότε ενδεχομένως να γίνει η έκπληξη. Με τη ΔΕΗ να μπαίνει «σφήνα» σε άλλους υποψήφιους για τον MSCI… Σε όλα αυτά βέβαια μένει να δώσει τις απαντήσεις της η ίδια αγορά.
Διαβάστε επίσης
Μέτρα για το ρεύμα: Όλη η αλήθεια για τις αυξήσεις, τη ΔΕΗ, τις εκπτώσεις και τον ανταγωνισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάβη υπέστη το ΣΑΟΝΗΣΟΣ
- Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος