Στο τελευταίο ημίωρο, δηλαδή μετά τις 16:30, χθες άρχισε να απορροφάται η προσφορά που έβγαινε στις τράπεζες από τις αθρόες εντολές πώλησης των hedge funds.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το διάστημα εκείνο άρχισαν να διαμορφώνονται οι τιμές κλεισίματος.
Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον της αγοράς προκάλεσε το γύρισμα στη μετοχή της Metlen που ενώ έκανε πράξεις κάτω από τα 32 ευρώ (χαμηλό ημέρας 31,84) έκλεισε στο υψηλό ημέρας, στα 32,80 ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 300.000 κομμάτια.
Είναι προφανώς πως το άνοιγμα της Wall Street ενεργοποίησε αγοραστές που απορρόφησαν τα κομμάτια που έβγαιναν.
Πλέον, ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με την επόμενη στήριξη στις 1.375 μονάδες και την αμέσως επίμενες στις 1.355.
Να σημειωθεί πως πάνω από τον μισό τζίρο χθες και σε ποσοστό 55,6% έγινε στις τράπεζες με περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές, έναντι 138 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές στο Χρηματιστήριο!
Μία μέρα πριν στην Άλφα είχε περάσει πακέτο 20 εκατ. τεμαχίων. Η, δε, μετοχή που έκλεισε στο 1,37 ευρώ, βρέθηκε ένα χρόνο πίσω.
Απώλειες 3,42% έγραψε η Πειραιώς, στα 3,45 ευρώ, κλείνοντας σε επίπεδα που παραπέμπουν στο sell off της 5ης Αυγούστου 2024.
Κάτω από την τιμή του placement και η Τράπεζα Κύπρου στα 4,19 (4,20 το placement).
Η εικόνα είναι άκρως δραματική για την εικόνα του κλάδου. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που έχει να δει από το… τέλος Ιανουαρίου 2024.
Ουσιαστικά, λόγω Άλφα και Πειραιώς (λιγότερο προς το παρόν) εξανεμίστηκε όλη η αντίδραση της χρονιάς. Είχε γράψει υψηλό φέτος στις 1.348 μονάδες.
Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζών είναι πιθανό να συνδέονται με άλλους λόγους, όπως ενδεχομένως τη στρατηγική διαχειριστών που εκπροσωπούν ισχυρά χαρτοφυλάκια για αύξηση των μετοχικών θέσεων υπέρ των κινεζικών μετοχών σε συνέχεια της αναγγελίας του πακέτου για τόνωση της κινεζικής οικονομίας, προσβλέποντας σε άνοδο των τιμών τους.
Στον βαθμό που λαμβάνει χώρα μια τέτοια επιλογή, είναι αναπόφευκτη η μείωση των θέσεων σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η ελληνική, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Αν και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη κλείσιμο των βιβλίων ενόψει του 2025 (σήμερα τελευταία μέρα υποτίθεται, που τελειώνει ο Οκτώβριος), ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και αναταράξεις που συνδέονται με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ ή τις ανησυχίες για ύφεση στη Γερμανία μετά την απόφαση της VW να κλείσει τρία εργοστάσια σε Γερμανία και Ασία.
Η δυναμική της πτώσης μπορεί να αλλάξει ή να αναχαιτιστεί μόνο αν αλλάξει η ατζέντα της αγοράς και αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως με την επιβεβαίωση των ισχυρών επιδόσεων που αναμένονται για το 2024 μέσα από τις ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου και την ύπαρξη αγοραστικού αντίβαρου στις πιέσεις, παρατηρεί από την πλευρά της η Beta Χρηματιστηριακή.
Η εκκίνηση των ανακοινώσεων των τραπεζικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την προσεχή Παρασκευή 1η Νοεμβρίου (Τρ. Πειραιώς πριν το άνοιγμα) είναι ίσως κομβική για την πορεία της Αγοράς καθώς η πρόσφατη πίεση είχε επίκεντρο τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
Τα κύρια στοιχεία τα οποία θα εστιάσει η αγορά είναι τα εξής:
α) τον βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην λιανική γ) την ποιότητα του ενεργητικού δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δις ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.
Μετά την Πειραιώς, ακολουθούν Εθνική και Eurobank στις 7/11 και ολοκληρώνονται με την Alpha Bank στις 8/11.
Αρνητικά έχει επιδράσει το τελευταίο διάστημα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς οδηγούν σε πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών αφού τα κέρδη τους από την υποχώρηση των επιτοκίων θα μειωθούν.
Μόλις προσφάτως Morgan Stanley και Goldman Sachs ανήγγειλαν χαμηλότερες τιμές – στόχους των Τραπεζών, σε σχέση με εκείνες που είχαν αναγγείλει τον Σεπτέμβριο.
H EKT μειώνει τα επιτόκια, θα προβεί σε νέα μείωση τον Δεκέμβριο 2024 και νέα μείωση τον Ιανουάριο 2025 και άλλες μειώσεις εντός του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Πότε θα πάρει ανάσα η αγορά, οι τράπεζες και οι αγοραστές στον ΔΑΑ
Μήνυμα για εκκαθάριση συναλλαγών σε μία μέρα (Τ+1) στέλνει η Ευρώπη στην Επ. Κεφαλαιαγοράς