Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

Χρηματιστήριο: Iσχυρό rebound 11% για τις τράπεζες μετά το άγριο sell off – ΕΤΕ και ΟΤΕ φτιάχνουν κλίμα για διάσπαση των 1440 μονάδων από Δευτέρα

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Iσχυρό rebound σχεδόν 11% για τον τραπεζικό κλάδο και σχεδόν 7% για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το sell off της 5ης Αυγούστου.

Ανοδικά και σήμερα η αγορά, όχι με την ορμή που θα περίμενε κανείς, αλλά το νήμα του θετικού μομέντουμ φαίνεται ότι το ξαναπιάνουν οι επενδυτές. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι το sell off και η κατηφόρα στις 1320 μονάδες (χαμηλό) ξεκίνησε με τον δείκτη στις 1430.

Στα επίπεδα αυτά επέστρεψε η αγορά μετά από… δέκα συνεδριάσεις!

Ενδιαφέρον για τις τράπεζες, με την αγορά να είναι μουδιασμένη μία μέρα μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου, δεδομένου ότι την Παρασκευή έληγαν και τα παράγωγα του Αυγούστου. Περισσότερο εκδηλωτικοί οι αγοραστές μετά τις 13.30.

Διόρθωση στην Wall Street και μικρά κέρδη στην Ευρώπη με εξαίρεση τον DAX, ενώ άξιο καταγραφής το +3,7% του Nikkei στο Τόκιο. Να σημειωθεί ότι το sell off είχε ξεκινήσει από την Ιαπωνία…

Κλείσιμο στις 1.431 μονάδες και κέρδη 0,6% για τον Γενικό Δείκτη με συναλλαγές άνω των 102 εκατ. ευρώ, εντυπωσιακές εν μέσω θέρους.

Με Εθνική στο +2,40%, την Πειραιώς  στο +1,32%, την Alpha Bank στο +0,56% και την Eurobank  στο +0,25, οι τράπεζες ξαναβρίσκουν το νήμα της ανόδου.

Πέρα από την Εθνική, το θετικό κλίμα συντηρήθηκε και από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +1,43% ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από την Coca Cola μετά τη λήξη των παραγώγων.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν Eλλάκτωρ +3,27%, Τιτάν +2,39%, Metlen +1,11%, ενώ υποχώρησαν Sarantis -1,89%, Autohellas -1,43%, ΕΛΠΕ -1,13%.

Ιστορικό υψηλό το Κρι – Κρι στα 12,40 ευρώ.

Η αγορά χρειάζεται να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 1340 μονάδων προκειμένου, όπως λένε οι αναλυτές να επανέλθει το θετικό μομέντουμ. Θετικά επέδρασε το μπαράζ εκθέσεων που συνεχίζεται ακάθεκτο για τις τράπεζες (UBS, Morgan Stanley- Deutsche bank ) με όγκους μετοχών που δεν συνηθίζονται τον Αύγουστο.

Διεθνείς αγορές

Θετικό είναι και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της ανανεωμένης αισιοδοξίας των επενδυτών για την οικονομία, αν και τα κέρδη περιορισμένα, +0,76% ο Dax, απώλειες στο Λονδίνο, αντίδραση 0,2% ο Cac στο Παρίσι. Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της Wall. Σημαντικό γεγονός, η επιστροφή του S&P πάνω από τις 5.500 μονάδες, Κι αυτό, εξαιτίας της αύξησης των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 1% τον Ιούλιο και οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας να μειώνονται κατά 7.000 σε 227.000. Αυτοί οι θετικοί δείκτες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην αγορά, οδηγώντας σε ράλι καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν σε σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας. αυξάνοντας τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κατάρ όπου καταβάλλονται οι ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης

Ποιες ελληνικές μετοχές έχει το κρατικό Fund της Νορβηγίας

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 36,9 δισ. στο 7μηνο – Στα 5,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Κέκροψ: Πώς αλλάζει σελίδα και μπαίνει στο μεγάλο project των 300 εκατ. ευρώ στο Λαύριο