Τρίβουν τα χέρια τους οι ελληνικές εισηγμένες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από το διαφαινόμενο, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, τέλος του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία.

Πάνω από 1 τρις δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με προφανείς καταστροφές σε υποδομές, μονάδες παραγωγής, ενεργειακές υποδομές, Άκτωρ, όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αλλά και Aegean είναι οι εταιρείες εκείνες που πρόκειται να έχουν τον πρώτο λόγο.

1

Και όχι μόνο στην Ουκρανία.

Για πολλούς θεωρούνται κλεισμένες οι δουλειές στην Συρία με την Τουρκία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την έλευση στην εξουσία της επαναστατικής κυβέρνησης.

Ήδη όμως, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Αχμέντ Αλ Σάρα, νέο πρόεδρο της Συρίας, με την Ελλάδα να δηλώνει παρόν, όχι μόνο πολιτικά στην τραυματισμένη από τον 14ετή πόλεμο χώρα της Μέσης Ανατολής. Στα 400 δις. δολάρια εκτιμάται το κόστος ανασυγκρότησης της Συρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΒΑΞ με ανεκτέλεστο περί τα 3,5 δις. ευρώ και με εμπειρία σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα που κατασκευάζεται σήμερα, εκτιμάται ότι θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα δηλώσουν «συμμετοχή».

Ακολούθως η Άκτωρ με δραστηριότητα στην Αν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια και μεγάλη εμπειρία σε μεγάλα κατασκευαστικά projects θα δηλώσει παρούσα στην ανασυγκρότηση της χώρας σε υποδομές και μεγάλα έργα κατασκευής.

Ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πέρα από την εμπειρία στον ενεργειακό τομέα, διαθέτουν και το προσωπικό, αλλά και την εμπειρία για να πρωταγωνιστήσουν στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Η, δε, ΔΕΗ από την πλευρά της έχει ως αβαντάζ και την δραστηριοποίησή της στην αγορά της Ρουμανίας που βρίσκεται εγγύτερα στην Ρουμανία.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και κατ’ επέκταση ο όμιλος της Βιοχάλκο θα βρεθούν σε ετοιμότητα για να προμηθεύσουν την χειμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με μεταλλικά προϊόντα χρήσιμα για τις υποδομές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τιτάν που, ως μία από τις μεγαλύτερες τσιμετοβιομηχανίες παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει με την προμήθεια σκυροδέματος στα μεγάλα κατασκευαστικά  projects που θα δημιουργηθούν.

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται και για την Aegean, αφού το τέλος του πολέμου αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανέναρξη των πτήσεων σε Ουκρανία και Ρωσία, αυξάνοντας το πτητικό της έργο και τους ταξιδιώτες από και προς τη χώρα μας στις εν λόγω χώρες.

Οι δουλειές αναμένεται να ανοίξουν πάλι και για την Coca Cola, η οποία κατά το παρελθόν είχε σημαντική έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το ίδιο ισχύει και για την Frigoglass, η οποία μπορεί να έχει περάσει στους ομολογιούχους και να κρατάει το 15% της νέας εταιρείας, αλλά την Παρασκευή δημιούργησε προσδοκίες στην αγορά, αν και βρίσκεται σε Επιτήρηση.

Διαβάστε επίσης:

J.P. Morgan: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Τράπεζα Πειραιώς – Τι εκτιμά για το δ’ τρίμηνο της Alpha Bank

Mediobanca για Τράπεζα Πειραιώς: Premium μερισματικές αποδόσεις με φθηνή αποτίμηση

Μorgan Stanley για Metlen: Επενδύσεις, γάλλιο και LSE απογειώνουν τη μετοχή