ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές της Ελένη Ισμαήλου και Κωνσταντίνος Ζούζουλας επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση αγοράς (Buy) με νέα τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας.
«Αυξάνουμε τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος και το 2025 κατά 13% και +1%, με βάση τα υψηλότερα έσοδα που προέρχονται από ισχυρότερο από το αναμενόμενο καθαρό έσοδο από τόκους (NII), τα αυξανόμενα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, τη συνεχή αυστηρή διαχείριση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου, καθώς ευθυγραμμίζουμε τις εκτιμήσείς μας με τους αναθεωρημένους στόχους του ομίλου.
Η επενδυτική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: ότι η κορυφαία κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά, οδηγεί σε ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίων, που θα οδηγήσει σε σημαντικές διανομές στους μετόχους.
Προβλέπουμε ότι η αποδοτικότητας RoTE για φέτος και το 2025 θα φτάσει το 21,4% και 17,8% αντίστοιχα, με τον όμιλο να καταβάλλει μερισματική απόδοση περίπου 9,20%.
Η ισχυρή επαναξιολόγηση έχει οδηγήσει τη μετοχή της τράπεζας να διαπραγματεύεται με δείκτη P/TE για το 2025 σε 0,90 φορές, με προβλεπόμενο δείκτη RoTE 17,8%.
Παρά την αυξημένη αποτίμηση σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες, θεωρούμε ότι οι προοπτικές της μετοχής είναι ελκυστικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς οι ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου και την εισαγωγή στο ΧΑ που αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα της μετοχής θα λειτουργήσουν ως βασικοί καταλύτες για την περαιτέρω επαναξιολόγησή της.
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς με νέα τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ (από 5,90 ευρώ), που συνεπάγεται +41,4% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.
Η εισαγωγή στο ΧΑ υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων.
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ο όμιλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαχθεί στο ΧΑ και να διαγραφεί από το LSE για να βελτιώσει τη ρευστότητα στις μετοχές του ομίλου και να ενισχύσει την προβολή του ομίλου στην αγορά, καθώς υπήρχαν προβλήματα ρευστότητας με την εισαγωγή στο LSE και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων.
«Με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. ευρώ, η εισαγωγή στο ΧΑ στοχεύει στην άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ και στην αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης, επιτρέποντας την έξοδο των μετόχων.
Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών περιλαμβάνουν την ενίσχυση του προφίλ του ομίλου μεταξύ της σχετικής επενδυτικής βάσης της περιοχής, επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκρίνουν ευκολότερα τις επιδόσεις του με τις αντίστοιχες περιφερειακές τράπεζες, την προσέλκυση μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών στο πιο εξειδικευμένο οικοσύστημα της αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και τη δημιουργία ευκαιριών για ένταξη σε διάφορους δείκτες με την πάροδο του χρόνου», καταλήγουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.
Διαβάστε επίσης:
Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ είχε «καλούς λόγους» για μείωση των επιτοκίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση