ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα επηρεάσει την Τέρνα Ενεργειακή το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Πολιτεία του Τέξας «βλέπουν» οι αναλυτές της AXIA Ventures.
Όπως επισημαίνουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αντίκτυπος στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 μπορεί να είναι από μηδενικός έως τόσο μεγάλος ώστε να αναγκάσει την εταιρεία να εγκαταλείψει τα αιολικά που έχει στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει κανένας αντίκτυπος, όπως σημειώνουν, στις ελληνικές δραστηριότητες της εταιρείας.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται, η Τέρνα Ενεργειακή εξέδωσε την Παρασκευή προειδοποίηση για την κερδοφορία της, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ που επηρέασαν τα τρία αιολικά πρότζεκτ (συνολικής ισχύος 520MW) που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία στην Πολιτεία του Τέξας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, επηρεάστηκε η λειτουργία και των τριών πάρκων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που θα μπορούσε να έχει δυνητικά αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Κι αυτό γιατί η εταιρεία, στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές συμβάσεις προπώλησης ενέργειας που είχε ήδη συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, μπορεί να αναγκαζόταν να αγοράσει ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, τη στιγμή που οι τιμές έφτασαν την εβδομάδα που πέρασε μέχρι τα 9.000 δολάρια/MWh (έναντι 30-40 δολαρίων/MWh σε κανονικές συνθήκες).
Ενημερώνοντας τους αναλυτές, το απόγευμα της Παρασκευής, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή ανέφερε ωστόσο ότι εξετάζει σειρά μέτρων για την καλύτερη δυνατή διαχείριση ενδεχόμενης οικονομικής επίπτωσης. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι και η επίκληση «ανωτέρας βίας».
Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνουν οι αναλυτές της AXIA, ο δυνητικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι από μηδενικός (δηλαδή το δικαστήριο να αποδεχθεί τον λόγο της ανωτέρας βίας στο 100%) μέχρι την επιβολή πέναλτι τόσο υψηλού που θα αναγκάσει την εταιρεία να εγκαταλείψει τα πρότζεκτ.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, δεν θα υπάρξει κανένας αντίκτυπος στις ελληνικές δραστηριότητες της εταιρείας οι οποίες θα διατηρήσουν λογικά στο ακέραιο την αναπτυξιακή δυναμική τους και, ενδεχομένως, να την επιταχύνουν.
Αν και οποιαδήποτε απόφαση της διοίκησης θα ληφθεί μόνον αφού οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες (όπως το ακριβές ύψος της αποζημίωσης και η απόφαση του δικαστηρίου για τον παράγοντα «ανωτέρα βία», απόφαση που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βγει εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2021), οι αναλυτές σημειώνουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει -και με το παραπάνω- το χειρότερο σενάριο (σ.σ. μετά την υποχώρηση της μετοχής την εβδομάδα που πέρασε) και θα περίμεναν από την τιμή της μετοχής να αντιδράσει ανοδικά σήμερα.
Πώς μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της μετοχής τα δύο αρνητικά σενάρια
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας μόχλευσης των πάρκων προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι επαρκεί η διαθέσιμη ρευστότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα δικαστήρια δεχθούν εν μέρει τον λόγο της «ανωτέρας βίας».
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η εταιρεία θα διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ, χωρίς να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια, έστω κι αν μειωθεί η απόδοσή τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε την τιμή στόχο κατά 0,5 ευρώ ανά μετοχή (με την τιμή στόχο να είναι σήμερα 15,40 ευρώ/μετοχή).
Αν ωστόσο η αποζημίωση που θα εκδικαστεί υπερβαίνει τη διαθέσιμη σε επίπεδο έργων ρευστότητα, οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο επένδυσης περαιτέρω κεφαλαίων στα πάρκα (έστω κι αν υπάρχει ρευστότητα στη μητρική), καθώς οι δυνητικές αποδόσεις θα επηρεαστούν σοβαρά.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η εταιρεία είναι πιθανό να εγκαταλείψει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, διαγράφοντας ετήσια EBITDA ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ (20% των μέσων ενοποιημένων EBITDA της περιόδου 2020-22), αλλά και 460 εκατ. χρέους και συναφών υποχρεώσεων από τον ισολογισμό της (από συνολικό χρέος σε επίπεδο ομίλου 902 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020). Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε την τιμή στόχο περίπου κατά 2 ευρώ ανά μετοχή (με την τιμή στόχο να είναι σήμερα 15,40 ευρώ/μετοχή).
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει σήμερα υπό ανάπτυξη 500MW αιολικών στην Ελλάδα τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2023, με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση ήδη εξασφαλισμένη, ενώ άλλα 1,2GW (συμπεριλαμβανομένων επικερδών έργων αντλησιοταμίευσης) προγραμματίζεται να έχουν αναπτυχθεί μέχρι το 2025-26.
Εκτιμάται ότι χωρίς τα αμερικανικά πάρκα, η Τέρνα Ενεργειακή θα έχει EBITDA ύψους 273 εκατ. ευρώ το 2023, με υποκείμενο καθαρό χρέος της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Με βάση τους αριθμούς αυτούς, η ΤΕΝΕΡΓ διαπραγματεύεται με 9,3x EV/EBITDA έναντι 11,0x που είναι ο μέσος όρος για τον κλάδο.
Ουσιαστικά, όπως υπογραμμίζουν, ακόμη και στο αρνητικό σενάριο, η ικανότητα καταβολής μερίσματος της Τέρνα Ενεργειακή δεν πρόκειται, λογικά, να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα (οι μερισματικές ροές από τις αμερικανικές δραστηριότητες προβλέπονται σε μεταγενέστερη φάση).
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας