ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και μετά από την προώθηση της μετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Standard.
Εκ των πραγμάτων οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων αντανακλούν αφ’ ενός μεν την εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων στη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη και αφ’ ετέρου ενσωματώνουν τις θετικές προσδοκίες για την αναπτυξιακή προοπτική της τράπεζας. Γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία και στην αντίστοιχη πριμοδότηση της τιμής της μετοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 5 πιο πρόσφατες εκθέσεις ( από BofA, Wood, AXIA, J.P Morgan και Eurobank Χρηματιστηριακή) δίνουν τιμές στόχους από 1,32 έως 1,65 ευρώ. Με τον μέσο όρο να είναι στα 1,484 ευρώ. Δηλαδή 29,55% πιο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 1,1455 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, τα 182 μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια, το κάθε ένα από τα οποία είχε πάνω από 1 εκατ. μετοχές, είχαν φτάσει να κατέχουν αθροιστικά το 67,7% του συνόλου των μετοχών της Alpha Bank. Επίσης σε άλλον έναν «κωδικό», εκείνον του ΤΧΣ, υπήρχε μια επιπρόσθετη συμμετοχή της τάξεως του 10,94%.
Στα τέλη Μαΐου και ενώ η κεφαλαιακή αύξηση είχε μπει στο τραπέζι των εξελίξεων, τα μεγάλα ξένα fands άρχισαν να πυκνώνουν. Έτσι εκείνα που είχαν πάνω από 1 εκατ. μετοχές, έφτασαν να είναι 191, φτάνοντας να ελέγχουν το 68,2% της τράπεζας.
Κατά κύριο λόγο, παλαιά και νέα χαρτοφυλάκια απορρόφησαν την προσφορά όσων για διάφορους λόγους έσπευσαν να μειώσουν τις θέσεις τους. Ελλήνων πρωτίστως, αλλά και ορισμένων ξένων που δεν ήθελαν να εμπλακούν στην ΑΜΚ.
Η εικόνα διαφοροποιήθηκε εκ νέου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σχεδόν δύο βδομάδες από την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την κεφαλαιακή αύξηση και την αναβαθμισμένη παρουσία στον δείκτη ΜSCI. Πλέον ο αριθμός των funds με πάνω από 1 εκατ. μετοχές το κάθε ένα, διευρύνθηκε σημαντικά και έφτασε στους 268. Ελέγχοντας το 75% της τράπεζας. Στην οποία η επιπρόσθετη συμμετοχή του ΤΧΣ υποχώρησε στο 9%.
Αυξήθηκε κατά…47,3% ο αριθμός των μεγάλων μετόχων
Όλα αυτά δείχνουν ότι σε χρονικό διάστημα τριμήνου, ο αριθμός των μεγάλων μετόχων της Alpha Bank αυξήθηκε κατά…47,3%, ενώ παράλληλα η συμμετοχή τους ενισχύθηκε κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες. Τα αποκαλούμενα «δυνατά χέρια» προφανώς και ποντάρουν σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες, ενώ από την άλλη πλευρά είναι σε θέση να λειτουργήσουν και σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» σε τυχόν δύσκολες συγκυρίες.
Υπολογίζεται ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια κάλυψαν τα περίπου 600 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το family office της Reggeborgh, της Ολλανδικής οικογένειας Βέσελς ( που ελέγχει την Ελλάκτωρ).
Με το ποσοστό συμμετοχής στην Alpha Bank να υπολογίζεται στα επίπεδα του 2%, για το οποίο εισφέρθηκαν περί τα 47 εκατ. ευρώ. Επίσης 48,9 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από την Schroders που αρχικά πήγε στο 5,5% αλλά στη συνέχεια το ποσοστό της υποχώρησε λίγο κάτω από το 5%.
Το family office του Τζόν Πόλσον εισέφερε περί τα 44,9 εκατ. ευρώ διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 5,6%. Από εκεί και πέρα δύο μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατέχουν από περίπου 2,5% το κάθε ένα.
Η Blackrock και η Capital έχουν από 3% η κάθε μία, η Vanguard εκτιμάται ότι κατέχει 3,3%, όσο και η Norges Bank, ενώ στο 2,1% διαμορφώνεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής τράπεζας ανασυγκρότησης και ανάπτυξης (EBRD). Πέραν τούτων και δεκάδες άλλες funds ανήκουν πλέον στο μετοχολόγιο της Αlpha Bank.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τον περασμένο Απρίλιο, σε κάθε μεγάλο μέτοχο της τράπεζας αναλογούσαν κατά μέσο όρο 5,5 εκατ. μετοχές, ενώ τον Ιούλιο η μέση συμμετοχή έφτασε να είναι στα 6,5 εκατ. μετοχές.
Απομειώνονται οι θέσεις των Ελλήνων
Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στο διάστημα αυτού του τριμήνου απομειώθηκε η παρουσία των Ελλήνων και ενισχύθηκε εκείνη των ξένων. Πρό της κεφαλαιακής αύξησης το ελληνικό στοιχείο είχε το 24% της τράπεζας. Με τους ιδιώτες να κατέχουν συνολικά το 15% και τους θεσμικούς το 9%.
Στη συνέχεια τα ποσοστά αυτά διολίσθησαν και μετά από την ΑΜΚ οι θέσεις των Ελλήνων βρέθηκαν να εκφράζουν το 18% ( το 12% οι ιδιώτες και το 6% οι θεσμικοί).
Χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να προσμετράται και η παρουσία του ΤΧΣ.
Στην αντίπερα όχθη η παρουσία των ξένων αναβαθμίσθηκε αισθητά αφού από τη 65% η συμμετοχή τους ανέρχεται στο 73%.
Αλλαγές όμως έχουν επέλθει και στην πολυπληθή «τάξη» των μικρομετόχων. Τον περασμένο Απρίλιο οι 109.891 μέτοχοι που είχαν από 1 έως 10.000 μετοχές, κατείχαν εν συνόλω το 3,33% της τράπεζας. Έναν μήνα μετά η συμμετοχή τους έπεσε στο 3,15% και στα τέλη του Ιουλίου το ποσοστό των 107.474 μικρομετόχων υποχώρησε στο 2,14%.
Η Alpha Bank ,που αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα 6μηνου, ήταν η τράπεζα με τις καλύτερες επιδόσεις στα πρόσφατα stress test, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού αποθέματος στο δυσμενές σενάριο για την οικονομία.
Επίσης, η μετοχή της Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στο Γενικό Δείκτη, ανάμεσα στις εισηγμένες τράπεζες.
Με το ειδικό της βάρος να ανέρχεται στο 7,2%.
Σε σύγκριση με την αύξηση κεφαλαίου η μετοχή είναι τώρα 14,55% ψηλότερα, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ( 2,687 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί τώρα στο 0,50 της ενσώματης λογιστικής αξίας της. Όταν το αντίστοιχο P/TBV για τη Eurobank είναι στο 0,55, για την Εθνική στο 0,40 και για την Πειραιώς στο 0,36.
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Υπογραφή σύμβασης Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας με τη ΔΕΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν