Υπεραξίες συνολικού ύψους 7,86 δισ. ευρώ έχει προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Όπου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 9,99%.

Η επίδοση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Με κορυφαία εκείνη του πρώτου τριμήνου του 2019,όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 17,62%. Ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα τα κέρδη ήταν 13,42%.

Όπως όλα δείχνουν, για όσο τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως η Wall Street παραμένουν σε ανοδική τροχιά, τότε και η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να αποδίδει. Ίσως όχι με την ίδια ένταση του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος, αλλά χωρίς να διακυβεύεται ουσιωδώς η θετική της πορεία.

Κρίσιμο στοιχείο για το νέο τρίμηνο που ξεκινά με τη σημερινή συνεδρίαση της Τρίτης, είναι η στάση και η εν γένει συμπεριφορά των διεθνών χαρτοφυλακίων. Αρκετά από τα οποία έχουν «κατεβάσει στροφές» το τελευταίο διάστημα. Και τούτο γιατί οι διαχειριστές περιμένουν να δουν τη διόρθωση να έρχεται στις διεθνείς αγορές. Εξέλιξη που εφόσον υπάρξει, πιστεύεται από την πλευρά τους, ότι θα προκαλέσει και την οπισθοχώρηση των ελληνικών μετοχών. Διαμορφώνοντας για τα ξένα funds ελκυστικότερα επίπεδα εισόδου, χωρίς να απαιτείται να «κυνηγάνε» τις τιμές.

Βέβαια το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει πρόσφορο έδαφος για να «ευδοκιμήσει» άμεσα αυτό το στοίχημα, θα κριθεί από την ίδια τη ροή των γεγονότων. Άλλωστε στα χρηματιστήρια δεν υπάρχουν πρόβες, παρά μόνον επίσημες παραστάσεις…

Εξ αντικειμένου, η ελληνική αγορά έκανε πέρσι τη μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις διεθνώς (38,08%) , με τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών να ενισχύεται κατά 21,1 δισ. ευρώ.

Τον εφετινό Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,74%, τον Φεβρουάριο κέρδισε 4,19% ενώ Μάρτιος έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 1.422,35 μονάδες.

Στον τρίτο αυτόν μήνα της χρονιάς οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 4,22%, ενώ απώλειες 1,24% είχε ο δείκτης FTSE/Large Cap των 25 μεγαλύτερων εταιρειών. Φάνηκαν δηλαδή κάποια στοιχεία κόπωσης και κορεσμού της αγοράς, τουλάχιστον σε ορισμένα δεικτοβαρή «χαρτιά» όπου οι ξένοι επενδυτές κατέχουν τα ηνία της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Τα «χαρτιά» που νικούν τον Γενικό Δείκτη

Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη εικόνα, η οποία και αποτυπώνει τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι επί 136 μετοχών, οι 91 καταγράφουν κέρδη, μία είναι σε σταθερά επίπεδα τιμών ( η Prodea) ενώ 44 είναι εκείνες που έχουν απώλειες.

Από τις ανοδικές μετοχές 40 έχουν καταφέρει να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις από εκείνες του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτές συγκαταλέγονται και τα «χαρτιά» 10 εταιρειών των οποίων η κεφαλαιοποίηση στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ήταν άνω του ενός δίς ευρώ. Σχεδόν οι μισές από τις 21 της συγκεκριμένης κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης και της νέας εισαγωγής που είναι η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Ξεχωρίζει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ενισχύεται κατά 28,27% στο πρώτο τρίμηνο. Με τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η πώληση της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (που κερδίζει 13,33%) θα «προικοδοτήσει» σημαντικά τη μητρική.

Έπεται με άνοδο 23,27% η Τιτάν, ωθούμενη από τα θετικά μεγέθη των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Ακολουθεί με κέρδη 21,13% η μετοχή της Πειραιώς, αν και η τρέχουσα τιμή της υπολείπεται κατά 3,1% σε σχέση με τα 4 ευρώ, όπου έγινε το πρόσφατο placement. Άκρως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Πειραιώς έρχεται από μια άνοδο…122,5% που κατέγραψε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Για τη Motor Oil και την Εθνική τα κέρδη είναι 16,25% και 15,36% αντίστοιχα, ενώ 14,56% είναι η άνοδος για τη HelleniQ Energy ( πρώην ΕΛΠΕ).Με την τιμή της τελευταίας να έχει προσφέρει υπεραξίες 19,1% σε όσους μετείχαν στο placement που έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στα 7 ευρώ. Νωρίτερα ,τον Νοέμβριο, είχε γίνει και το placement της Εθνικής της οποία τώρα η τιμή είναι τώρα…36,9% ψηλότερα από τα 5,30 ευρώ της δημόσιας προσφοράς.

Στο πρώτο εφετινό τρίμηνο η Coca Cola ενισχύεται κατά 11,66%, μεταφραζόμενο λόγω του μεγέθους της εταιρείας, σε υπεραξίες 1,159 δισ. ευρώ. Τις περισσότερες από κάθε άλλη εισηγμένη.

Η Eurobank και η Αεροπορία Αιγαίου με άνοδο 10,68% και 10,58% αμφότερες συμπληρώνουν τη δεκάδα των εταιρειών της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, που υπερτερούν σε αποδόσεις έναντι του Γενικού Δείκτη.

Σε χαμηλότερες στροφές κινούνται ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, Alpha Bank, Viohalco, ΔΕΗ και η εταιρεία του Ελ. Βενιζέλος. Ενώ πέραν της σταθερής Prodea, πτωτικά κινούνται οι Cenergy (0,14%), Lamda (-0,15%), Mytilineos ( -2,56%). Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τρείς αυτές μετοχές είχαν καταγράψει κέρδη 137,1%, 15,6% και 80,8% αντίστοιχα.

Τα «ντεσού» με το πάρτι των μικρών της αγοράς

Βέβαια μέσα από το «καλάθι» των 40 μετοχών που «νικούν» σε αποδόσεις τον Γενικό Δείκτη, πλειοψηφική δύναμη αποτελούν τα μικρά «χαρτιά». Καθώς 16 από αυτά είναι εταιρειών, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ήταν κάτω από 20 εκατ. ευρώ.

Πρωταθλήτρια του πρώτου τριμήνου με κέρδη 117,93% αναδεικνύεται η πολυσυζητημένη μετοχή της τεχνολογικής Quality&Reliability. H χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει αυξηθεί κατά 19,6 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται πλέον σε 36,2 εκατ. ευρώ.

Κομβικό σημείο των εξελίξεων αποτέλεσε η εξαγορά από μετόχους της εταιρείας του 31,999%, στις 5 Φεβρουαρίου. Νέα βασική μέτοχος έγινε η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. Αν όπως λέγεται η απόκτηση των μετοχών έγινε στην τιμή των 0,7 ευρώ η μία, τότε δαπανήθηκαν 6,125 εκατ. ευρώ. Και σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου είναι 11,159 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης απέκτησε το 5,01% της εταιρείας στην τιμή των 0,801 ευρώ. Στην περίπτωσή του οι υπεραξίες ανέρχονται σε 65,4% σε σχέση με το κόστος κτήσης, που ήταν περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Μένει να διακριβωθεί αν θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις σε αυτόν τον ιδιότυπο, εταιρικό…κήπο των θαυμάτων.

Λαμπρή όμως είναι και η απόδοση της Moda Bagno του Νίκου Βαρβέρη, που κερδίζει 73,82% στο πρώτο, εφετινό τρίμηνο. Η εταιρεία δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς κερδοφορίας, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δήμος Στασινόπουλος ανέβασε στο 5,032% το ποσοστό συμμετοχής του. Από τότε η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 30,7%. Κι όλα αυτά όταν ο Νίκος Βαρβέρης και η αδελφή του ελέγχουν το 84,64%…

Στο ξεκίνημα του 2023 η Moda Bagno άξιζε 12,64 εκατ. ευρώ, στα τέλη της χρονιάς ανέβηκε στα 35,92 και τώρα βρίσκεται στα 62,4 εκατ. ευρώ.

Τρίτη κατά σειράν σε αποδόσεις είναι η μετοχή της Κυριακούλης που κερδίζει 59,51%. Η σπίθα που άναψε το φυτίλι της ανόδου προέκυψε στις 23 Φεβρουαρίου, όταν η εκ των βασικών μετόχων Αρετή Κυριακούλη πούλησε στην αγορά 400.000 μετοχές της εταιρείας. Με το ποσοστό της να πέφτει από το 23,4% στο 18,3%. Αν και η μεσοσταθμική τιμή εκείνη την ημέρα  διαμορφώθηκε στα 1,0257 ευρώ, εν τούτοις η μετοχή έκλεισε στα 1,19 ευρώ με άνοδο 17,24%… Η χρηματιστηριακή του Τάσου Αστυφίδη ,λέγεται ότι ήταν εκείνη που απορρόφησε την προσφορά της Αρετής Κυριακούλη. Ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη ψηλότερα.

H «τρελή» κούρσα της Δομικής

Η επόμενη τριάδα των πλέον κερδοφόρων μετοχών, απαρτίζεται από την επιτηρούμενη Sato (59,32%), την Εβροφάρμα (51,67%) και τη Δομική Κρήτης που κερδίζει 42,94%.

Στην τελευταία τον περσινό Ιούνιο ο Δημήτρης Κούτρας απέκτησε το 29,31% έναντι 4,189 εκατ. ευρώ ( στο 0,90 ευρώ ανά μετοχή). Η τρέχουσα αποτίμηση αυτού του μετοχικού «πακέτου» είναι στα 21,691 εκατ. ευρώ, με τις υπεραξίες να ανέρχονται σε…417,8%. Από την άλλη πλευρά του πωλητή Γιώργου Συνατσάκη, η μετοχική θέση που του απέμεινε (39,31%) αυξήθηκε αποτιμησιακά από τα 5,617 στα 29,087 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη όμως 42,07% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο και η CPI, που βρέθηκε εμπλεκόμενη σε φήμες για αλλαγή ιδιοκτησίας. Στις 26 Μαρτίου ο μέτοχος Αναστάσιος Πικούνης εκχώρησε το 2,2% της εταιρείας έναντι 178.408 ευρώ (0,7657 ευρώ ανά μετοχή). Μέσα σε τρείς συνεδριάσεις το «χαρτί» έχει προσφέρει στους αγοραστές υπεραξίες 21,7%…

Το «πάρτι» των μικρών συνεχίζεται με την επίσης επιτηρούμενη Βιοτέρ που ενισχύεται κατά 40,83%. Ενώ συνολικά και οι 8 εταιρείες που είναι στον αφρό των αποδόσεων, έχουν προσφέρει υπεραξίες 89,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Η Σαράντης είναι η πρώτη από τις μεγάλες που εγγράφει τα περισσότερα κέρδη ( 40,10) ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με την επίσης μικρή Ίλυδα 36,67%.

Όλα αυτά σε μια αγορά 136 εταιρειών των οποίων η κεφαλαιοποίηση από τα 89,96 δισ. ανέβηκε στα 97,82 δισ. στο πρώτο εφετινό τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης

IDEAL Holdings: Buy και τιμή στόχος τα 8 ευρώ

Χρηματιστήριο – Β’ 3μηνο: Επανεπενδύσεις μερισμάτων, αποτελέσματα τραπεζών και deals σε ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ

BofA: Τα «ψιλά» γράμματα για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες ανόδου ή πτώσης στις μετοχές τους