Ναι στην εξαγορά των ΕΛΠΕ από την METLEN
Το μεγάλο μυστικό του report είναι ότι ο αναλυτής καταλαβαίνει απόλυτα την φιλοσοφία του κ. Μυτιληναίου που χρησιμοποιεί το Αλουμίνιο της Ελλάδος σαν μια μεγάλη δεξαμενή που μπορεί να εκμεταλλεύεται πλήρως τις τιμές ενέργειας.
Έτσι μας λέει ότι η Metlen μετατρέπεται σε εταιρεία διαχείρισης ενέργειας.
Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα και θα σας πούμε ότι γίνεται η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ενέργειας.
Για αυτό το λόγο ο The Value Investor πιστεύει ότι έχει απόλυτη λογική η εξαγορά των Ελληνικών Πετρελαίων από την Metlen.
Θα μεγαλώσει τη δεξαμενή. Θα έχει όλη την γκάμα της ενέργειας.
Έτσι θα γίνει ακόμα καλύτερος στη διαχείρισή της.
Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι πλέον, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Τραμπ , το ελληνικό δημόσιο αλλά και ο κ. Λάτσης πάνε πίσω την ιδέα του να κάνουν placement.
Κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος, αυτή την στιγμή η Metlen είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ενέργειας διότι έχει το φυσικό χετζάρισμα του αλουμινίου.
Έτσι, πρέπει να αλλάξει οπτική που την βλέπει η επενδυτική κοινότητα.
Κατά την άποψη του υπογράφοντος, η Metlen είναι το απόλυτο νέου τύπου energy utility και για αυτό πρέπει να τιμολογείται με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA = 7, όπως πιστεύει και η BOFA.
Διότι φίλοι αναγνώστες, αν είναι να τιμολογηθεί σαν ένα commodity play λόγω του αλουμινίου, άστα – κλαύτα.
Εάν δείτε την σελίδα 7 και συγκεκριμένα τον πίνακα 11 του report της BOFA, θα πάθετε κατάθλιψη.
Η Metlen είναι μακράν η ακριβότερη από όλες τις εταιρείες που παρακολουθεί η BOFA με όρους EV/EBITDA 2025.
Η πιο φθηνή είναι η Alcoa με EV/EBITDA 2025e = 3,6, μετά η Norsk Hydro με 4,2 και η πιο ακριβή η Rio Tinto που παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025 = 5,6.
Πάμε τώρα να δούμε τι άλλα προσδοκά ο αναλυτής τα οποία κατά την ταπεινή μας άποψη θέλουν τεράστια προσοχή.
Ο αναλυτής της BOFA μας λέει ότι για το 2025 υπολογίζει ότι το ευρωδόλαρο θα έχει μια μέση τιμή στο 1,13 και για το 2026 στο 1,14.
Από ότι φαίνεται, είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα επανακάμψει το ευρώ. Συγχρόνως δίνει μια μέση τιμή για το 2025 για το αλουμίνιο 2813 USD/τόνος και για το 2026 μια μέση τιμή τα 3250 USD/τόνος.
Ο αναλυτής είναι fully bullish για την τιμή του αλουμινίου.
Συγχρόνως, για το 2025 προβλέπει μια μέση τιμή για το Ολλανδικό TTF στα 40 ευρώ/MWh και για το 2026 τα 41 ευρώ/MWh.
Ακόμα, ο αναλυτής προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός της Metlen το 2024 θα είναι στα 2,622 δισ. ευρώ από 1,710 δισ. ευρώ το 2023.
Για το 2026 προβλέπει ότι η Metlen θα έχει έναν καθαρό δανεισμό της τάξης του 2,873 δισ. ευρώ.
Φίλοι αναγνώστες, ο αναλυτής της BOFA προβλέπει ότι και το 2025 και το 2027 και το 2028 θα έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 3 εκ ευρώ μόνο το 2026.
Φίλοι αναγνώστες, ο The Value Investor δεν θα συμφωνήσει με τον αναλυτή της BOFA για τις προβλέψεις του για την τιμή του αλουμινίου και για την ισοτιμία ευρωδολαρίου.
Έχει πιο συντηρητική άποψη για την τιμή του αλουμινίου για το 2026 και το ίδιο για τα ευρωδόλαρο, δεν θα δυναμώσει δηλαδή τόσο πολύ το ευρώ.
Σ’ αυτό όμως που συμφωνεί απόλυτα είναι ότι πλέον η επενδυτική κοινότητα πρέπει να βλέπει την Metlen σαν μια εταιρεία ενέργειας.
Προσέξτε τώρα.