ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπεραξίες που ξεκινούν από το 0,7% και φτάνουν μέχρι το 109,8% έχουν προσφέρει οι νέες μετοχές, οι οποίες και προέκυψαν από τις εφετινές 9 αυξήσεις κεφαλαίου, ισάριθμων εισηγμένων εταιρειών. Από τις κεφαλαιακές αυτές αυξήσεις αντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ύψους 3,755 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 93% περίπου, απορροφήθηκαν κατά σειράν από την Πειραιώς, τη ΔΕΗ και την Alpha Bank.
Με τα δεδομένα αυτά το 2021 αναδεικνύεται η καλύτερη χρονιά της τελευταίας εξαετίας, γεγονός που έρχεται να καταδείξει την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Κυρίως στα μάτια των διαχειριστών, των διεθνών χαρτοφυλακίων. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της άντλησης κεφαλαίων από τις ΑΜΚ, που επιτεύχθηκαν το 2015, ήταν σχεδόν μονοσήμαντη απόρροια των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων.
Ποια όμως από τις 9 εισηγμένες έχει δώσει τα περισσότερα κέρδη σε όσους μετείχαν στις κεφαλαιακές αυξήσεις της εφετινής χρονιάς;
Η απάντηση συνιστά έκπληξη καθώς αφορά τη Real Consulting. Μια εταιρεία λογισμικού και συναφών υπηρεσιών, συμφερόντων του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη, που τον περασμένο Αύγουστο μπήκε στην Εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Πραγματοποιώντας αύξηση κεφαλαίου 4,896 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 1,02 ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,14 ευρώ, με συνέπεια οι νέοι μέτοχοι να καταγράφουν υπεραξίες 109,8%.
Ακολουθούν σε αποδόσεις οι νέες μετοχές που διατέθηκαν στην ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου. Η τιμή έκδοσή τους ήταν στα 3,20 ευρώ, ενώ τώρα η τιμή τους έχει αναρριχηθεί στα 4,945 ευρώ. Αποδίδοντας υπεραξίες 54,5%. Οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν το χαρτοφυλάκιο του βασικού μετόχου Ευτύχη Βασιλάκη και δευτερευόντως την πλευρά των εφοπλιστών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη, που είναι οι ισχυρότεροι μέτοχοι μειοψηφίας.
Τρίτη στη σχετική κατάταξη είναι η μικρούλα εταιρεία ( με όρους χρηματιστηριακής αξίας) Σωληνουργεία Τζιρακιάν. Η οποία τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 3,048 εκατ. ευρώ. Με τιμή έκδοσης στα 2 ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,94 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε υπεραξίες 47% για όσους πήραν τα νέα χαρτιά. Η οικογένεια Τζιρακιάν κατά κύριο λόγο, που έχει και τη μετοχική πρωτοκαθεδρία.
Τα «μυστικά» της Ελλάκτωρ και η Πειραιώς
Εξ ίσου καλές όμως είναι και οι επιδόσεις των νέων μετοχών του πολυσυζητημένου ομίλου Ελλάκτωρ, που υλοποίησε ΑΜΚ ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η διάθεση των μετοχών αυτών έγινε στα 0,90 ευρώ, ενώ χθες η τιμή τους έκλεισε στα 1,294 ευρώ, προσφέροντας κέρδη 43,8%. Με τον κύριο όγκο των υπεραξιών να κατανέμονται ανάμεσα στις σκληρά αντιμαχόμενες δυνάμεις των ολλανδών της Reggeborgh ( που ελέγχουν τη διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου) και του διδύμου των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη. Η όλη αυτή αντιπαλότητα ,που εκφράζεται και με σποραδικές κινήσεις αγορών ‘’από το ταμπλό’’ φαίνεται να συντηρεί τα επίπεδα τιμών της μετοχής.
Σε κεφαλαιακή αύξηση όμως, ύψους 10,853 εκατ. ευρώ προχώρησε εφέτος και η «Ελγέκα»’ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,38 ευρώ. Τώρα, είναι στα 0,464 ευρώ καταγράφοντας κέρδη 21,1%. Με τον Αλέξανδρο Κατσιώτη ώς βασικό μέτοχο να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις υπεραξίες.
Στην έκτη θέση των αποδόσεων (και πρώτη από τους μεγάλους της αγοράς) είναι η τράπεζα Πειραιώς που υλοποίησε κεφαλαιακή αύξηση 1,38 δις ευρώ. Τη μεγαλύτερη της εφετινής χρονιάς. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έγινε στα 1,15 ευρώ, με το σύνολο των προσφορών να καλύπτει κατά 3,56 φορές το «πλαφόν» της ζήτησης. Μετά από την ΑΜΚ η μετοχή έφτασε μέχρι τα 1,493 ευρώ ( με 29,8%), αλλά εν συνεχεία οπισθοχώρησε και χθες έκλεισε στα 1,293 ευρώ. Δηλαδή 12,4% πάνω από αυτήν της αύξησης κεφαλαίου.
Από την άλλη πλευρά η Premia, που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ακινήτων έκανε κεφαλαιακή αύξηση 26,041 εκατ. ευρώ, εν μέρει με εισφορά περιουσιακών στοιχείων και εν μέρει με την καταβολή μετρητών. Οι νέες μετοχές διατέθηκαν στα 1,44 ευρώ και τώρα η τιμή τους είναι στα 1,54 ευρώ. Με κέρδη 6,9%.
Η Alpha Bank, η ΔΕΗ και το πριμ των 328, 5 εκατ. ευρώ
Ακολουθεί σε αποδόσεις η Alpha Bank, της οποίας η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε προσφορές που κάλυψαν τη ζήτηση κατά 1,7 φορές, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έγινε στο 1 ευρώ. Αμέσως μετά η μετοχή πήγε μέχρι και 19% ψηλότερα, αλλά πλέον βρίσκεται στα 1,0485 ευρώ, με υπεραξίες της τάξεως του 4,85%.
Το πάζλ των εφετινών κεφαλαιακών αυξήσεων συμπληρώνεται με τη ΔΕΗ, που σήκωσε από την αγορά 1,35 δισ. ευρώ. Εν μέσω μια ισχυρής ζήτησης που ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ και με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι στα 9 ευρώ. Ακολούθησε μια άνοδος 18,9% από την τιμή αυτή και χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,06 ευρώ. Οριακά υψηλότερα- κατά 0,7%- από εκείνη της αύξησης κεφαλαίου.
Είναι εμφανές, ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τρείς μεγάλες δυνάμεις της αγοράς ( ΔΕΗ, Alpha Bank και Πειραιώς κατά σειράν κεφαλαιοποίησης) η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετοχών, σχετίζεται με τη γενικότερη αρνητική εικόνα της ελληνικής αγοράς. Η οποία πάει κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, που δίνουν τιμές-στόχους σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για τα τρία συγκεκριμένα ‘’χαρτιά’’.
Κατά τα άλλα και με βάση τα δεδομένα των εφετινών αυξήσεων κεφαλαίου, μετρούμενα ως απόλυτα οικονομικά μεγέθη και όχι ώς ποσοστιαίες υπεραξίες, το προβάδισμα το έχει η τράπεζα Πειραιώς. Καθώς τα 1,38 δισ. της ΑΜΚ έχουν γίνει τώρα 171,1 εκατ. περισσότερα. Για την Ελλάκτωρ η αποτίμηση των συσσωρευμένων υπεραξιών είναι 65,4 εκατ. ευρώ, για την Alpha Bank 38,8 εκατ, για την Αεροπορία Αιγαίου 32,7 εκατ, για τη ΔΕΗ 9,5 εκατ, για τη Real Consulting 5,4 εκατ, για την «Ελγέκα»’ 2,4 εκατ. για την Premia 1,8 εκατ και για τη Τζιρακιάν 1,4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή τα 3,755 δις ευρώ των εισφερθέντων κεφαλαίων στις 9 ΑΜΚ, έχουν προσφέρει υπεραξίες 328,5 εκατ. ευρώ…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader
- Κώστας Τασούλας: Απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τις χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε
- P&G: Ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις τιμών – Τι προβλέπει για το 2025 υπό την προεδρία Τραμπ
- Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας