Το ξεκίνημα του έτους ήταν ελπιδοφόρο με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά, εκτρέφοντας προσδοκίες για εκπλήρωση του January effect.

Ωστόσο, η αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 4,8% τα 10ετη στις ΗΠΑ) προϊδέαζε για τις ανησυχίες των αγορών τόσο σχέση με τους δημοσιονομικούς προβληματισμούς  ενόψει της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και αλλού όσο και για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

1

Χρειάστηκε ωστόσο η δημοσιοποίηση των στοιχείων της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,1% και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται για να  προκληθούν αναταράξεις στις αγορές, καθώς συνιστούν  ενδείξεις συντήρησης συνθηκών υπερθέρμανσης που δύσκολα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων την Federal.

Σαν αποτέλεσμα, οι μετοχικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις αγορές, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές με τις εγχώριες δυνάμεις να είναι ανεπαρκείς για να αντιρροπήσουν την εισαγόμενη διόρθωση και  τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται  σε τραπεζικούς και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank και η Citi συστήνουν τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκούς  τίτλους  που παραμένουν φθηνοί, η J.P.Morgan συστήνει overweight για ελληνικούς τίτλους και η Bofa εκτιμά ότι η Eurobank μπορεί να υπεραποδόσει.

Μοναδική παραφωνία, η Goldman Sachs που διατηρεί τις 1.475 μονάδες ως τιμή στόχο για το ΓΔ προβλέποντας μείωση της κερδοφορίας για τους δεικτοβαρείς τίτλους, επιδόσεις που δεν συνάδουν με το guidance των διοικήσεων.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ μετά την καταγραφή υψηλού 165 μηνών στις 1.511 μονάδες την Πέμπτη 9/1, υποχώρησε κάτω από τις 1500 μονάδες, με τις 1.503 μονάδες να συνιστούν την κοντινότερη αντίσταση και τις 1481 την εγγύτερη στήριξη.

Στην παρούσα φάση, τα θετικά στοιχεία που κατά γενική ομολογία καταγράφονται στις μακροοικονομικές επιδόσεις, εκείνες για το 2024 και εκείνες για το 2025 αλλά και τα ευνοϊκά θεμελιώδη για τις εταιρείες, θα παραμεριστούν ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου των ΗΠΑ  από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα χρειαστεί επομένως να αποσαφηνιστεί η πολιτική των ΗΠΑ σε όλα τα πεδία και ιδιαίτερα απέναντι στην Ευρώπη που εμφανίζεται να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας στην παρούσα φάση, με το ενδεχόμενο της διαμόρφωσης αυξημένης συνοχής της για το επόμενο διάστημα να αδυνατίζει.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να αλλάξει το χρηματιστηριακό σκηνικό αν διαρκέσει,  ξυπνώντας το ενδιαφέρον περισσότερων κεφαλαίων εγχώριας προέλευσης. Με τη δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ  από ισχυρό διεθνή επενδυτή να σηματοδοτεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Με την παρούσα πρόταση  των 27 ευρώ/μετοχή να διαμορφώνει αποτίμηση  με υψηλό discount σε σχέση με τους άλλους λιμένες της Ευρώπης καθιστώντας απίθανη την επιτυχή έκβαση της δημόσια πρότασης στην παρούσα τιμή.

Ελπιδοφόρα τέλος είναι η εισαγωγή δύο νέων εταιρειών στην κύρια αγορά του ΧΑ, του ομίλου Fais και του Alter Ego του Ευάγγελου Μαρινάκη, πιθανολογώντας  την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αυξημένο αριθμό εισαγωγών νέων εταιρειών στη φετινή χρονιά.

Διαβάστε επίσης

BofA: Τρεις θετικές και μια αρνητική σύσταση για τις τράπεζες το 2025