Πάνω από 200 εκατ. ευρώ φρέσκων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο μπορούν να προσελκύσουν (σ.σ. σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο) Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος που βρίσκονται με το ένα πόδι στον MSCI.

Η αναδιάρθρωση των δεικτών είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις, αλλά και τις προθέσεις μετακινήσεων ή εισαγωγών στους δείκτες της Morgan Stanley, θεωρούν ότι το ποσοστό εισαγωγής για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, είναι συντριπτικά υψηλό, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Στο 80% ανέρχονται οι πιθανότητες για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ισχυρές πιθανότητες έχει να μπει στο δείκτη και η ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 ανέρχεται σε 2,077 δισ. ευρώ, ενώ η βασική προυπόθεση  για την ένταξη στο δείκτη είναι το free float μιας εταιρείας (δεν προσμετρώνται οι συμμετοχές των βασικών μετόχων και των ιδίων μετοχών) να υπερβαίνει το 1 δισ.  δολάρια.

Είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI, θα δικαιολογείτο από τα 2,4 δισ. ευρώ και πάνω, αφαιρουμένης της συμμετοχής του βασικού μετόχου που διαμορφώνεται σε 51,123%.

Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank σήμερα ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια στο 31,7%.

Στα 2,252 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου να διαμορφώνεται στο 40%.

Η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος, σύμφωνα με το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη ανέρχεται στο 1,937 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου ανέρχεται σε 26,5%, όπου θα πρέπει να προστεθεί ποσοστό 4,5% από αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας (σ.σ. η επαναγορά ιδίων λήγει την Παρασκευή, 26/3).

Κρίσιμη παράμετρος η Τουρκία

Οι εισροές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο μεταξύ, μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των 200 εκατ. ευρώ.

Kι αυτό διότι μετά τη βουτιά που καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά της Κωνσταντινούπολης, μειώνεται η κεφαλαιοποίηση των 10 εισηγμένων που συμμετέχουν στον MSCI της γειτονικής χώρας.

Τυχόν αποβολή κάποιων εκ των τουρκικών εταιρειών, απελευθερώνει ρευστότητα για τις ελληνικές μετοχές ή τις μετοχές άλλων χωρών που μπορεί να τύχουν αναβάθμισης.

Η Τουρκία βρίσκεται στο ίδιο “καλάθι χωρών” μαζί με τις Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία.

Αυτό σημαίνει οτι εάν  σε  μια απο τις προαναφερόμενες χώρες αφαιρεθούν εταιρίες απο τον δείκτη, τότε επωφελούνται οι μετοχές των άλλων χωρών που βρίσκονται στο ιδιο “καλάθι”.

Επίσης, αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στην  small cap κατηγορία.

Το αντίθετο, δηλαδή sell off είχαν βιώσει οι Έλληνες επενδυτές πέρσι.

Τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.

Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.

Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του δείκτη το Μάιο και το Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο mononews: «Προσοχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία»

M.M.Warburg: Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ανάπτυξης το 2021;

Γιατί οι θεσμικοί θα εγκαταλείψουν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για τη Λεωφόρο Αθηνών