Θυσία στον…βωμό του πολέμου των δασμών που κήρυξε ο Τραμπ, έγιναν 1,76 δισ. ευρώ από τη συνολική αξία των 133 εισηγμένων εταιρειών  στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μπροστά στο διεθνοποιημένο sell off η αντίδραση της ελληνικής αγοράς φαντάζει λογική και συμβατή με τις έκτακτες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε 40 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 1,77% τον έφερε στην 20η θέση της κλίμακας των απωλειών. Όπου η αγορά της Σουηδίας διαδραμάτισε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή υποχωρώντας 3,77%. Ακολουθούμενη από αυτές του Λουξεμβούργου (-3,72%) και της Ιταλίας (-3,55%).

1

Το ότι ο ελληνικός «ναός» του χρήματος δεν έδειξε να υπεραντιδρά  στη «βουτιά» των αγορών, όπως πολλάκις έχει συμβεί στο παρελθόν, συνιστά μια αξιοσημείωτη παράμετρο. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία στην ελληνική αγορά υπάρχουν σημαντικά συσσωρευμένα κέρδη.

Διότι ακόμη και μετά από τη χθεσινή πτώση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται 14,22% πιο ψηλά από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Η επίδοση αυτή είναι η τέταρτη καλύτερη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου η πρωτιά ανήκει στην Πολωνία (18,75% μέσα στο 2025) και έπονται η Σλοβενία (17,91%) και η Τσεχία (17,11%).

Ακόμη, η ελληνική αγορά φιγουράρει τώρα στην πρώτη δεκάδα των αποδόσεων ανάμεσα στις κυριότερες αγορές παγκοσμίως, λαμβάνοντας ως βάση τα τοπικά νομίσματα.

Από το χθεσινό ανεμοστρόβιλο των πωλήσεων ισχυρά πλήγματα δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να πέφτει 4,75%. Κοντά στο 7% έφτασαν οι απώλειες για τις Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και UniCredit, ενώ για άλλες, Γαλλικές και Ισπανικές, η πτώση ξεπέρασε το 5%.

Επί ελληνικού εδάφους ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 3,70%, με σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα. Έως τώρα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ( Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank ) έχουν ξεκάθαρα ρόλο ατμομηχανής για την αγορά και συνάμα συνιστούν το big play  για τα διεθνή funds. Κυρίως τα αμερικανικά, που τον τελευταίο καιρό προχωρούν σε πυκνές τοποθετήσεις σε τράπεζες της Ευρώπης. Όπως και στις ελληνικές, που παρουσιάζουν θελκτικές αποτιμήσεις και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της κερδοφορίας τους.

Ανιχνεύοντας την «επόμενη μέρα» για τις μετοχές

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αποτελεί ανοικτό ερώτημα.

Σε ορισμένα επενδυτικά στρατηγεία παίρνει «κεφάλι» η άποψη που λέει ότι «ακούσαμε ήδη τα χειρότερα».

Στο εξής πολλά θα κριθούν για τους δασμούς από τα εάν και κατά πόσο μπορεί να ευδοκιμήσουν οι πιθανές διακρατικές διαπραγματεύσεις με ζητούμενο να «βάλει νερό στο κρασί του ο Τραμπ». Αν αυτό δεν συμβεί και δεν βρεθεί τρόπος σύγκλησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η αβεβαιότητα θα ενταθεί.

Όπως και να΄χει μένει να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι, το εάν και κατά πόσο τα διεθνοποιημένα επενδυτικά κεφάλαια θα μετουσιώσουν άμεσα σε πράξη τη μείωση ρίσκου σε μετοχές. Στη λογική του «πούλα και βλέπουμε» καθώς στο τραπέζι υπάρχουν παχυλότατα κέρδη.

Πρακτικά η ελληνική αγορά είναι λογικό και αναμενόμενο να ακολουθήσει την τάση των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, με τις όποιες επί μέρους διαφοροποιήσεις.

Τα «δυνατά χέρια» των μακροπρόθεσμων «παικτών» που μπήκαν τον τελευταίο καιρό στην αγορά και ειδικά στις τράπεζες, είναι ευνόητο όχι μόνο να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά και να τις ενισχύσουν στην πτωτική φάση.

Ακόμη ένα «χαρτί» για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η δρομολογούμενη αναβάθμισή του στις αναπτυγμένες αγορές, που εκ των πραγμάτων μπορεί να συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με την έντονη μεταβλητότητα να μοιάζει αναπόφευκτη, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Οι κεκτημένες υπεραξίες και οι τράπεζες

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς έως και προχθές, στο χρηματιστήριο της Αθήνας είχαν συσσωρευθεί υπεραξίες περίπου 13,1 δισ. ευρώ. Αφού η αγοραία αξία όλων των εταιρειών ανέβηκε από τα 103,57 στα 116,64 δισ. ευρώ. Για να υποχωρήσει χθες στα 114,88 δισ..

Με άλλα λόγια η αγορά έχασε χθες το 13,4% των κερδών που είχαν καταγραφεί στις 63 συνεδριάσεις από την αρχή του έτους.

Οι απώλειες του χρηματιστηρίου θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε ή γραμμή άμυνας που όρθωσαν η Coca Cola και ο ΟΤΕ. Οι μετοχές των οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,67% και 1,92% αντίστοιχα. Προσθέτοντας περί τα 550 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αν οι μετοχές της Coca Cola δεν είχαν σημειώσει άνοδο και είχαν μείνει σταθερές τότε ο Γενικός Δείκτης θα έγραφε πτώση 2,16%…

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεκίνησαν την εφετινή χρονιάς με συνολική χρηματιστηριακή αξία 23,828 δισ. και προχθές βρέθηκαν να τιμολογούνται στα 30,110 δισ.. Με τις υπεραξίες να ανέρχονται στα 6,28 δισ. και αντιστοιχούν στο 58,3% του συνόλου των εισηγμένες.

Χθες η αξία των τεσσάρων τραπεζών έπεσε στα 28,963 δισ. με συνέπεια να χαθούν 1,147 δισ.. Δηλαδή το 18,3% των κερδών που είχαν συγκεντρωθεί από την έναρξη της εφετινής χρονιάς.

Μετά και από το χθεσινό κλείσιμο η μετοχή της Alpha Bank διατηρεί κέρδη 35,31% μέσα στο 2025. Ωστόσο από το υψηλό έτους (2,481 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο) είναι τώρα 11,8% χαμηλότερα.

Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει κέρδη 29,61%, ενώ από το εφετινό της υψηλό (5,236 ευρώ) είναι 9,9% κάτω.

Η μετοχή της Εθνικής είναι 21,2% πάνω από το ξεκίνημά της το 2025, ενώ σε σχέση με το υψηλό της (10,29 ευρώ) βρίσκεται 9,9 χαμηλότερα.

Για τη μετοχή της Eurobank τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς είναι 10,85%, αλλά από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (2,709 ευρώ) είναι 8,7% κάτω.

Καθώς οι τέσσερις τράπεζες συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές ( 108 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ημερησίως, επί των 185 εκατ. ευρώ του συνόλου της αγοράς) η συμπεριφοράς τους είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Βουτιά εντός ορίων, με την κεφαλαιοποίηση της Coca Cola στα 16,1 δισ. ευρώ και καταφύγιο τον ΟΤΕ

«Αρμεγαδδώνας» στη Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση του S&P 500 από το 2020, με απώλειες 4,84%

Ακόμα και ο χρυσός επηρεάστηκε από το sell off που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ