• ΑΓΟΡΕΣ

    «Μαύρα» Χριστούγεννα στη Wall Street: Βουτιά 650 μονάδων για τον Dow Jones

    Wall Street


    Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε η περιορισμένης διάρκειας συνεδρίαση στη Wall Street την Δευτέρα, στην χειρότερη συνεδρίαση παραμονής Χριστουγέννων όλων των εποχών.

    Οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να καθησυχάσει τους επενδυτές, μέσω της τηλεφωνικής του επικοινωνίας την Κυριακή με τους επικεφαλής των 6 μεγάλων τραπεζών, στέφθηκε από αποτυχία, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέα επίθεση στη Fed.

    «Το μόνο πρόβλημα που έχει η οικονομία μας είναι η Fed. Δεν νιώθουν την αγορά, δεν καταλαβαίνουν τους απαραίτητους εμπορικούς πολέμους ή το ισχυρό δολάριο ή ακόμα και το κλείσιμο της κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς για τα σύνορα. Η Fed είναι σαν έναν δυνατό γκόλφερ που δεν μπορεί να σκοράρει γιατί δεν έχει το άγγιγμα», έγραψε στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ.

    Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί η ανησυχία που έφεραν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέταζε το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ. Δημοσιεύματα τα οποία επιχείρησε να διαψεύσει ο Μνούτσιν.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τη Δευτέρα στις 21.792,20 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 653,17 μονάδων (-2,91%), κλείνοντας μάλιστα στα χαμηλά ημέρας. Και οι 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν στο κόκκινο, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι  Johnson & Johnson (-3,96%), Microsoft (-4,18%) και Nike (-5,80%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.351,10 μονάδες, με απώλειες 2,71%, ενώ ο  Nasdaq στις 6.192,92 μονάδες, με βουτιά 2,21%.

    Είναι χαρακτηριστικό πως ποτέ μέχρι σήμερα ο S&P 500 δεν είχε κλείσει παραμονή Χριστουγέννων με απώλειες μεγαλύτερες του 1%, ενώ η χειρότερη μέχρι σήμερα συνεδρίαση του Dow Jones παραμονή Χριστουγέννων ήταν το 1918, όταν και είχε σημειώσει απώλειες 1,13%. Μάλιστα, σε επίπεδο μήνα ο Δεκέμβριος του 2018 για τον S&P 500 αποδεικνύεται καταστροφικός, καθώς κινείται (προς το παρόν) με απώλειες 13,64%, την χειρότερη επίδοσή του από το 1931, όταν ο μήνας είχε κλείσει με απώλειες 14,53%!



    ΣΧΟΛΙΑ