• ΑΓΟΡΕΣ

    Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;

    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan

    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan


    Με τις αγορές να συνέρχονται από το άγριο sell off της Δευτέρας, στη  Wall Street μιλάνε για την Κασσάνδρα των αγορών, που αν και προειδοποίησε ότι αυτό θα συνέβαινε, τελικά αυτό του κόστισε τη δουλειά του.

    Φυσικά όλοι μιλάνε για τον πρώην αναλυτή της JP Morgan, τον Μάρκο Κολανοβιτς, έναν βετεράνο των μετοχών, που μέχρι πρότινος ήταν ο σούπερ σταρ των επενδυτών.

    Ο διάσημος αναλυτής

    Όλα άλλαξαν όταν ο Κολάνοβιτς άρχισε να επιμένει για μία κατάρρευση των αγορών, ενώ οι μετοχές είχαν μπει σε μία ανοδική τροχιά που φαινόταν ότι ήταν αδύνατον να διακοπεί.

    Ο πιο διάσημος ταύρος είχε γίνει η σημαντικότερη «αρκούδα» των αγορών, ακόμα και όταν άλλες αρκούδες όπως ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, άρχισαν να «μαζεύουν» τις δυσοίωνες προβλέψεις τους.

    Στις 3 Ιουλίου, ο Κολανοβιτς αποχωρεί από τον τραπεζικό κολοσσό, ύστερα από 19 χρόνια εργασίας.

    Πολλοί απέδωσαν την αποχώρησή του στην επιμονή του να μιλάει για μία επερχόμενη κατάρρευση. Ένα μήνα μετά, η Wall Street βλέπει ο Κολάνοβιτς δικαιώθηκε.

    Ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε για τρεις ημέρες στη δίνη μιας κατάρρευσης, όμοιας με αυτής του Ιουνίου του 2022, καταγράφοντας την περασμένη Δευτέρα τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

    Ο δείκτης αναφοράς των αμερικανικών μετοχών έχει υποχωρήσει περίπου 5% στο διάστημα των πέντε εβδομάδων που ο Κολάνοβιτς έχει φύγει από την JPMorgan και ο Nasdaq 100 έχει χάσει πάνω από 10% για να εισέλθει σε τεχνική διόρθωση.

    Αν και ο Κολάνοβιτς  δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό, τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τη Δευτέρα οργίαζαν για τον διάσημο «παντογνώστη».

    Η μοναχική αρκούδα

    Πριν από την αποχώρησή του, ο Κολάνοβιτς ήταν ένας από τους λίγους που είχε κρατήσει μία σταθερά απαισιόδοξη στάση απέναντι στην πορεία των αγορών. Ξεκίνησε με μία πληθώρα αναλυτών, οι οποίοι σταδιακά φυλλορροούσαν καθώς οι αγορές έδειχναν ακλόνητες σε κάθε νέο κίνδυνο.

    Οι συνάδελφοί του στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η Citigroup  και η Deutsche Bank αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τις αμερικανικές μετοχές, βλέποντας σταθερή άνοδο, ενώ και η πιο διάσημη αρκούδα της Wall Street, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος.

    Όχι όμως και ο Κολάνοβιτς, ο οποίος επέμεινε ότι η οικονομία σταδιακά αποδυναμώνεται και οι εταιρείες τεχνολογίας δύσκολα θα διατηρήσουν την ισχυρή δυναμική τους στα κέρδη.

    Η αποχώρησή του από την JP Morgan θύμισε στους «παλιούς» της Wall Street την αποχώρησή του Charles Clough το 1999, ο οποίος εγκατέλειψε τη Merrill Lynch αφού οι απαισιόδοξες προβλέψεις του διαψεύστηκαν τότε από το αδυσώπητο ράλι των dot-com. Μέχρι το 2000 η τεχνολογική φούσκα έσκασε.

    «Η αγορά τείνει να θυσιάζει μια εξέχουσα αρκούδα λίγο πριν καταρρεύσει», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο Μάρκο ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι συμπτώσεις είναι πολλές», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μetlen, MOH και Πειραιώς το rebound

    Eurobank: Στα 806.167.802 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο

    UBS: Οι πραγματικές αιτίες πίσω από την πτώση των μετοχικών αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ