ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 2020 ήταν μια απόλυτη καταστροφή από οικονομική άποψη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα δεδομένα για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για όλες τις χώρες, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε πέρυσι κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η γερμανική ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg με τίτλο «Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ανάπτυξης του 2021» εκτιμά ότι από τους ρυθμούς ανάπτυξης 46 χωρών μόνο τρεις χώρες εμφάνισαν θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ πέρυσι. Η Ταϊβάν στο 3,1%, η Ιρλανδία στο 2,5% και η Κίνα στο 2,4%. Στις χώρες με αρνητικούς ρυθμούς ξεχωρίζουν η Ισπανία με 11%, η Μεγάλη Βρετανία με 9,9%, οι Φιλιππίνες με 9,3% και η Ιταλία με 8,9%.
Παρόλο που υπήρξαν προσδοκίες για μια πολύ πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, η γρήγορη ανάκαμψη που καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο ώθησε ελαφρώς την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη, η οποία υπερηφανεύεται για μεγάλη ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, δεν τα πήγε καλά το 2020, αναφέρει η M.M.Warburg.
Ποιες χώρες έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη φέτος;
Οι αναλυτές δεν εξετάζουν αποκλειστικά τους απόλυτους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την ώθηση που δίνει η χώρα συνολικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Κοιτούν λοιπόν τη σύνδεση μεταξύ ανάπτυξης και μεγέθους μιας εθνικής οικονομίας.
Η άποψη των αναλυτών εστιάζει φυσικά στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι χώρες που ακολουθούν στην κατάταξη είναι η Ινδία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα. Η Ιταλία και ο Καναδάς, δεν είναι πλέον αυστηρά χώρες της G7. Η ίδια μοίρα θα συμβεί στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ρωσία και η Βραζιλία θα αυξηθούν σημαντικά ταχύτερα και θα ξεπεράσουν και τις δύο χώρες στην κατάταξη.
Με το βλέμμα στο 2050
Μέχρι το 2050, η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να εστιάσει σε χώρες που παίζουν μικρό ρόλο σήμερα. Γιατί, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που είναι ζωτικής σημασίας για τη δυναμική ανάπτυξης μιας οικονομίας, μακροπρόθεσμα.
Οι χώρες των οποίων ο πληθυσμός αυξάνεται γρήγορα θα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή ανάπτυξης. Εκτός από τις προαναφερθείσες αναδυόμενες χώρες, στον χάρτη περιλαμβάνονται και η Ινδονησία, η Νιγηρία, το Μεξικό και το Πακιστάν. Οι κυρίαρχες “παλαιές” βιομηχανικές χώρες θα είναι πολύ πιθανό να έχουν σημαντικά λιγότερη επιρροή.
Σε κάθε περίπτωση, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δεν διαδραματίζουν ρόλο στον πώς θα διαμορφωθεί η παγκόσμια οικονομία φέτος. Λόγω του μεγέθους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι μόνες που θα φθάσουν στον «τελικό γύρο».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα Πειραιώς: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Σολομών Μπεράχας
- Παιχνίδια Εκδίκησης: Ένας «απλός» χωρισμός μετατρέπεται σε εφιάλτη – Τι θα δούμε στην καθηλωτική πρεμιέρα
- Δένδιας: Η ευζωία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προτεραιότητα της κυβέρνησης
- Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράσινο φως» στο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας