Αχ πού ‘σαι νιότη πού ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος…  Στην προκειμένη περίπτωση άλλη, καθώς πρόκειται για την υπεραιωνόβια φαρμακευτική εταιρεία Lavipharm.

Πίσω, στο μακρινό 2007, η εισηγμένη από το 1995 στο χρηματιστήριο της Αθήνας, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 37,7 εκατ. ευρώ.

1

Τότε, το φανταχτερό επιχειρηματικό story για την  Lavipharm ήταν το πολυσυζητημένο διαδερμικό φάρμακο της φαιντανύλης.

Για το οποίο η εταιρεία υποστήριζε ότι θα κατακτούσε την αμερικανική αγορά, αντλώντας έναν πακτωλό εσόδων.

Οι ρωγμές όμως στο «κάστρο» της αισιοδοξίας εμφανίστηκαν πολύ νωρίς.

Το αρχικό ενημερωτικό δελτίο χρειάστηκε να συμπληρωθεί δύο φορές (Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2007) ενσωματώνοντας τις διαφοροποιημένες προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Στην τελική της αναφορά η Lavipharm έλεγε ότι με «όπλο» τη φαιντανύλη θα είχε ετήσια, ομιλικά έσοδα 272 εκατ. ευρώ, από τα 284 εκατ. που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Για την ίδια χρήση του 2007 προέβλεπε λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 24 εκατ. ευρώ, από 40 που υπολογιζόταν αρχικά.

Πώς διαμορφώθηκε το πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς;  Έσοδα από πωλήσεις στα 248,3 εκατ. και Ebitda μόλις 11 εκατ. ευρώ…

Η Lavipharm τιμολογούσε επίσης και τα έσοδα της επερχόμενης τότε, τριετίας.

Με υπολογιζόμενες πωλήσεις 320 εκατ. ευρώ για το 2008, άνοδο στα 366 εκατ. για το 2009 και 413 εκατ. ευρώ για το 2010.

 Τι πραγματοποίησε τελικά; 238 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά, 249,9 εκατ. ευρώ τη δεύτερη και 198,4 εκατ. ευρώ την τρίτη…

Ανάλογο άδειασμα υπήρξε και στις προβλέψεις για τη λειτουργική κερδοφορία.

Από τα προσδοκόμενα Ebitda των 47 εκατ. ευρώ για το 2008, πραγματοποιήθηκαν 0,8 εκατ. ευρώ.

Τα υπολογιζόμενα 60 εκατ. ευρώ για το 2009 ήταν στην πραγματικότητα μόνο 3,7 εκατ.

Ενώ οι υψιπετείς βλέψεις για Ebitda 83 εκατ. ευρώ το 2010, μεταφράστηκαν σε ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ… Τέτοιες ομορφιές στις αστοχίες.

Με αυτήν την οικονομική αλληλουχία διαλύθηκε στα εξ ών συνετέθη το «αμερικανικό όνειρο» της  Lavipharm, καθώς η φιλόδοξη εμπορική επέκταση στην φαρμακευτική αγορά ΗΠΑ έμελλε να πέσει στο κενό.

Ενδεχομένως για τη φραγή των σχεδίων μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι «σφαίρες επιρροής» των αμερικανικών συμφερόντων. Που είτε υποτιμήθηκαν, είτε αγνοήθηκαν από τη Lavipharm, η οποία πλήρωσε το «μάρμαρο» με μια ζημιά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την κεφαλαιακή αύξηση, οι επενδυτές και όλοι όσοι πόνταραν στο επιχειρηματικό story, πήραν τις νέες μετοχές στην τιμή των 3,20 ευρώ τη μία.

Δηλαδή 9,60 ευρώ, με βάση την πρόσφατη αναπροσαρμογή, όπου οι τρείς παλαιές μετοχές συμπτύχθηκαν σε μία.

Δεκαπέντε χρόνια μετά από εκείνη την πολύπλευρα τραυματική εμπειρία η Lavipharm δρομολογεί μια νέα αύξηση κεφαλαίου.

Μεγαλύτερη από την προηγούμενη, αφού ο πήχης έχει οριοθετηθεί τώρα στα 58  εκατ. ευρώ, αλλά και «με στόχο να αφήσει πίσω ότι έγινε στο παρελθόν και να ανοίξει φτερά για το μέλλον».

Αυτό τουλάχιστον είναι το ηχηρό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει στην αγορά η νέα γενιά των βασικών μετόχων και της Διοίκησης της εταιρείας.

Απώλειες-φαρμάκι για τη μετοχή που χάνει 65,3%

Ωστόσο, το ιδιότυπο «μείγμα» της επικείμενης ΑΜΚ (με γενναία εισφορά σε είδος για τους βασικούς μετόχους και μπόλικα μετρητά για όλους τους άλλους) σηματοδοτεί μια ακόμη «φαρμακερή» περιπέτεια για τους περίπου 8.000 μικρομετόχους.

Γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη ραγδαία υποχώρηση της τιμής της μετοχής.

Η οποία στις 3 του μηνός του περασμένου Αυγούστου και λίγο πριν να κοινοποιηθεί η πρόθεση για αύξηση κεφαλαίου, βρισκόταν στα 1,44 ευρώ και χθες στα 0,50 ευρώ.

Έχοντας χάσει το 65,3% της αξίας της.

Και σχεδόν το…95% σε σχέση με την προηγούμενη ΑΜΚ.

Κατά τα φαινόμενα οι πωλητές διώχνουν τα «χαρτιά», είτε γιατί δεν εμπιστεύονται το νέο επιχειρηματικό όραμα, είτε για λόγους μεγάλου κόστους. Αφού για κάθε μία μετοχή του σημερινού μισού ευρώ, θα χρειαστεί να εισφέρουν 3,40 ευρώ στην κεφαλαιακή αύξηση.

Σχεδόν τα επταπλάσια…

Μένει να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι εάν πωλητές θα μετανιώσουν μελλοντικά για τις «εν θερμώ» αποφάσεις τους, καθώς τα σχέδια της Διοίκησης της εταιρείας προσβλέπουν στη δημιουργία  ισχυρών υπεραξιών.

‘Ως καρπό της… νέας τάξης πραγμάτων στη Lavipharm, που εκκινεί από διαφορετική αφετηρία και από διαφορετικές καταστάσεις, κάνοντας ένα αποφασιστικό restart σε σχέση με το μακρινό, προβληματικό παρελθόν.

Το «πάζλ» των αλλαγών και ο κατάλληλος Τηλέμαχος

Τον Μάιο του 2021 έφυγε από τη ζωή το μεγάλο αφεντικό της Lavipharm που ήταν ο Αθανάσιος Λαβίδας.

Με τη σκυτάλη της μετοχής συμμετοχής να περνάει (κατά ένα μικρό ποσοστό) στη σύζυγο Βενετσιάνα-Λουκία, που έχει θέση Αντιπροέδρου στην εταιρεία, καθώς επίσης και στα τέσσερα παιδιά του ζεύγους: Έλλη- Μαρία, Δανάη-Αλεξάνδρα, Φαίδρα-Ελένη  και Τηλέμαχο-Jean.

Πλέον τα μέλη της οικογένειας κατέχουν αθροιστικά το 58,7% με τον Τηλέμαχο Λαβίδα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (20,30%) και να είναι ο ιθύνων νους για το επιχειρούμενο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον.

Εμποτισμένο με πολλά φιλόδοξα σχέδια για τη «νέα εποχή» της Lavipharm, που μετράει 10 συναπτά έτη στη χρηματιστηριακή κατηγορία της επιτήρησης, αδυνατώντας να θεραπεύσει μέχρι τώρα τα αρνητικά ίδια κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου.

Στο Δ.Σ της εταιρείας ο Τηλέμαχος Λαβίδας επανήλθε (ως εκτελεστικό μέλος) τον Ιούλιο του 2021, μετά από την αποφυλάκισή του από τις ΗΠΑ, όπου του επιβλήθηκε ποινή 366 ημερών για το αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading).

Αν και εξακολουθεί να τελεί ΥΠΟ τριετή δικαστική επιτήρηση στις ΗΠΑ, τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας αξιολόγησαν τα διευκρινιστικά στοιχεία που δόθηκαν από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και έκριναν ότι πληροί τα κριτήρια καταλληλόλητας, για να ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στον όλο κύκλο των αλλαγών στη Lavipharm εντάσσεται και ο εξαιρετικά έμπειρος Βασίλης Μπαλούμης, που τον περσινό Νοέμβριο ανέλαβε τη νευραλγική θέση του Διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών (CFO).

Κίνηση-έκπληξη καθώς η μεταγραφή του έγινε από τη Lamda Development.

Τέλη Οκτωβρίου η εκκίνηση της μεγάλης ΑΜΚ

Όπως όλα δείχνουν το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου κατατίθεται άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο οι διαδικασίες να ξεκινήσουν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτήν τη φορά το θελκτικό story της Lavipharm βασίζεται όχι βέβαια στην αλήστου μνήμης φαιντανύλη, αλλά στο διαδερμικό επίθεμα Catapresan.

Του οποίου, τα δικαιώματα παραγωγής, πώλησης και διανομής στην Ιταλία, ανήκουν σε εταιρεία του Λουξεμβούργου, συμφερόντων των μελών της οικογένειας Λαβίδα.

Το άυλο αυτό περιουσιακό στοιχείο θα εξαγοραστεί από τη Lavipharm, έχοντας αποτιμηθεί η αξία του με βάση τις μελλοντικές, προσδοκώμενες οικονομικές επιδόσεις, όχι για 3-4 χρόνια, αλλά σε βάθος 23 ετών…

Δηλαδή μέχρι και το 2044.

Κατόπιν όλων αυτών, μέσω των οποίων αναδύεται η αίσθηση της «δημιουργικής λογιστικής», προέκυψαν ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τίμημα: Στην πρώτη περίπτωση λογίζεται ως αντίτιμο το ποσό των 34 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη λαμβάνεται υπόψη η συμφωνία με βάση την οποία:

Η Lavipharm θα δίνει για 15 χρόνια στη Λουξεμβουργιανή εταιρεία της οικογένειας Λαβίδα  (Lavipharm Group Holding S.A) το 10% επί των καθαρών εσόδων στην Ιταλία και το 5% επί των εσόδων στον υπόλοιπο κόσμο (πλην ΗΠΑ).

Η παρούσα αξία του μεταβλητού αυτού ποσού έχει εκτιμηθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή η αποτίμηση ανέρχεται στα 42,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 12,1 φορές τα προσδοκώμενα για εφέτος Ebitda των 3,5 εκατ. ευρώ.

Περί της δίκαιης και εύλογης αξίας έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Audit Services. …

Η οποία όμως δηλώνει ορθά-κοφτά μεταξύ των άλλων ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υποχρέωση, σε περίπτωση που κάποια πληροφορία ή γεγονός που παρουσιάζεται στην έκθεση αποδειχθεί ανακριβής, λανθασμένη ή παραπλανητική… Προσθέτει επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε υποκειμενικές κρίσεις που ενδέχεται να μεταβληθούν στο μέλλον…

Όπως και να ’χει με τη συναλλαγή αυτή η οικογένεια Λαβίδα δεν βάζει μετρητά στην ΑΜΚ αφού εισφέρει το περιουσιακό της στοιχείο των 34 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τα βάλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή οι νέοι που θα θελήσουν να πάρουν τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα. Από τη στιγμή βεβαίως που θα πιστέψουν στο όραμα των μελλοντικών υπεραξιών.

Τι πιστεύει η Διοίκηση και τα ανοικτά ερωτήματα

Πηγές της Διοίκησης θεωρούν ότι με το διαδερμικό επίθεμα  Catapresan, κατά της αρτηριακής πίεσης, θα έρθουν σημαντικά έσοδα στα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας παραπάνω από εκείνα που τώρα τιμολογούνται με βάση την παρουσία μόνο στην αγορά της Ιταλίας.

Διότι όπως αναφέρεται θα υπάρξει αρχικά μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους για το προϊόν, που έχει πετύχει ήδη μεγάλη αποθεματοποίηση και από το 20024 η παραγωγική  βάση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα θα υπάρξει ένταση των προωθητικών ενεργειών που ήταν εν υπνώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα επιδιωχθεί και η κυκλοφορία του σε άλλη μεγάλη χώρα της Ε.Ε, πριν από την είσοδό του στη ελληνική αγορά.

Με στόχο και την είσοδό του και σε άλλες χώρες. Σε συνδυασμό με τα 7 νέα υπό ανάπτυξη προϊόντα και τη συνεργασία με τη Zentiva στην Ελλάδα, ο στόχος της Lavipharm είναι να φτάσει σε Ebitda 10,5 εκατ. ευρώ το 2024 (από 6,2 εκατ. πέρσι) και 18,5 εκατ. ευρώ το 2026.

Αν τα μεγέθη αυτά επιτευχθούν είναι εμφανές ότι θα δώσουν ώθηση και στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Καθότι με την κεφαλαιακή αύξηση, τα πέραν των 34 εκατ. ευρώ (24 εκατ.) θα πάνε για την αναβάθμιση των υποδομών της εταιρείας, την αγορά εξοπλισμού και στη κάλυψη των δαπανών ανάπτυξης σε ορίζοντα τριετίας.

 

Σαφώς και τα αναπάντητα ερωτήματα για όλα αυτά είναι αρκετά. Ξεχωρίζουν δύο:

Αφού η εταιρεία των βασικών μετόχων είχε τέτοιες δυνατότητες, γιατί ο «πατριάρχης» Αθανάσιος Λαβίδας δεν χρησιμοποίησε νωρίτερα το «χαρτί» της, έτσι ώστε να πετύχει την ολική ανάταξη της Lavipharm;

Και τo δεύτερο: Η εισηγμένη που πέρσι είχε 6,2 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 8,5 εκατ. ευρώ. Το άυλο περιουσιακό στοιχείο που θα αγοραστεί τιμολογείται στα 34+8,5 εκατ. ευρώ. Τι απ’ τα δύο είναι κραυγαλέο λάθος;

Με την ΑΜΚ των 58 εκατ. ευρώ πάντως, η Lavipharm θα σβήσει τα αρνητικά ίδια (8 εκατ. ευρώ στο εφετινό πρώτο εξάμηνο) θα βγει από την επιτήρηση και θα μπορέσει να ελπίζει για το καλύτερο. Τουλάχιστον θεωρητικά…

Διαβάστε επίσης:

Lavipharm: Γιατί άναψε φωτιές η μεγάλη ΑΜΚ – Η συντριβή της μετοχής, η οικογένεια Λαβίδα και οι προβλέψεις μέχρι το… 2044