ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Εν αναμονή του ενημερωτικού δελτίου τελεί η αγορά μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Lavipharm στις 30/8 για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 58 εκατ. Ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας εκτιμάται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Πηγές από την Κεφαλαιαγορά αναφέρουν ότι αν και το ενημερωτικό έχει αποσταλεί από την εταιρεία, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία της εξέτασής του. Αν και η αγορά, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη εξέλιξη από την άλλη σύμφωνα με τον Τηλέμαχο Λαβίδα είναι η μόνη λύση για να αρχίσει επιτέλους η εταιρεία να επιβραβεύει τους μετόχους της μέσα από τις διανομές μερισμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το φάρμακο (σύνολο δικαιωμάτων παραγωγής, πώλησης και διανομής του διαδερμικού επιθέματος κλονιδίνης στην Ιταλία με την εμπορική ονομασία CATAPRESAN προοριζόμενου για την αντιμετώπιση της υπέρτασης) που θα εισφέρουν οι βασικοί μέτοχοι έναντι 34 εκατ. ευρώ, κυκλοφορεί στην Ιταλία με γνωστά αποτελέσματα και χωρίς να αναμένεται ανταγωνισμός.
Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα η μετοχή έχει χάσει 64,3% της αξίας της, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας της αγοράς στα σχέδια του Τηλέμαχου Λαβίδα.
Το φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία θα φέρει νούμερα στον ισολογισμό, αλλά η εταιρεία θέλει να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και να επενδύσεις στην έρευνα και αν δεν πάρει τα 24 εκατ. ευρώ, ο σχεδιασμός θα καθυστερήσει.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021 τα EBITDA ήταν στα 6,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το 2020 και άφησαν καλό κέρδος στην τελική γραμμή (1,72 εκατ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια εξυπηρετούνται χωρίς κάποιο θέμα και μάλιστα στην υπόθεση ότι το 2023 παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, μαζί με τα EBITDA του φαρμάκου από την Ιταλία (3,3 εκατ. ευρώ) θα φτάσουν τα 9,5 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2021 ήταν στα 34,8 εκατ. ευρώ επομένως ο δείκτης Net Debt/EBITDA το 2023 θα είναι 3,6 φορές.
Το διαδερμικό φάρμακο κυκλοφορεί ήδη με επιτυχία στην Ιταλία και με όλες τις άδειες και υπάρχουν προοπτικές για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αν αυτό γίνει τα επόμενα χρόνια, για παράδειγμα, σε 3 χώρες τότε τα EBITDA μπορεί να εκτοξευτούν.
Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται κάποιες συνεργασίες που έχει η εταιρεία με την Zentiva για είσοδο γενόσημων στην ελληνική αγορά, ή η ανάπτυξη άλλων διαδερμικών και η κυκλοφορία τους.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης πάντως ακόμα και αν καλυφθεί μόνο κατά 34 εκατ. ευρώ, η μετοχή βγαίνει από την επιτήρηση και θα έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Citi: Σενάρια για πτώση 20-30% στις αγορές μετοχών παγκοσμίως
Έτσι ο Γιάννος Κοντόπουλος «ψήνει» τους ξένους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικές μετοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike