• ΑΓΟΡΕΣ

    Lamda Development: Οι αναλυτές βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Υψηλά περιθώρια ανοδικής κίνησης για τη μετοχή της Lamda Development προσδοκούν οι Pantelakis και Euroxx Securities.

    H Pantelakis Securities και ο Σπύρος Τσανγκαλάκης επισημαίνουν για τη Lamda Development το θετικό EBITDA του Ελληνικού για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα 35,3 εκατ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά έσοδα του Ελληνικού συσσωρεύονται σε 672 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου, μειώνοντας τον κίνδυνο εκτέλεσης του έργου. Η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight) και η τιμή στόχος τα 11 ευρώ.

    Η καθαρή αξία ενεργητικού στο τέλος Μαρτίου παρέμεινε αμετάβλητη σε €8,04 ανά μετοχή από €8,02 για το 2023, μετά την προσαρμογή για τις 3,68 εκατ. ίδιες μετοχές (δηλ. περίπου 2,1% του συνόλου των μετοχών), υποδεικνύοντας έναν δείκτη αποτίμησης τιμής προς καθαρή αξία (P/NAV) στις 0,8 φορές.

    «Ξεκινώντας καλά το 2024, τα EBITDA του ομίλου Lamda το α’ τρίμηνο (χωρίς αναπροσαρμογές) σημείωσαν άλμα 4,3 φορές σε ετήσια βάση στα €35,3 εκατ. (6% καλύτερα), χάρη στα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες που σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό στις επιδόσεις τους. Ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η θετική μεταβολή του EBITDA ύψους 27,1 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η Lamda ανακοίνωσε ένα μικρό, αλλά πολύ ευπρόσδεκτο, καθαρό κέρδος 0,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 21,4 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν», υπογραμμίζει ο Τσανγκαλάκης.

    «Το Ελληνικό παρέμεινε θετικό ως προς τα EBITDA για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της τεράστιας αύξησης των εσόδων κατά 4,5 φορές σε ετήσια βάση σε 92,5 εκατ. ευρώ, με 15,5 εκατ. ευρώ EBITDA (χωρίς ανατιμήσεις) από ζημιές 11,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, υπερβαίνοντας κατά 10% την πρόβλεψή μας για €14 εκατ.

    Η πώληση του οικοπέδου για τον πύργο μικτής χρήσης πρόσθεσε 39 εκατ. ευρώ στην πρώτη γραμμή, διαδραματίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των εσόδων του Ελληνικού το α’ τρίμηνο», συνεχίζει ο αναλυτής.

    «Τα EBITDA λιανικής αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στο ιστορικό υψηλό των €22,5 εκατ. παρά την περσινή άνοδο του 20%, δηλαδή χωρίς το Designer Outlet Athens (DOA).

    Στην πραγματικότητα, το τελευταίο παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση EBITDA μεταξύ των εμπορικών κέντρων της Lamda, σημειώνοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση στα €2,7 εκατ.

    Σε σχεδόν ισότιμη βάση, το Golden Hall σημείωσε έντονη αύξηση EBITDA κατά 11% σε ετήσια βάση στα 6 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις μας κατά 5%, με το Med Cosmos να σημειώνει επίσης καλές επιδόσεις, αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση στα €5,5 εκατ.

    Από την άλλη πλευρά, τα EBITDA του The Mall Athens αυξήθηκαν μόλις 2% σε ετήσια βάση στα €8,4 εκατ. (μικρή αστοχία), κυρίως λόγω ιδιαίτερα δύσκολων συγκρίσεων (+26% το α’ τρίμηνο πέρυσι).

    Εστιάζοντας στον επιχειρηματικό τομέα των μαρίνων, το EBITDA του α’ τριμήνου ενισχύθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα €4,6 εκατ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη κατά 8%, με τον Φλοίσβο (+18% σε ετήσια βάση) να ξεπερνά τον Άγιο Κοσμά (+6% σε ετήσια βάση) με σαφή διαφορά», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    H Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά ξεκινάνε την κάλυψη της Lamda Development με αξιολόγηση overweight και τιμή-στόχο στα 10 ευρώ ανά μετοχή, με προοπτική ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.

    Οι μετοχές της Lamda Development έχουν μακροπρόθεσμα υποαποδώσει έναντι του Γενικού δείκτη του ΧΑ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό σημείο εισόδου για τους επενδυτές για να αποκτήσουν έκθεση στο Ελληνικό, ένα έργο με σημαντική κρυμμένη αξία και στα Lamda Malls, ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο στην ελληνική αγορά.

    «Η πορεία θα είναι ανοδική από ένα έργο παρεξηγημένο. Η Lamda Development έχει βγει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών τα τελευταία 2-3 χρόνια λόγω του υψηλού κινδύνου εκτέλεσης στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί μια ισχυρή ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή ένα έργο που είναι σε καλή εξέλιξη, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενο, με ανοδικό κίνδυνο στις τιμές πώλησης, με σταθερό ιστορικό παράδοσης μέχρι σήμερα και ένα κατώτατο όριο αποτίμησης που αποδεικνύεται από πρόσφατες πωλήσεις οικοπέδων.

    Εκτιμούμε την αξία των ιδίων κεφαλαίων του Ελληνικού σε περίπου 1 δισ. ευρώ, με παραδοχές 10% και 25% κάτω από τις προβλέψεις για τη Φάση 1 και τη Φάση 2, αντίστοιχα», εξηγούν οι αναλυτές της Euroxx Χρηματιστηριακής.

    «Τα εμπορικά κέντρα Lamda είναι ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο. Η καθαρή αξία της επιχείρησης εμπορικών κέντρων βρίσκεται σήμερα σε 925 εκατ. ευρώ με τα λειτουργικά εμπορικά κέντρα να ανέρχονται σε 610 εκατ. ευρώ.

    Η Lamda διαθέτει μια ισχυρή ανταγωνιστική θέση με υψηλούς φραγμούς εισόδου. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της αύξησης της καθαρής θέσης, της δυνατότητας για συμπίεση των αποδόσεων και την κυρίαρχη θέση στην αγορά καθιστά τη Lamda Malls ένα πολύ ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο», καταλήγει το δίδυμο της Euroxx Χρηματιστηριακής.

    Διαβάστε επίσης

    Pantelakis Securities για Lamda Development: Σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

    Ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές για τις κατοικίες στο Ελληνικό

    Ελληνικό: Εισπράξεις 670 εκατομμυρίων για τη Lamda έως τέλος Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ