ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάτι που θα γίνει μόνο με τη συνδρομή του τραπεζικού τομέα, αφού η μόχλευση των κεφαλαίων αυτών θα περάσει μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ του συνόλου των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, θα λειτουργήσουν ως «μαγιά» για να ενεργοποιηθούν επενδυτές και κεφάλαια φτάνοντας να δημιουργήσουν επενδύσεις διπλάσιας αξίας. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για κάθε 1 ευρώ που θα βγαίνει από το Ταμείο θα πρέπει να υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (και τις τράπεζες) άλλο ένα ευρώ διαθέσιμο. Αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση λειτουργίας του σκέλους των δανείων.
Ο δεύτερος αφορά τη συμβολή του σκέλους των δανείων για επενδύσεις στα κέρδη του ΑΕΠ. Στην εκτιμώμενη αύξηση κατά 7% του εθνικού μας προϊόντος μέχρι και το 2026, τα δάνεια που θα δοθούν για επενδύσεις συμβάλλουν με ποσοστό κοντά στο 3%.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
– H μέγιστη χρηματοδότηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
– Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς κρατικές εγγυήσεις
– Η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών κατανέμεται τουλάχιστον 30% τράπεζες και διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί και 20% ιδιώτες επενδυτές 20%, και
– Η χρηματοδότηση θα αφορά μόνο σε επιλέξιμα έργα, στους τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης, Ψηφιακής Μετάβασης, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και τη μεγέθυνση επιχειρήσεων μέσω Συγχωνεύσεων, Εξαγορών και Συνεργασιών.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν αρχίσει να περνούν στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς και την επικείμενης αύξησης της Alpha Bank τα δεδομένα αλλάζουν με τα νέα κεφάλαια να φέρνουν ανατροπές, επανακαθορίζοντας τις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Η Eurobank θα καταφέρει να συντηρήσει την χρηματιστηριακή της αποτίμηση και το βασικό σενάριο θέλει… ότι η πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις θα διατηρηθεί με πλεονεκτήματα τα κέρδη, τα έσοδα από το εξωτερικό σχεδόν 180 με 200 εκατ., τα ακίνητα περίπου 120 εκατ αλλά και την προοπτική αποεπένδυσης του 1,34% του ΤΧΣ καθώς και της εμφάνισης διεθνών funds που θα ήθελαν να αγοράσουν ποσοστό συμμετοχής.
Η μεγάλη μάχη δίνεται για την δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank ενώ στην τέταρτη θέση θα βρεθεί η Πειραιώς.
Η Alpha Βank βραχυπρόθεσμα ίσως προηγηθεί με την υποστήριξη της αύξησης των 800 εκατ. αλλά δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση η Εθνική Τράπεζα να βρεθεί στη δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, λόγω πιο καθαρού ισολογισμού και κρυφών δυνάμεων ως προς τα έσοδα.
Η Πειραιώς στα 2 δισ. κινείται εντός του εύρους της δίκαιης της τιμής άπαξ και ακόμη βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων και εξυγίανσης.
Το τελικό συμπέρασμα θα κριθεί από την περαιτέρω συγκέντρωση κεφαλαίων αλλά και της εξυγίανσης και της δυναμικότητας των ισολογισμών των τραπεζών.
H κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει ανέβει στα 2,4 δις. ευρώ, της Alpha έχει υποχωρήσει στο 1,6 δις. ευρώ και της Eurobank έχει αυξηθεί στα 3,16 δις. κατέχοντας πλέον την πρώτη θέση, ενώ ταυτόχρονα έχει ενταχθεί στον MSCI.
Σημειωτέον, ότι από την αρχή του χρόνου, η Eurobank εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με άνοδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ, με σχεδόν 45%. Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.
Διαβάστε επίσης
-Φωκίων Καραβίας: Πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τη Eurobank
-Σταϊκούρας σε Eurogroup: Να αναμορφώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας
-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί με το ΕΣΠΑ έρχονται 100 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ