Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

«Κουτσουρεμένη» η διόρθωση στη Wall Street μετά το διήμερο sell-off, οριακή πτώση για τον Dow Jones

Wall Street

Με ήπιες διακυμάνσεις έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν τη διακοπή για την εορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, καθώς το αρνητικό κλίμα έκανε ξανά την εμφάνισή του κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, «εξαϋλώνοντας» το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κερδών, κυρίως για τον Dow Jones και τον S&P 500 και λιγότερο για τον Nasdaq. Μάλιστα, ο Dow Jones πέρασε οριακά σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με την Τρίτη, μόλις στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης!

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 24.464,69 σημειώνοντας οριακή πτώση 0,95 μονάδων. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, 15 έκλεισαν με άνοδο και 15 με πτώση. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Nike (+1,70%), Microsoft (+1,38%) και Caterpillar (+1,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι  Pfizer (-0,92%), Coca-Cola (-1,33%) και Johnson & Johnson (-3,05%).  Η μετοχή της Apple, η οποία ταλαιπώρησε την αγορά τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφερε ούτε την Τετάρτη να ανακάμψει υποχωρώντας κατά 0,11%, ενώ  απώλειες 0,12% κατέγραψε και η μετοχή της Boeing.

Αντίθετα, ο S&P 500, βρίσκοντας ώθηση από τις μετοχές ενέργειας,  έκλεισε στις 2.649,93 μονάδες με κέρδη 0,30%, ενώ ο Nasdaq, που είδε τις τεχνολογικές μετοχές να ανακάμπτουν, έκλεισε στις 6.972,25 με άνοδο 0,92%.

To ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο γύρω από τις τεχνολογικές μετοχές αλλά και τα νέα για τις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Άλλωστε, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε την Τετάρτη καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% το 2019, από 3,7% στην έκθεση του περασμένου Μαΐου, την ώρα που παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.

Αντίθετα, τα θετικά νέα ήρθαν από την αγορά πετρελαίου. Μετά το νέο sell-off της Τρίτης, όταν και το αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά 6,6%, την Τετάρτη η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου έκλεισε στο +2,3% και τα 54,63 δολάρια το βαρέλι, μακριά ωστόσο από το υψηλό ημέρας, λόγω των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία αυξήθηκαν για 9η συνεχόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά έδειξαν υποχώρηση κατά 4,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2017. Παράλληλα, οι παραγγελίες στην κατηγορία των αεροσκαφών υποχώρησαν 21,4% τον Οκτώβριο. Από την αγορά εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 224.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου.

Αντίθετα με τη Wall Street, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, έχοντας προεξοφλήσει την απόρριψη της Κομισόν στο προϋπολογισμό της Ιταλίας, με τις ιταλικές τράπεζες μάλιστα να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας, λόγω της ελπίδας που έδωσαν δημοσιεύματα για πιθανή αναθεώρηση των σχεδίων της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 355,07 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,61%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στο +1,03% και ο βρετανικός FTSE 100 στο +1,47%. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στο +1,41% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στο +1,06%.