ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για τους… ιδιώτες Έλληνες επενδυτές. Ένα αξιοσημείωτο κομμάτι των οποίων, στρέφει τα νώτα του στο χρηματιστήριο της Αθήνας και αναζητά την… τύχη του στις διεθνείς αγορές. Γεγονός που το τελευταίο χρονικό διάστημα παίρνει ολοένα και ευρύτερες διαστάσεις.
Όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, προερχόμενες από χρηματιστηριακά γραφεία της πρωτεύουσας, τα οποία διαθέτουν μεγάλο πελατολόγιο, η αύξηση του ενδιαφέροντος για ξένες μετοχές είναι κατακόρυφη. Σε σημείο του να συνιστά ένα ιδιότυπο «κύμα» επενδυτικής μετανάστευσης των Ελλήνων «παικτών»… Με μακράν κορυφαίο προορισμό την αμερικανική Wall Street.
Αν μη τι άλλο, οι τάσεις αυτές έρχονται να σηματοδοτήσουν άλλη μία παράμετρο δοκιμασίας για τον ελληνικό «ναό» του χρήματος. Καθώς οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις τάξεις των εγχώριων επενδυτών, λειτουργούν διαβρωτικά για τη συναλλακτική δραστηριότητα. Η οποία έτσι κι αλλιώς δεν διεκδικεί δάφνες, παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών της αγοράς να «ξυπνήσουν» τους επί μακρόν «κοιμώμενους», χρηματιστηριακούς «κωδικούς».
Ομαδοποιώντας τα όσα αναφέρουν ορισμένοι από τους brokers χρηματιστηριακών εταιρειών, το στίγμα των εξελίξεων έχει ως εξής: « Έως και πριν από λίγους μήνες το ενδιαφέρον για τις ξένες αγορές αφορούσε λιγοστούς πελάτες, που είχαν όμως υψηλό βαθμό εξοικείωσης με την ποικιλία των επενδυτικών προϊόντων που εκείνες προσφέρουν. Από τον περσινό Μάρτιο που η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της, η εικόνα άρχισε βαθμιαία να αλλάζει. Οι ενδιαφερόμενοι για κινήσεις στο εξωτερικό πολλαπλασιάστηκαν, καθώς οι διεθνείς αγορές ξαναμπήκαν γρήγορα σε ανοδική τροχιά, με τη Wall Street να κλέβει την παράσταση στις αποδόσεις.
Σε αντίθεση με την αρνητική πορεία των ελληνικού χρηματιστηρίου και τις συγκριτικά λιγοστές μετοχές που διαθέτουν τα ποιοτικότερα στοιχεία αξιολόγησης. « Μα τι να κάνουμε εδώ; «Φορτωνόμαστε» συνέχεια ζημιές, όταν έξω γίνεται πάρτι» ήταν και συνεχίζει να είναι το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο ερώτημα για αρκετούς επενδυτές… Τώρα πιά ασχολούμαστε περισσότερο με εκείνους που θέλουν να «παίξουν» έξω, παρά με αυτούς που κοιτάζουν την Ελληνική αγορά. Επί καθημερινής βάσεως δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα, που κατά κύριο λόγο αφορούν το αμερικανικό χρηματιστήριο. Zητούν πληροφορίες για μετοχές, αλλά και για ΕTFs που φαίνεται να είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, το ενδιαφέρον έχει τώρα διαχυθεί. Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και πελάτες με χαμηλότερο βαθμό εξοικείωσης στα ξένα χρηματιστήρια. Πλέον, ακόμη και από την επαρχία τα τηλέφωνα που δεχόμαστε είναι πολλά…»
Τι ποσοστό παίζει έξω και τι γίνεται με τις πλατφόρμες
Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα και σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη συμμετοχή σε διεθνείς αγορές, φαίνεται ότι ο βαθμός ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιδιωτών Ελλήνων έχει αυξηθεί αλματωδώς. Από εκεί όπου οι ξένες μετοχές και η Wall Street είχαν απήχηση στο 20% των ενεργών πελατών τους, τώρα έχει φτάσει στα επίπεδα του 40% και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο…
Αρκετοί από εκείνους που αποφασίζουν «να παίξουν έξω» είναι νεαρότερης ηλικίας επενδυτές. Οι περισσότεροι οι εξ αυτών διαθέτουν μετοχικές θέσεις στην ελληνική αγορά, αλλά για τις νέες κινήσεις τους χρησιμοποιούν «φρέσκα» επενδυτικά κεφάλαια, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που ρευστοποιούν ελληνικές μετοχές για να πάρουν ξένων εταιρειών.
Την ίδια στιγμή όμως ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζουν και οι συναλλαγές στις διεθνείς αγορές, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που παρακάμπτουν τη μεσολάβηση των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κινήσεις αυτές αφορούν ακόμη νεαρότερης ηλικίας Έλληνες, που αποφασίζουν να «στοιχηματίσουν» σε ξένες μετοχές, με όχι κατ’ ανάγκην μεγάλα κεφάλαια.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την τηλεργασία, πολλοί φαίνεται να είναι εκείνοι που ανακάλυψαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών και με «οδηγό» τις συζητήσεις που γίνονται στα social media,έχουν αποφασίσει να κάνουν πράξεις, κυρίως σε αμερικανικές μετοχές. Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους πλατφόρμες είναι εύκολη και απλή (με την παράθεση των στοιχείων του εντολέα και τον τραπεζικό λογαριασμό των συναλλαγών) ενώ το συνεπαγόμενο κόστος των προμηθειών είναι σε μηδενικά επίπεδα… Όταν για να κάνει κάποιος πράξεις στην ελληνική αγορά μέσω χρηματιστηριακής, το κόστος (εισόδου-εξόδου) είναι 1% και όταν πρόκειται για την αμερικανική το κόστος ανεβαίνει στο 1,5%.
Πάντως αυτή τη στιγμή, φαίνεται να κινούνται σε ιστορικά υψηλά οι συναλλαγές που κάνουν οι Έλληνες, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές…
Άδειασαν από μετοχές 14.150 ηλεκτρονικές μερίδες.
Στο διάστημα των 10 μηνών που μεσολάβησαν από την αρχή του περσινού Μαρτίου έως τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, άδειασαν από μετοχές 14.150 ηλεκτρονικές μερίδες ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών. Εξ αυτών οι 12.709 έσβησαν από το χρηματιστηριακό χάρτη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2020…
Σε απόλυτα νούμερα οι «κωδικοί» των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών που είχαν έστω μία μετοχή εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ήταν 542.389 στα τέλη Φεβρουαρίου της περσινής χρονιάς. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους υποχώρησε στους 540.943, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου οι «κωδικοί» που είχαν μετοχές περιορίστηκαν στους 528.234. Σε σημαντικό βαθμό η πρόσφατη ένταση στο…κλείσιμο ηλεκτρονικών μερίδων, αποδίδεται στη διαγραφή πέντε εταιρειών, που ήταν επί μακρόν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο στο χρονικό διάστημα των 10 μηνών, στο χρηματιστήριο άνοιξαν και…10.974 νέοι «κωδικοί». Χωρίς να είναι γνωστοί το πόσοι από αυτούς μπορεί να προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε μετοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των ηλεκτρονικών μερίδων που έκλεισαν είναι μεγαλύτερος από τις 14.150. Ανάλογα με το πόσες νέες μερίδες μπήκαν στο μετοχικό «παιχνίδι».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, ότι από το σύνολο των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών που εξακολουθούν να κατέχουν μετοχές, μόνο οι… 4-5 στους 100 κάνουν έστω μία πράξη το μήνα (αγορά ή πώληση). Οι υπόλοιποι 95 στους 100 παραμένουν σε επενδυτικό λήθαργο.
Πάντως από τους λιγοστούς, ενεργούς Έλληνες ιδιώτες, που πραγματοποιούν περί το 27% του ημερήσιου συναλλακτικού τζίρου, προήλθαν καθαρές εισροές 130 εκατ. ευρώ, στο διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς. Στο 10μηνο αυτό οι ξένοι «παίκτες» (ως συνολική έκφραση) είχαν καθαρές εκροές περίπου μισού δις ευρώ, από τις ελληνικές μετοχές. Με τις πωλήσεις να απορροφώνται από το ελληνικό στοιχείο ( εταιρείες, θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες).
Είναι αυταπόδεικτο ότι το παρατηρούμενο «κύμα» μετανάστευσης των Ελλήνων επενδυτών, στερεί από το χρηματιστήριο κεφάλαια ικανά να το αναζωογονήσουν. Και σαφώς το να μπορεί η ελληνική αγορά να προσελκύσει νέες δυνάμεις, συνιστά ένα σήμαντρο κινδύνου. Ακόμη κι αν αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καθορίζει τη μελλοντική πορεία των ελληνικών μετοχών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έρευνα-σοκ για τους παιδοβιαστές στη Βρετανία: 41 πόλεις, 76 συμμορίες, 155 κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους
- Συρία: Οι υπηρεσίες πληροφοριών απέτρεψαν βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε τέμενος
- Λακωνία: Φωτιά σε δασική έκταση
- Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη στο επίκεντρο της σύσκεψης του με τους Περιφερειάρχες