Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη σε κάθε γωνιά της αγοράς ομολόγων μετά την «πρόωρη» εκπυρσοκρότηση του μπαζούκα της Fed

Jerome Powell, Fed

Jerome Powell, Fed

Σε χαμηλά ρεκόρ υποχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι αποδόσεις των ομολόγων, από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος να βγαίνουν κερδισμένοι από το ευμετάβλητο μείγμα που συνθέτουν αφενός μεν ο φόβος για την εξάπλωση του κορονοϊού αφετέρου δε η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων μετά την υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων σε… αχαρτογράφητα νερά.

Κέρδη και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να κινείται στο επίπεδο του 1,155%.

Ο παράγοντας που φαίνεται να οδηγεί στην άνοδο της αγοράς ομολόγων και δη των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, μετά την αιφνιδιαστική όσο και αποφασιστική κίνηση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, να μειώσει μεμιάς τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το ράλι επεκτάθηκε γρήγορα στην Ευρώπη με την απόδοση του βρετανικού 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλό ρεκόρ, με την προσδοκία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει και αυτή το παράδειγμα της Fed και θα μειώσει τα επιτόκια μέσα στον μήνα.

Της ανόδου στην Ευρωζώνη ηγούνταν τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν τώρα περισσότερο στην πιθανότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χαλάρωση αυτή, αν δεν πάρει τη μορφή μείωσης των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανό να είναι μια αύξηση του QE, να αποφασιστεί δηλαδή να δοθούν περισσότερα χρήματα για αγορές ομολόγων, όπως και να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Capital Economics, για παράδειγμα, η ΕΚΤ, η οποία θα αναγκαστεί και αυτή να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, είναι πιθανό να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης και να προχωρήσει σε αλλαγές για τις πράξεις TLTRO στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνεδρίασή της. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κινηθεί και νωρίτερα αν, για παράδειγμα, σημειωθούν περαιτέρω μεγάλες κινήσεις στις αγορές.