Πολλές πτυχές της συμπεριφοράς των αγορών αυτήν την περίοδο είναι μη υγιείς και αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια μελλοντικών προβλημάτων, αναφέρει σε έκθεσή της για το «επενδυτικό έτος 2018» η Kepler Cheuvreux.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Kepler Cheuvreux στην ανάλυση «The Trouble in 2018», το ερχόμενο έτος θα δούμε, λογικά, να επιστρέφει η μεταβλητότητα και οι χαμηλές αποδόσεις σε ό,τι αφορά τα επισφαλή assets, ενώ βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η κυκλική επιβράδυνση, η αντιστροφή των τάσεων στην αγορά εμπορευμάτων και η επιδείνωση της σχέση ανάπτυξης – πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η πραγματική διόρθωση θα ξεκινήσει από το Νέο Έτος, ενώ ο μοναδικός καταλύτης που φαίνεται να υπάρχει για το 2018 θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

Το μοναδικό σημαντικό κομμάτι του χρηματιστηριακού κόσμου που δεν έχει βιώσει μέχρι στιγμής ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών είναι η κατηγορία των μετοχών ανάπτυξης της υψηλής κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών θα επεκταθούν και στις μετοχές αυτές, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Μία από τις μη υγιείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, συμπεριφορές των αγορών είναι ο βαθμός στον οποίο οι μεγάλες αγορές ομολόγων αγνοούν την κυκλική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου έχει ανακοπεί και οι αναλυτές της Kepler Cheuvreux εκτιμούν ότι το 2017 θα κορυφωθεί με αδυναμία του δολαρίου, ενώ για το επόμενο διάστημα αναμένουν ενίσχυση τόσο του ευρώ όσο και του γεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Προβλέψεις

Οι αναλυτές παρουσιάζουν τρεις προτάσεις για το 2018.

Η πρώτη είναι ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά κυκλικής επιβράδυνσης, η οποία, ωστόσο, δεν αποτελεί λόγο μεγάλης ανησυχίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα σηματοδοτήσουν, λογικά, μια κλιμάκωση για τα κυκλικά assets και τα εμπορεύματα, η οποία θα φέρει την κορύφωση του ανοδικού momentum του παγκόσμιου κύκλου παραγωγής και εμπορικών συναλλαγών που άρχισε το 2016. Μια τέτοια αντιστροφή τάσης, ακόμη κι αν είναι ήπια, έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, σημειώνουν.

Η δεύτερη πρόταση είναι ότι το 2018 θα είναι χρονιά υποαπόδοσης για τα εμπορεύματα και τα υλικά assets, με μερική εξαίρεση τα μη κυκλικά τρόφιμα και τα λεγόμενα soft commodities (π.χ. τον καφέ, τη ζάχαρη, το κακάο, τα δημητριακά κοκ.). Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των καταναλωτκών assets ειδικά στην Ευρώπη.

Η τρίτη πρόταση είναι ότι η σχέση ανάπτυξης και πληθωρισμού θα επιδεινωθεί. Η κυκλική ανάπτυξη επιβραδύνεται το 2018, αλλά ο κυκλικά τροφοδοτούμενος πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί, έστω και συγκρατημένα. Αυτό υποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η μακροοικονομική στήριξη στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές έχει ουσιαστικά εξαντληθεί. Το 2018 θα καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση στην αθροιστική αξία των assets που βρίσκονται στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών.

Συμπερασματικά, το 2018 δεν θα είναι το τέλος της ανοδικής αγοράς (bull market) των επισφαλών επενδύσεων που επικράτησε μετά το 2008 με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών, για τον απλό λόγο ότι η διαδικασία επιστροφής της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, το 2018 αναμένεται επιστροφή της μεταβλητότητας και χαμηλές αποδόσεις για τα επισφαλή assets.

Οι επενδυτές δεν πρέπει να αναμένουν αποδόσεις κεφαλαίων στις μεγάλες αγορές υψηλότερες από ενα 5%-8%, ενώ σε πολλές αγορές το επίπεδο αυτό μπορεί να είναι ήδη πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι προβλέπουν για το 2018 Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan, Citigroup

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deutsche Bank: Τι θα φέρει για τους επενδυτές το 2018