Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει την τελευταία ώρα η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Ελληνικού Δημοσίου, υποχωρώντας κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε πριν από λίγο στο 0,96%, ακολουθώντας σταθερά πτωτική τροχιά, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές απέναντι στους ελληνικούς τίτλους. Θετικό κλίμα που επιβεβαίωσε και η τελευταία έκθεση της HSBC, η οποία, ακολουθώντας τα βήματα των Societe Generale και Citigroup, προέβλεψε μάλιστα περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, αλλά και πιθανή νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, το πιθανότερο με 10ετές ομόλογο (αν και δεν αποκλείει και την 7ετία), καθώς οι ευνοϊκές για τα ελληνικά ομόλογα συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά μπορούν να λειτουργήσουν ευνοϊκά και για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.

Την ούτως ή άλλως πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων ενίσχυσαν σημαντικά και η θετική «ετυμηγορία» της Fitch για την ελληνική οικονομία, καθώς και η προσδοκία αναβάθμισης και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, αλλά και η δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ. Εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει και αυτή στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Την ίδια ώρα, η απόδοση της ελληνικής 5ετίας διαμορφώνεται στο 0,309%, σημειώνοντας επίσης σημαντική υποχώρηση.

Όπως ανέφεραν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της HSBC, μπορεί η «μεγάλη κίνηση» να έχει τελειώσει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αξία στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, η οποία έχει πλέον «ομαλοποιηθεί»

Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι η Ελλάδα καταφέρνει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα 4%, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει σήμερα να αναχρηματοδοτεί σε βιώσιμα επίπεδα της υποχρεώσεις της, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, όπως φάνηκε και από τη ζήτηση που προσέλκυσε η πρόσφατη έκδοση 15ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η επόμενη έκδοση θα είναι 10ετούς τίτλου προκειμένου να ακολουθήσει άλλη μία πρόωρη πληρωμή δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.