Η ριψοκίνδυνη επενδύτρια Κάθι Γουντ κατέρρευσε το 2022, εξαιτίας του sell off στις μετοχές τεχνολογίας. Κι ενώ ο πανικός κυρίευσε τους επενδυτές, όσοι επένδυσαν στο «όραμα» της Γουντ, παρέμειναν πιστοί παρά τη βουτιά 70% της απόδοσης του fund της.

Όπως αναφέρουν οι FT,  το Ark Investment Management της Κάθι Γουντ έχει κερδίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες τα τελευταία εννέα χρόνια από την ίδρυσή της, αν και την ίδια χρονική περίοδο κατάφερε να «εξαλείψει»  σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από μετρητά των επενδυτών της.

1

Πιστοί ακόλουθοι της Γουντ

Οι πιστοί επενδυτές της αποτέλεσαν ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο για τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος είδε τεράστιες εκροές τον περασμένο χρόνο. Και σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 70% των προμηθειών που έχουν πληρώσει οι επενδυτές προέρχεται από την περίοδο που το αμοιβαίο κεφάλαιο βίωσε μια πρωτοφανή πτώση, από τα τέλη του 2021 έως και το τέλος του 2022.

Η ARKK είναι ασυνήθιστα ακριβή – η ετήσια προμήθεια διαχείρισης ύψους 0,75 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων είναι περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο για τα ενεργά διαχειριζόμενα ETF, σύμφωνα με το FactSet.

«Αυτές οι προμήθειες παρείχαν σημαντική στήριξη στη βιωσιμότητα του fund αλλά και της Κάθι Γουντ. Δυστυχώς οι επενδυτές της δεν ήταν τόσο τυχεροί», σχολίασε η Elisabeth Kashner, διευθύντρια παγκόσμιων κεφαλαίων, έρευνας και ανάλυσης στο FactSet.

Βέβαια, νωρίτερα οι πιστοί επενδυτές της είχαν απολαύσει εντυπωσιακές εισροές, μιας και η risky επενδύτρια προχώρησε σε δυνατά στοιχήματα, με επίκεντρο τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας που μέχρι το 2021 μεσουρανούσαν στους δείκτες.

Το ρίσκο βέβαια που έπαιρνε η Κάθι Γουντ, αποτέλεσε αιτία για να δεχθεί σφοδρή κριτική, με πολλούς να μιλάνε για ένα προδιαγεγραμμένο τέλος. Τα στοιχήματά της εστίαζαν σε τεχνολογίες όπως η ρομποτική, η βιοτεχνολογία και η εξερεύνηση του διαστήματος.

Η πτώση

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στην ARKK τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου 2021, όταν το αμοιβαίο κεφάλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 700 τοις εκατό από την έναρξή του, ανεβάζοντας το ενεργητικό του στο ανώτατο όριο των 27,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, ένα αυξανόμενο περιβάλλον επιτοκίων που έπληξε τις μετοχές της ανάπτυξης οδήγησε σε πτώση της αξίας του. Τώρα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία μόλις7,6 δισ. δολαρίων.

Πολλοί επενδυτές μπορεί να έχουν ζημιές τόσο μεγάλες που δεν είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. «Υπάρχει μια κατηγορία επενδυτών που έχει παγιδευτεί», δήλωσε ο Ben Johnson, επικεφαλής λύσεων πελατών της Morningstar στους FT.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπές στις περιουσίες των Billionaires: Ποιος κέρδισε 11 δις και ποιος έχασε 50 δις δολάρια σε δύο ημέρες