• ΑΓΟΡΕΣ

    Κακό ποδαρικό για τις διεθνείς αγορές


    Με το αριστερό άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις κακές συνεδριάσεις της Ασίας, καθώς τα στοιχεία του μεταποιητικού τομέα της Κίνας που δημοσιεύτηκαν χθες τα ξημερώματα, επιβάρυναν εκ νέου την επενδυτική διάθεση και ενίσχυσαν τις ανησυχίες περί παγκόσμιας οικονομικής επιβάρυνσης.

    Ο δείκτης Caixin Manufacturing PMI, που προσφέρει μια συνολική εικόνα της δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς δείκτες, έπεσε στο 49,7 για τον Δεκέμβριο, από το 50,2 του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις κάτω του 50, υποδεικνύουν συρρίκνωση. Τα χρηματιστήρια της Ασίας έπεσαν με τον Hang Seng να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,04%), ενώ το Ιαπωνικό Yen, ένα από τα επενδυτικά “καταφύγια” σε καιρούς αναταραχής, σκαρφάλωσε σε υψηλά 6 μηνών. Ο χρυσός σημειώνει άνοδο της τάξης του +0,52%, ενώ το Crude βυθίζεται κατά -1,85%.

    Οι ευρωαγορές ακολούθησαν το παράδειγμα της Ασίας, ανοίγοντας με εκτεταμένες ζημιές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει μέχρι στιγμής ο Cac 40 με -2,47%, ενώ έντονα πτωτικά κινούνται και όλοι οι δείκτες τις ζώνης, με τον DAX να βρίσκεται στο -1,28%, τον FTSE 100 στο -1,73% τον ΜΙΒ στο -1,77% και τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 στο -0.92%.

    Ενισχυμένες είναι οι απώλειες και στα αμερικανικά ΣΜΕ Μαρτίου, με τους Down Jones, S&P 500 και Nasdaq να χάνουν -1,86%, -2,51% και -1,92% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ