ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από τη Scope Ratings την προηγούμενη εβδομάδα και με τις πιθανότητες αυξημένες να αξιολογήσουν και οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης DBRS, Moody’s, Fitch, S&P τη χώρα σε IG εντός του 2023, οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την αγορά ομολόγων είναι πολύ θετικές.
Η JPMorgan εξηγεί ότι παραμένει “αγοραστής” στα ελληνικά ομόλογα. Τα spreads του πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε στενό εύρος τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρώπης τα spreads εκτός από την Ελλάδα διευρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνει η JPMorgan και η ομάδα Global Rates Strategy των Matteo Mamprin και Aditya Chordia.
«Τα περιφερειακά spreads παραμένουν κοντά στα χαμηλά τους σε σχέση με τις αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους και το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ τα spreads του πυρήνα της ΕΕ παραμένουν κοντά στο ανώτερο άκρο φέτος. Στα τρέχοντα επίπεδα των spreads (περίπου 165 μ.β.) εξακολουθούμε να παραμένουμε τακτικά αρνητικοί για την Ιταλία και προτιμούμε την Ισπανία ή την Ελλάδα με θέσεις υπεραπόδοσης (overweight), καθώς προβλέπουμε στην περιφέρεια απόλυτη σύσφιξη ή σχετική σύσφιξη έναντι της Ιταλίας», εξηγεί το δίδυμο της JPMorgan. .
«Στην Ελλάδα, διατηρούμε τις θέσεις long (αγοράς) στο δεκαετές έναντι της Ιταλίας. Τα πενταετή ελληνικά ομόλογα (GGBs) έχουν υπεραποδώσει σημαντικά σε σχέση με τους ομολόγους τους στην περιφέρεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως συζητήθηκε στην προηγούμενη δημοσίευσή μας, έχουμε κρατήσει, σε γενικές γραμμές, εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι θα διαπραγματεύονται σταθερά στενότερα από την Ιταλία, με διαφορά της τάξεως των 25 μ.β. με 50 μ.β., δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της υψηλής πιθανότητας η Ελλάδα να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα (IG) μέχρι τα τέλη του 2023. Αναμένουμε ότι το spread Ελλάδας-Ιταλίας θα προσεγγίσει πιο κοντά στις -50 μ.β. εν αναμονή της αναβάθμισης σε IG, καθώς πλησιάζουν οι βασικές αναθεωρήσεις των οργανισμών αξιολόγησης κατά το επόμενο διάστημα μηνών», συνεχίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.
Η πρόταση της JPMorgan στους επενδυτές της είναι να διατηρήσουν τη θέση long σε δεκαετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, δηλαδή μια θέση αγοράς 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα λήξεως τον Ιούνιο του 2033 έναντι θέσης πώλησης (short) 9,97 εκατ. ευρώ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων λήξεως το Νοέμβριο του 2033 στις -43,5 μ.β. Το trade, μέχρι στιγμής και από την έναρξη του στις 14 Ιουλίου, αποδίδει 22,3 μ.β.
Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις και συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%. Ο δείκτης χρέους ως προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 160%, με την ανεργία να κινείται χαμηλότερα στο 11,9% αλλά και το εξωτερικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμένει υψηλά αρνητικό στο -9,2%.
Από την πλευρά της, η Barclays επισημαίνει ότι αν και είναι κοντά, η επενδυτική βαθμίδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η τελευταία κίνηση της Scope Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνει την χώρα πιο κοντά στην πιθανότητα απόκτησης καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας και από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αναφέρει η βρετανική τράπεζα Barclays.
Η DBRS έχει τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα και θα επανεξετάσει τη χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, η Moody’s με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3, δηλ. τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, και θετικές προοπτικές, θα κάνει την επόμενη αξιολόγηση μια εβδομάδα μετά την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν η S&P στις 20 Οκτωβρίου με τωρινή αξιολόγηση BB+ και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+ και σταθερές προοπτικές. Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφίβολα οι ‘καταλύτες’ για τις αγορές, δεδομένου ότι αυτοί οι οίκοι αφενός αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την IG και αφετέρου θεωρούνται μαζί με τη Moody’s πολύ σημαντικοί δείκτες αναφοράς των διαχειριστών ομολόγων.
Πολύ πιθανές, αλλά όχι απόλυτα δεδομένες οι αναβαθμίσεις
Η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι μελλοντικές αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Επισημαίνει, επίσης ότι όταν θα κάνει την επόμενη αναθεώρησή της η S&P στις 20/10, η θετική προοπτική της θα έχει ισχύσει μόνο 6 μήνες ενώ το σύνηθες είναι οι οίκοι να περιμένουν τουλάχιστον ένα έτος μετά τη θετική προοπτική για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση. Η προοπτική της Fitch είναι σταθερή. Συνοψίζοντας, η βρετανική τράπεζα εξηγεί ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που είναι φιλικό προς τις αγορές, αυξάνουν την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις επικείμενες αξιολογήσεις.
Οι πιθανές μεταβολές στην αγορά ομολόγων
Η Barclays στην τελευταία της αναφορά για την Ελλάδα στις 26 Μαΐου εκτιμούσε ότι καθώς η Ελλάδα πραγματοποιεί τη μετάβαση στην IG, η αγορά μπορεί να κινηθεί προς ένα παράδειγμα στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται στο πλαίσιο των αποτιμήσεων σε σχέση με την Πορτογαλία (που σήμερα αξιολογείται με BBB+/BBB+/Baa2 από τους S&P/Fitch/Moody’s, έναντι των αξιολογήσεων BB+/BB+/Ba3 για την Ελλάδα).
Από την άποψη αυτή, τόσο η πορτογαλική όσο και η ελληνική αγορά ομολόγων είναι αξιοσημείωτες για τις χαμηλές ελεύθερες επιδόσεις τους, σε αντίθεση με τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, και υποδηλώνουν τη δυνατότητα αποτίμησης ενός πριμ σπανιότητας και στις δύο καμπύλες. Ακόμη και μετά την πρόσφατη σύσφιξη, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με διαφορά άνω των 60 μ.β. από τα αντίστοιχα πορτογαλικά. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κάνει μια αρκετά γρήγορη μετάβαση στην IG, τότε θα αξιολογείται πιθανώς μόνο δύο ή περισσότερες βαθμίδες κάτω από την Πορτογαλία από τους βασικούς οργανισμούς, επισημαίνει η τράπεζα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ αξιολογήσεων και περιθωρίων στην αγορά EGB, εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια συμπίεσης των 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Πορτογαλίας έως και περίπου 30-40 μ.β., που πιθανόν να υποστηρίζεται στην πράξη από την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες IG και τις επακόλουθες αγορές ελληνικών ομολόγων, τόσο από επενδυτές που ακολουθούν δείκτες ομολόγων, όσο και από επενδυτές που επιδιώκουν να προβλέψουν αυτές τις αγορές», εξηγεί η τράπεζα.
Ο αντίκτυπος αυτών των αγοραστικών ροών στην αγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιοσημείωτος δεδομένης της σχετικά αραιής προσφοράς ελληνικών ομολόγων από τώρα έως το τέλος του έτους, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει ομόλογα ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το Δημόσιο έχει προβλέψει συνολική έκδοση μόνο 7 δισ. ευρώ στο σχέδιο χρηματοδότησής του για το 2023.
Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των ελληνικών spreads, παρά το πρόσφατο σκέλος της σύσφιξης, καταλήγει η βρετανική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
Barclays: Κοντά, αλλά όχι δεδομένη η επενδυτική βαθμίδα
Optima Bank: Το ισχυρό τρίμηνο των τραπεζών οδηγεί σε νέες αναβαθμίσεις
Morgan Stanley: Φρέσκα κεφάλαια 168 εκατ. δολάρια στην Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί