Αισιόδοξη για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων εμφανίζεται η JPMorgan Chase, σε νέο της note για τις αγορές, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν βασανιστική για τις αμερικανικές μετοχές, οι συνθήκες στην αγορά δείχνουν να είναι ευνοϊκές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει ο παράγοντας κινδύνου του εμπορικού πολέμου, που αποτελεί σαφώς απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan, υπό τον John Normand, στο δεύτερο τρίμηνο, θα διαμορφωθούν πιθανότατα οι απαραίτητες συνθήκες για να υπάρξει σταθερότητα και o καταμερισμός των assets θα πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένος στην ανάπτυξη. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι τυχόν εμπορικός πόλεμος αποτελεί απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.

«Δύο από τις τέσσερις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει σταθερότητα στην αγορά έχουν επιτευχθεί (πιο ελεγχόμενος πληθωρισμός, όχι τόσο επιθετική Federal Reserve), και οι δύο άλλες ενδέχεται να ευθυγραμμιστούν στο δεύτερο τρίμηνο (σταθερά στοιχεία για τη δραστηριότητα, αποκλιμάκωση της απειλής ενός εμπορικού πολέμου)», ανέφεραν σε note την Παρασκευή.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις μετοχές

Οι ίδιοι συνιστούν στους επενδυτές να προτιμήσουν τις μετοχές έναντι των ομολόγων, long θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, μετοχές του κλάδου της βιομηχανίας και του πετρελαίου και επιλεκτικές long θέσεις σε αναδυόμενες αγορές.Αν και υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα premium κινδύνου, το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο να ακολουθηθούν κακές πολιτικές, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις φέτος «αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 0,5% του αμερικανικού ΑΕΠ» και τα αντίποινα της Κίνας την εβδομάδα που πέρασε ήταν «δυσανάλογα ήπια».

Οι καταλύτες

Η JPMorgan θεωρεί ότι το ερχόμενο τρίμηνο είναι πιθανό να υπάρξουν μάλλον ιδιόμορφοι καταλύτες.

Θετικοί:Για τα αμερικανικά χρηματιστήρια: τα αποτελέσματα κερδοφορίας πρώτου τριμήνου, καθώς η αύξηση των κερδών υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 15%, το λιγότερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: πιθανές περαιτέρω εκπλήξεις στο επίπεδο της κερδοφορίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Για την αμερικανική αγορά ομολόγων: οι εκδόσεις λογικά θα μειωθούν, αν επικρατήσουν και αυτή τη φοράτο σύνηθες εποχικό μοτίβο.

Αρνητικοί:

Το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου LIBOR και του overnight επιτοκίου.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που είναι απίθανο να χαθούν, καθώς το στόχαστρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στρέφεται προς το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μετοχές, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό, τις αποδόσεις των ομολόγων και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι υπερβολική και εκτιμούν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν μόνο αν και οι αποδόσεις των ομολόγων κινηθούν επίσης πτωτικά.

Ο σημαντικότερος παράγοντας, επισημαίνουν, για κάθε επένδυση θα πρέπει να είναι ο παράγοντας ανάπτυξη, επισημαίνουν, συνιστώντας στους επενδυτές να τοποθετούνται στα χαμηλά και να κρατήσουν επιφυλακτική στάση απέναντι στις αναδυόμενες αγορές, τα εμπορεύματα, τις εταιρείες τεχνολογίας και επενδύσεις κυκλικού χαρακτήρα.