• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Πότε είναι πιθανό το επόμενο sell-off στις μετοχές

    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan

    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan


    Η στασιμότητα της ανάπτυξης μπορεί να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις μετοχές, υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Mislav Matejka σε σημείωμά του προς τους αναλυτές.

    Ειδικότερα, ο Matejka εστίασε στους κινδύνους που είναι πιθανόν να εμφανιστούν κατά το β’ εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν τα κέρδη των μετοχών ανάπτυξης και δεν υπάρξει στροφή των επενδυτών προς τις κυκλικές μετοχές.

    Δεν θα αντέξει το ράλι σύμφωνα με τη JP Morgan

    Ο αναλυτής που δεν είδε το sell-off του 2022 και εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία των μετοχών στο τέλος του προηγούμενου έτους, πριν το εξωφρενικό ράλι, που έθεσε τον S&P σε περιοχή bull market, υποστήριξε ότι εάν η ανάπτυξη υποχωρήσει και οι επενδυτές δεν στραφούν σε κυκλικές μετοχές, «τότε η συνολική αγορά θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο».

    Στενεύουν τα περιθώρια κέρδους για τις τεχνολογικές μετοχές που βρέθηκαν από τις αρχές του 2023 σε έναν εξωφρενικό ράλι

    Με το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές να συνεχίζεται και τον Nasdaq να έχει κάνει άλμα μέσα στο 2023 κατά 30%, ο αναλυτής της JP Morgan σημείωσε ότι οι μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας έχουν περιορισμένα περιθώρια κέρδους και είναι «πολυαγορασμένες» σε αναλογία με τις αποδόσεις των ομολόγων και τα επίπεδα στα οποία κινούνται τα εταιρικά κέρδη.

    Ποιες «αρκούδες» της Wall Street συμφωνούν

    Ο Matejka δεν είναι ο μόνος που έχει προειδοποιήσει ότι το ράλι των μετοχών μπορεί σύντομα να φτάσει στο τέλος τους.

    Οι αναλυτές της Citi την προηγούμενη εβδομάδα υπογράμμισαν ότι η διαφαινόμενη κρίση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μη ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την έλλειψη αναθεώρησής τους προς τα πάνω δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για νέα κέρδη. Ειδικότερα, ο Scott Chronert έθεσε ως όριο τις 4.440 μονάδες για τον S&P (το επίπεδο που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή), σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά.

    Ο Michael Hartnett της Bank of America, δήλωσε ότι είναι απίθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα bull market, θυμίζοντας αντίστοιχες περιπτώσεις απότομης ανάκαμψης και ακόμα πιο απότομης βουτιάς το 2000 και το 2008.

    Οι Mike Wilson και Marko Kolanovic των Morgan Stanley και  JP Morgan αντίστοιχα αναθεώρησαν με ακόμα πιο απαισιόδοξο τόνο την επόμενη ημέρα για τις αγορές.

    Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Σημειώνεται πάντως ότι οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμα κι αυτοί που εύστοχα προέβλεψαν το sell-off του 2022, απέτυχαν να προβλέψουν την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Αντίθετα, προειδοποιούσαν για νέα πτώση το πρώτο εξάμηνο, ενώ στο δεύτερο του έτους σταδιακά θα ερχόταν η ανάκαμψη.

    Game changer στην πορεία των αμερικανικών δεικτών υπήρξε η εμφάνιση του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο που τροφοδότησε ένα ασύλληπτο ράλι στις μετοχές τεχνολογίας, τους μεγάλους χαμένους του 2022.

    Ο Nasdaq εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη, μετά την συντριβή του και οδήγησε σε επενδυτική ευφορία όλους τους αμερικανικούς δείκτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Το… +23% του Κρι Κρι, ενδιαφέρον για Ιντρακάτ, +2% η Aegean, βουτιά στη CCHB

    Ebury: Η επιθετική ρητορική της ΕΚΤ και η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου βύθισαν το δολάριο

    Citi: Πώς να κάνετε trade τις αγορές μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ