«Η άποψή μας παραμένει ότι το 1ο τρίμηνο θα σηματοδοτήσει πιθανότατα το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος και για αυτό προτιμούμε χαμηλό beta (κίνδυνο) και είμαστε όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις κυκλικές, τις τράπεζες και τις μετοχές αξίας», εξηγεί ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan.

«Θεωρούμε ότι οι πιο ευάλωτοι τομείς της αγοράς είναι οι μη κερδοφόρες εταιρείες που εξαρτώνται από τη σταθερή ροή μετοχικού κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, όπως εμπορικά ακίνητα (CRE), σκιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες, εξαγορές με μόχλευση, καταναλωτικά δάνεια, βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κ.λπ. Ειδικότερα, στον τομέα του CRE οι πιέσεις φαίνεται να επιδεινώνονται, ενισχυόμενες από τα τραπεζικά σοκ που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις αποπληρωμές των χρεών τους. Την ίδια στιγμή, αρκετές γεωπολιτικές κρίσεις συσσωρεύονται, με τον πόλεμο στην Ευρώπη να συνεχίζεται καθώς και οι πολιτικές αναταραχές στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», συνεχίζει ο Kolanovic.

1

Οι αποδόσεις των ομολόγων ταλαντεύτηκαν εν μέσω μακροοικονομικών στοιχείων και συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, που ενισχύονται από τις πολύ κακές συνθήκες ρευστότητας. Η JPM παραμένει ουδέτερη ως προς τη διάρκεια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπει δύο περαιτέρω αυξήσεις 25 μ.β. με κίνδυνο μιας πρότερης παύσης. Η ζημιά λόγω των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης AT1s στην ευρύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι σχετικά περιορισμένη και ενδεχομένως να επικεντρωθεί μόνο στους ελβετικούς εκδότες τέτοιων εργαλείων AT1.

«Ακόμα κι έτσι, στην Ευρώπη παραμένουμε επιφυλακτικοί στις πιστωτικές αγορές, συνιστώντας στους επενδυτές να αποφύγουν τη στρατηγική “αγορά της βουτιάς”, καθώς πιστεύουμε ότι ο κλυδωνισμός στις αγορές θα διαρκέσει. Η τραπεζική πίεση δεν θα πρέπει να θεωρείται ομοιόμορφα πτωτική για το δολάριο, ενώ η αδυναμία θα πρέπει να συγκεντρωθεί έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό γεν (JPY) και το ελβετικό φράγκο (CHF)», εξηγεί ο Kolanovic.

Η άποψη των πελατών της JPM

Αυτή την εβδομάδα η δημοσκόπηση της JPM στους επενδυτές είναι σχετικά με τη Fed, την τραπεζική κρίση και την αιτία της επόμενης μεγάλης κρίσης, περιλαμβάνοντας και ερωτήσεις για την ψυχολογία των επενδυτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν:

(1) η έκθεση και η ψυχολογία είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο,

(2) το 40% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση στις μετοχές και το 54% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα,

(3) σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι τα εταιρικά ομόλογα θα περιοριστούν μετά την πρόσφατη τραπεζική κρίση, αλλά ήταν σχεδόν ισομερώς διχασμένοι ως προς το αν θα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει ύφεση εντός 3 με 6 μηνών,

(4) μια μικρή πλειοψηφία (55%) πιστεύει ότι η υψηλή χρήση του προγράμματος ρευστότητας της Fed για τις τράπεζες (BTFP) θα ήταν αρνητική για τις αγορές, και ο μέσος ερωτηθέντας αναμένει ότι η χρήση BTFP θα είναι τελικά 500-750 δισ. δολάρια,

5) η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αδυναμία των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (64%) και των ομολόγων τους (53%) δεν παρουσιάζει μια καλή ευκαιρία αγοράς.

«Με την τραπεζική κρίση να παρατείνεται, η υψηλότερη αβεβαιότητα δικαιολογεί μια αμυντική στάση:

1) η υψηλότερη αβεβαιότητα θα πρέπει να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου που ενσωματώνονται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει την ανάγκη για προληπτική αποταμίευση μεταξύ των επενδυτών και

2) οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολύ δρόμο να υποχωρήσουν για να προλάβουν τις αγορές», καταλήγει ο επικεφαλής της JPM.

Διαβάστε επίσης

JPMorgan: Ουδέτερη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για τα ελληνικά ομόλογα

Επενδυτική βαθμίδα: Ο μεγάλος στόχος αλλά όχι το τέλος της διαδρομής – Τα μηνύματα των ξένων οίκων για την Ελλάδα