Ο αμερικανικός δείκτης μετοχών S&P 500 διαπραγματεύεται στα πέριξ της τιμής στόχου των 4.200 μονάδων που έχει θέσει η JP Morgan για το τέλος του έτους και από εδώ και πέρα αναμένει ότι η αγορά θα διαπραγματεύεται σε μεγαλύτερο εύρος τιμών, ενώ μεσοπρόθεσμα παραμένει αρνητική.

«Με την επίτευξη του στόχου τιμής μας για τον δείκτη S&P 500, το ερώτημα είναι τι ακολουθεί στις αγορές μετοχών. Στα επιτόκια, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά μοιάζει πολύ με ότι συνέβη το 2008.

Παρά το ισχυρό ράλι στις αρχές του καλοκαιριού, το πλαίσιο συνεχίζει να δείχνει ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι δύσκολα και ότι υπάρχουν αντίξοες συνθήκες για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι αντίθετοι άνεμοι για τα επιτόκια και την ποσοτική σύσφιξη (QT) είναι τώρα ισχυρότεροι με σύσφιξη και στην Ευρώπη και την Ιαπωνία», επισημαίνει ο Marko Kοlanovic, επικεφαλής της ομάδας Global Markets Strategy της αμερικανικής τράπεζας.

«Η επιφυλακτική μας προοπτική θα παραμείνει πιθανότατα σε ισχύ για όσο τα επιτόκια παραμένουν βαθιά περιοριστικά, οι αποτιμήσεις ακριβές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν. Από την αρχή του έτους, οι αντίθετοι άνεμοι για αγορές είναι ισχυρότεροι από τους ούριους, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η JPM.

«Η υστέρηση στον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά, αλλά πιστεύουμε ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη επέλθει.

Οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια και οι εταιρικές πτωχεύσεις αρχίζουν να κινούνται υψηλότερα και η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί χωρίς μείωση των επιτοκίων.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου προσθέτει ένα ακόμα εμπόδιο στην ανάπτυξη. Αν και δεν λέμε ότι η κατάσταση τώρα είναι η ίδια όπως το 2007-2008, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες που εφιστούν την προσοχή των επενδυτών», εκτιμά ο Kolanovic.

Ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), όπως είναι και η εγχώρια αγορά μετοχών, οι ροές των επενδυτών είναι ριψοκίνδυνες. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και η ενίσχυση του δολαρίου δεν αποτελούν καλό οιωνό για τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΜ, επιταχύνοντας το ρυθμό των εκροών από τις περιφερειακές αγορές και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και μετοχών.

Οι κινήσεις παραμένουν μέτριες αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποια αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής. Την περασμένη εβδομάδα η BCB της Βραζιλίας ανέβασε τον πήχη για την επιτάχυνση του ρυθμού της χαλάρωσης.

Στην Τσεχία και την Ουγγαρία, οι νομισματικές αρχές συγκρατήθηκαν από το να καθοδηγήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες στην ανερχόμενη Ασία έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τις πιέσεις από τις εκροές των επενδυτών.

«Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικοί παράγοντες επιδεινώθηκαν και οι αποτιμήσεις είναι τώρα επίσης χειρότερες.

Στην Κίνα, η επαναλειτουργία έχει πλέον μετατραπεί σε έναν ελαφρύ αντίθετο άνεμο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα του δείκτη VIX (σ.σ. δείκτης που μετρά τη μεταβλητότητα και το φόβο στον δείκτη S&P 500) θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον και το μεγάλο μαξιλάρι μετρητών των καταναλωτών έχει διαβρωθεί.

Ενώ η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική, μετριάζεται. Αν και δεν λέμε ότι η κατάσταση τώρα είναι όπως το 2007 – 2008, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες που δικαιολογούν προσοχή.

Αυτό που βρίσκουμε αξιοσημείωτο είναι ότι μπαίνοντας στην κρίση το 2007, οι επενδυτές συζητούσαν ακριβώς τα ίδια θέματα με σήμερα: Fed, την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, την ήπια προσγείωση και τις ισχυρές θέσεις εργασίας», συμπεραίνει ο Kolanovic.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Tι προσδοκούν οι επενδυτές στις αγορές μετοχών το τέταρτο τρίμηνο

Ebury: Το ράλι του δολαρίου ενισχύεται καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται

Deutsche Bank: Πρώτο σε απώλειες το τρίτο τρίμηνο το ΧΑ – Παραμένει κορυφαία αγορά σε επιδόσεις για το σύνολο του έτους

──────────────────

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε