ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όπως συζητήθηκε από τους οικονομολόγους της τράπεζάς μας για την Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τον δρόμο για νέα κυβέρνηση (report στις 22 Μαΐου) και αναμένουμε τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να ανοίξουν τον δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη Νέα Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, διατηρούμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά με στενότερα spreads από την Ιταλία, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
«Με τα ελληνικά ομόλογα να είναι διαπραγματεύσιμα τώρα με μικρότερες αποδόσεις από την Ιταλία και επίσης σταθερά σε σχέση με την Κύπρο, πιστεύουμε ότι η αγορά ήδη τιμολογεί την πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα στο εγγύς μέλλον.
Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι για αυξημένες θέσεις (overweight) στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η αποτίμηση δεν είναι ελκυστική. Ωστόσο, θα επιδιώξουμε να εισέλθουμε σε αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, σε οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων έναντι των άλλων χωρών.
Για την JPMorgan, η βασική θέση είναι overweight στα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης και στην περιφέρεια, η Ισπανία, παρά τις εκλογές, η αγαπημένη επιλογή.
Η θέση της είναι ουδέτερη για την Ιταλία και την Ελλάδα και προτείνει μειωμένες θέσεις και υποαπόδοση (underweight) στα ομόλογα της Πορτογαλίας. Η άποψη είναι θέσεις πώλησης (short) στα ομόλογα της Πορτογαλία έναντι της Ισπανίας και αυξημένες θέσεις σε Ελλάδα έναντι Ιταλίας σε τυχόν διεύρυνση του spread.
Τι πιστεύει για το δεύτερο εξάμηνο σε οικονομία και ομόλογα
«Η βασική υπόθεση των προοπτικών μας για το δεύτερο φετινό εξάμηνο υποθέτει:
1) τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά με τον πυρήνα του πληθωρισμού στο 4,1% στο τέλος του 2023 με προσδοκία να φθάσει το στόχο του 2% στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025,
2) Η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρουσιάζει στασιμότητα, αλλά αποφεύγει την ύφεση στα τέλη του 2023 με την προσδοκία της εισόδου των ΗΠΑ σε ήπια ύφεση και υλοποίηση της επίδρασης της περιοριστικής πολιτικής της ΕΚΤ,
3) η ΕΚΤ παρέχει ένα τελικό επιτόκιο 4% έως το Σεπτέμβριο φέτος και στη συνέχεια ‘μπαίνει’ σε στάση αναμονής έως τα μέσα του 2024 προτού αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική της πολιτική σταδιακά,
4) Η ποσοτική σύσφιξη (Quantitative Tightening) συνεχίζεται, με την επανεπένδυση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ (APP) να διακόπτεται από τον Ιούλιο, αλλά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων για την πανδημία (PEPP) και η επανεπένδυσή του να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2024,
5) Βελτίωση της ζήτησης του ιδιωτικού τομέα για ευρωπαϊκά ομόλογα σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά ομολόγων,
6) Ευνοϊκό πολιτικό τοπίο.
Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές εξακολουθεί να είναι αυτός του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού που αναγκάζει την ΕΚΤ να συνεχίσει τη σύσφιξη και μετά το Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική να “σπάσει” κάτι, είτε στη ζώνη του ευρώ, είτε παγκοσμίως, λόγω της επιθετικής πολιτικής σκλήρυνσης των επιτοκίων στις αναπτυγμένες χώρες μέχρι στιγμής».
Διαβάστε επίσης:
Οι 4 εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν τους οίκους οδηγώντας την οικονομία σε άλλη πίστα
Αφυπνίζεται η αγορά των εταιρικών ομολόγων – Τα «μυστικά» της έκδοσης της Mytilineos